Ikämiehissäkin käväissyt Reunamäki palasi F-liigaan yli viiden vuoden tauon jälkeen: ”Kyllä mä aika lapsenmielinen olen”

Riku Reunamäki pelasi viime vuosikymmenellä muun muassa Classicissa, jossa hän saavutti Suomen mestaruuden vuonna 2017. Arkistokuva: Esa Takalo

Riku Reunamäki pelasi viime vuosikymmenellä muun muassa Classicissa, jossa hän saavutti Suomen mestaruuden vuonna 2017. Arkistokuva: Esa Takalo

Esport Oilers käsi perjantaina kotikentällään derbytappion Westend Indiansia vastaan. Indians voitti pelin lopulta lukemin 5-4 Samuli Junnilan jatkoaikamaalilla.

Kentällä viiletti kokeneempia ja vähemmän kokeneita pelaajia. Oilersin Riku Reunamäki, 35, oli kentän ikänestorina debytantti Espoon derbyissä.

– Tuntui jotenkin, että oli aika tarkkaa. Ei päästy semmoiseen pelin virtaustilaan, mitä ehkä oltaisiin toivottu. Oli tiukka vääntö ja Indians pelasi hyvin. Ei mekään huonosti pelattu, mutta ratkaisuhetkillä peli kääntyi Inkkareille, Reunamäki arvioi ottelua.

Vaikka peli oli jokseenkin tarkkaa niin tapahtumia riitti ihan mukavasti. Oli pukukoppimaaleja erien loppuhetkillä, ajoittaista virtailua ja yli- sekä alivoimamaaleja.

– Oli tapahtumia, mutta en tiedä oliko meillä ihan huippulaatuisia maalipaikkoja tarpeeksi. Musta tuntuu, että Inkkareilla oli aika hyviä paikkoja, mutta me ei päästy ihan niin hyvin ihan tuohon maalin eteen.

Reunamäki on arviossaan oikeassa. Indians oli tässä mielessä niskan päällä, ja Oilers-vahti Markus Laakso kerrytti 24 torjuntaa ottelussa, siinä missä Mikko Kirvesniemelle niitä merkittiin yhdeksän. Hiukan epävarmoista tilastoista huolimatta Indians oli ottelussa hyvällä pelipäällä ja voitto meni oikeaan osoitteeseen, vaikka Oilers oli voitossa kiinni varsinaisella peliajalla. Ottelun hahmo oli neljän maalin Justus Kainulainen.

Paluu liigaan

Reunamäen urasta mielenkiintoisen tekee se, että hän pelasi liigatasolla viimeksi kaudella 2017-18 Tampereen Kooveessa. Sen jälkeen kokemusta on karttunut pääsarjojen ulkopuolella, ja muun muassa Oilersin akatemian yhdistelmäjoukkueessa.

Yleensä tuon ikäisenä kuitenkin mennään ikämiesten SM-sarjaan, eikä F-liigaan.

– Niin, mähän kävinkin jo ikämiehissä.

Totta joo, niinhän se olikin.

– Kävin tuuraamassa tuossa viime talvena edustuksen treeneissä, kun oli loukkaantumisia ja totesin, että täällähän voisi vielä pärjätäkin. Sitten me Lammin (Aleksi) kanssa juteltiin jo aika aikaisessa vaiheessa. Kotoakin tuli vihreetä valoa. Ajattelin että miksei. Nyt oli sellainen elämäntilanne, että voi panostaa täysillä tähän. Tuossa välissä oli kaikkea muuta eli lapsen syntymää, väitöskirjaa ja sen sellaista.

– Nyt on sellainen ”vielä kerran pojat”-tyyppinen tilanne, että jos vielä halusi pelata liigatasolla, niin nyt oli sen paikka.

Reunamäki pelasi viimeksi liigassa Kooveen paidassa. Arkistokuva: Esa Takalo

Edellisestä liigakaudesta on aikaa, ja välissä on ehtinyt tapahtua myös pelikentällä.

– Peli on muuttunut tosi paljon ja tullut todella paljon vauhdikkaammaksi. Kaikessa näkee, että laatu on noussut. Mulla kesti hetken päästä siihen vauhtiin, varsinkin harjoituspeleissä. Pelaajat on paremmassa kunnossa. Syötöt ja laukaukset lähtee kovempaa. Peli on nopeampaa ja urheilullisempaa, Reunamäki luettelee.

Jos on peli muuttunut, niin jotain on myös muuttunut Reunamäen habituksessa. Konkari pelaa nykyään suojalaseilla.

– Ajattelin, että varmaan kuitenkin yli puolet jo pelaa suojalaseilla niin miksei itsekin. Ihan järkevää se on. Haluan nähdä vielä vanhempanakin eteeni.

Pelipaikka on myös muuttunut. Aikoinaan vasemman teholaiturin viittaa kantanut Reunamäki on sentteri Oilersissa.

– Pelipaikka on nyt sentteri ja sitä on jumpattu kesällä. Tuossa on nyt kovia tekijöitä vasemmassa laidassa. Rooli on tasapainottava, koska tuossa on aikamoiset villivarsat laitureina ”Rappe” (Rasmus Kainulainen) ja Markkola (Markus).

– Ei ehkä tossu nouse ihan niin paljon kuin aikaisemmin, mutta ehkä kuitenkin älliä löytyy sen verran, että yrittää tasapainottaa peliä. Se on ollut ihan mukavaa ja se on kiva, että näillä kilsoilla ja pelimäärillä pystyy vielä oppimaan jotain uutta.

Joskus taannoin Reunamäen saattoi nähdä kliseisesti pistenikkarina, mutta filosofia on varsinkin nuoruuspäivistä muuttunut. Nykyisin tärkempää on, että viisikko pystyy jäämään pluslukemille.

Oilersin johtajat

Reunamäki on Oilersissa ainoa 1980-luvulla syntynyt. Ihan suoraan hän ei myönnä, että olisi jonkin sortin isähahmo nuoremmilleen.

– Kyllä mä aika lapsenmielinen olen ja menen edelleen aika hyvin mukana. Ehkä voin olla niille nuoremmille, jotka on vielä juniori-iässä.

– Ainakin omalta osalta tuntuu tosi kivalta, että miten on otettu vastaan koko jengissä, mutta myös niiden junioreiden kanssa tulee aika paljon jauhettua. Kopissakin taitaa olla molemmilla puolin ainakin kaksi junnua.

Reunamäen väitöstutkimuksen kohteena on johtaminen. Vaikka aihe ei suoraan kosketa joukkueurheilua, niin kuka Oilersissa on hyvä johtaja?

– Jos puhutaan esimerkillä johtamisesta niin kyllä tuo ”Juppe” (Justus Kainulainen) on aika hyvä siinä. Ihan oikeutetusti on kapteeni.

– Varsinkin meidän viisikossa johtaja on Tuomas Iiskola. Hän on rauhallinen ja analyyttinen. Sanoo oman mielipiteensä rohkeasti, mutta antaa myös muille tilaa, Reunamäki puntaroi.

Miten sitten tutkijatohtori itse: tuleeko tutkimuksesta saatuja oppeja hyödynnettyä joukkue-elämässä?

– Yritän luoda tuonne joukkueen sisälle sellaista henkeä, että jokainen voi olla oma itsensä. Uskon, että sitä kautta tulee paras lopputulos. Kaikki saa olla omia hölmöjä itsejään ja ei tarvitse jännittää mitä muut ajattelee.

– Heittäydyn kyllä itsekin. Kuten sanoin niin oon aika lapsenmielinen. Välillä tulee tehtyä ja sanottua aika hölmöjä asioita itsekin. Ehkä se myös osaltaan rentouttaa.

Reunamäki ei ole vielä täysin valmis tohtori, sillä hänellä on väitöstilaisuus 27.10. Sen jälkeen hän jatkaa Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina.

Lyhyen ajan sisään Reunamäki on jo toinen miesten F-liigapelaaja, jolla on väitöstilaisuus, sillä aiemmin kerrottiin myös Classicin Matias Vaajalan väitelleen kesällä lääketieteestä.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen