Viime keväänä Sveitsistä kantautui suomalaisittain ikäviä uutisia, kun UHC Uster kertoi, että laitahyökkääjä Markus Kulmala joutui lopettamaan peliuransa vain 30-vuotiaana loukkaantumisten vuoksi.
Menneellä viikolla julkaistiinkin sitten kiinnostavia uutisia koskien Kulmalaa. Hänet nimettiin Usterin miesten liigajoukkueen urheilujohtajaksi.
– Kun jäin pelihommista eläkkeelle niin seura kyseli, että onko kiinnostusta tai mahdollisuutta jäädä seuraan johonkin rooliin jeesimään. Muutamat ”miitinkit” otettiin ja mietittiin mikä voisi olla hyvä rooli. Nykyinen tai edellinen urheilujohtaja on jo pari vuotta halunnut jäädä sivuun ja enemmän taka-alalle pyörittelemään budjetti- ja muita asioita. Sitä kautta kysyttiin olisiko siihen kiinnostusta ja tämä oli itseä kiinnostava homma, että miksi ei.
– Vähän on pelaajauralta ymmärrystä siitä, että mitä pelaajat haluaa. Samanaikaisesti tuntee seuran, joukkueen ja koutsit hyvin. Tässä voi antaa seuralle vähän takaisin, koska tässä on vuosien aikana saanut aika paljon jeesiä ja iso syy miksi elämän saanut tänne lutviutumaan niin hyvin, on seuran apu, Kulmala kertoo uudesta roolistaan Sveitsistä käsin.
Kulmalan lopettamisuutisesta ei saanut ihan tarkkaa kuvaa minkälaisesta vammasta oli kyse, kun ura päättyi. Lantion ja lonkan seudulla oli jotain pielessä. Kulmalan kertoma tilannekuvaus maalaa karua kuvaa loukkaantumistilanteen todellisuudesta.
– Lonkka leikattiin täällä Sveitsissä jo ensimmäisen kauden jälkeen vuonna 2016. Luu lonkkakupissa on väärän muotoinen, kun sen pitäisi olla pyöreä niin se on vähän röpelöinen. Sen vuoksi se hakkaa sinne kuppiin ja se vie kaiken liikkuvuuden pois. Se tuhosi lonkan ja lääkäri olisi halunnut laittaa tekolonkan jo silloin. Olin 23-vuotias, niin se oli vähän liian aikaista. Lääkäri leikkasi sen silloin ja sanoi, että se voi jeesata ja antaa x määrän pelivuosia. Kivun rajoissa mentiin.
– Viimeisestä 2-3 vuodesta on todettava, että kuinka järkevää se oli enää pelatakaan. Juokseminen ei ollut kauhean kauniin näköistä ja oli aika paljon kipuja. Päätin, että tuolla tasolla pelaamisen pitää loppua. Enää ei jaksanut niitä kipuja mitä tulee. Yölliset kivut ja kaikki mitä siitä pelaamisesta syntyi. Välillä ei pelikaudella pystynyt oikein nukkumaan öisin, kun tuli kipuja niin paljon.
Nuorena Sveitsiin
Kulmala siirtyi Sveitsiin ensin Usterin joukkueeseen, mutta pelasi pari kautta myös Kloten Jetsissä. Vuodesta 2019 eteenpäin seura oli kevääseen 2023 asti Uster.
– Lähdin tänne silloin 2015 sillä ajatusmaailmalla, että tulen vuodeksi kokeilemaan, että millaista on pelata ulkomailla. Classicissa sai jo nuorena roolia, mutta ajattelin, että olisi kiva lähteä sellaiseen oikeasti isoon rooliin, missä oma panos on isompi. Siihen aikaan Classicissa jos pelasi huonosti, niin oli 15 muuta, jotka pystyi pelaamaan hyvin. Se oli syy lähtöön ja halusi nähdä sekä kokea jotain uutta.
Alku olikin hyvä.
– Kaikki meni hyvin ja tuli se lonkkaleikkaus. Oli fiksua hoitaa lonkka kuntoon ja pelata vielä toinen vuosi. Silloin pohdittiin silloisen tyttöystävän ja nykyisen vaimon kanssa, että mitä tehdään, että jäädäänkö vielä. Päätettiin jäädä. Kun niin nuorena muutettiin, niin tänne muodostui kaveriporukka ja molemmille työpaikat. Sitten arki vain jatkui. Nautin kyllä niistä vuosista mitä täällä sai pelata. Onhan tämä kaunis maa ja tykätään molemmat vaimon kanssa olla täällä.
Suomessa Kulmala edusti huippujoukkue Classicia, jonka kanssa hän saavutti vuosien 2011-15 välissä SM-hopeaa ja SM-pronssia. Suomen liigassa pelejä kertyi yhteensä 126 (67+44). Se on vuonna 1993 syntyneelle pelaajalle paljon. Maajoukkueessakin kolme peliä pelannut Kulmala kertoo, että Sveitsissä ollaan ammattimaisuudessa jäljessä Suomeen nähden.
– Siitä on jo pitkä aika, kun olen viimeksi Suomessa pelannut. Täällä peli on hieman enemmän fyysistä, ja mennään enemmän juoksu edellä ja järki välillä perässä. Pelaajien tekninen taso on selkeästi jäljessä mitä Suomeen verrataan. Syöttötaidossa ja ihan yleisessä laukaisutekniikassa jäädään täällä jälkeen.
– Nuoremmat pelaajat ovat päässeet harjoittelemaan vähän ammattimaisemmin ja vetämään aamutreenejä. Huomaa samalla, että nuoret pelaajat rupeaa olemaan paljon teknisempiä ja se saattaa tulevaisuudessa nostaa sarjan tasoa.
Suomen Cupin voiton lisäksi Kulmala ei saavuttanut isompia mestaruuksia aikuistasolla. Classicin kanssa Kulmala pelasi SM-finaaleita 2014, mutta silloin Happee oli parempi voitoin 3-1. Jäikö kesken jääneellä uralla saavuttamatta jotain?
– No ehkä ei, ja se tuli enemmän sitä kautta, että joutui elelemään tuon lonkan kanssa. Jossain kohtaa ajatusmaailma meni siihen, että ei tässä enää mitään maajoukkuetta tai muuta vastaavaa tavoitella.
– Ensimmäiset 2-3 vuotta oli vielä omassa tekemisessä ja treenaamisessa mukana se, että olisi kiva jos riittäisi maajoukkueeseen ja silloin treenasi hyvin ja myös aamuisin. Loppuvuosina oli enemmän se ajatusmaailma, että nauttii pelaamisesta ja mennään enemmän joukkue edellä, että miten sitä pystyisi auttamaan.
Kulmalan mukaan Usterissa mestaruus ei ollut mitenkään realistinen tavoite, vaan pudotuspelipaikka oli enemmänkin joukkueen ”mestaruus”, jota jahdattiin kaudesta toiseen.
Classic
Kulmala pelasi Suomessa kovassa joukkueessa jo nuorena ja teki kohtuullisen hyvää jälkeä. Myös Sveitsissä teholukemat olivat hyviä siinä rajoissa, missä hän pysyi pelikuntoisena. Ensimmäisinä Sveitsin vuosina tuli vielä kosiskeluita Suomesta, mutta nekin loppuivat viimeisen viiden vuoden aikana.
Kulmala edusti Classicia vielä keväällä 2015, jolloin se koki puolivälieränöyryytyksen Erää vastaan. Seuraavalla kaudella se otti mestaruuden, ja voitti jokaisen kullan aina kevääseen 2022 asti.
– On tietysti tullut seurattua Classicin taivalta. Täällä voi aina ylpeänä sanoa, että on Classicista lähtöisin ja se on kuuluisa seura myös täällä Sveitsissä. Joukkueessa pelaa vielä nykyisinkin tosi hyviä kavereita niin totta kai olen iloinen heidän puolestaan, että voittavat.
– Seuran puolesta myös, koska siellä on seura tehnyt hyvää työtä vuosien varrella. Oli hyvä seura, ja on edelleen oman käsityksen mukaan, hyökkääjä valottaa.
Seuraatko ylipäänsä Suomen liigaa?
– Totta kai tuloksia tulee seurattua ja silloin tällöin, kun on aikaa, niin Ruudusta tulee katsottua Classicin pelejä. Keväällä varsinkin ratkaisupelejä tulee seurattua enemmän. Pudotuspelejä ja finaaleita on tullut katsottua usein. Tässä uudessa roolissa tulee varmasti tarkemmin ja laajemmin vielä seurattua. Minkälaisia pelaajia Suomessa on, miten Suomessa pelataan ja niin edelleen.
Classic on menestynyt myös seurana ja sitä on pidetty hyvin toimivana organisaationa. Sitä pohtien Tampereen vuosilta löytyy varmasti nykyiseen virkaan myös uusia tuulia.
– On asioita joita voisi tuoda Suomesta tänne. Esimerkiksi se miten Classicissa on toimittu ja toimitaan, kun sinne kumminkin on läheiset suhteet, niin pystyy juttelemaan kavereiden kanssa, ja joissain tapauksissa voi soitella Passolle (Classicin manageri Pasi Peltola) ja kysellä. Heidän ideologiaa ja perspektiiviä voi tuoda sitä kautta tänne. Asioita pitää toki soveltaa paikallisten resurssien mukaisiksi. Sitä kautta voi toivottavasti tuoda myös jotain uutta, Kulmala pohtii.
Elämä on Sveitsissä
Suomalaisia on käynyt vuosien varrella melko paljonkin pelaamassa Sveitsissä. Ihan jokainen ei ole kuitenkaan jäänyt alppimaahan asumaan. Kulmalan kohdalla näyttää siltä, että paluu Suomeen ei ole järin ajankohtainen ajatus.
– Näyttää nyt siltä ja on puhuttu siitä, että asutaan pysyvästi täällä. Koti on täällä, ja totta kai perhe sekä kavereita on Suomessa, mutta tänne on vain päätetty jäädä. Jos joku päivä tulee perheenlisäystä niin siinä vaiheessa pitää punnita asioita taas uudelleen.
– Molempien asiat on täällä hyvin. Vaimo elää normaalia työarkea ja itse myös ihan normaalia työarkea, jonka päälle tuo Usterin pesti tuli. Olemme molemmat onnellisia täällä tällä hetkellä.
Kulmala kertoo olevansa päivätöissä tapahtumia ympäri Sveitsiä järjestävässä yrityksessä ja se vie. Hän on siis sen lisäksi Usterin miesten edustusjoukkueen urheilujohtaja. Seuraan on kuulemma perustettu viiden hengen urheilukomissio, joiden vastuulla on kokonaisuus, joten yksinäistä puurtamista työ ei ole. Ryhmään kuuluu edelleen vanha urheilujohtaja, joka hoitaa hallinnollisia asioita ja muun muassa henkilö tittelillä ”head of sports”.
Suomen sarjan seuraaminen liittyy eritoten siihen, että Kulmalan rooli on vahvasti joukkueen kokoamisessa. Ulkomaalaispelaajia saa ottaa joukkueeseen kuitenkin vain kolme, joten paikalliset pelaajat ovat merkittävässä roolissa joukkuetta kasattaessa. Ulkomaalaisille pelaajille tarjotaan usein osa-aikatyötä ja ilmainen asuminen pelaamisen ohella. Parhaissa sopimuksissa maksetaan vielä palkkaa pelaamisesta työn lisäksi.
Kulmalan odotukset uuteen pestiin ovat vielä varovaiset.
– Tehtävä on sen verran tuore, että ei pysty suoraa vastausta antamaan. Nimenomaan toivon, että pystyy tuomaan uusia näkökulmia ja uusia toimintamalleja, että kuinka harjoitella, että mitä kaikkea me voidaan kehittää pelitapahtumissa, ja mitä kaikkea me voidaan seurassa auttaa, että pelaajat pystyisi harjoittelemaan vähän ammattimaisemmin ja enemmän.
– Sveitsissä on haasteena työelämä, sillä täällä kaikki työnantajat eivät ole niin joustavia kuin Suomessa useimmat ovat pelihommien kanssa. Saataisiinko sitä kautta tuotua hiukan ammattimaisuutta lisää, että myös työssäkäyvillä olisi mahdollisuus harjoitella pikkaisen enemmän. Myös vähän monipuolisemmin, Kulmala uumoilee.
—
Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen