Miltä kotiin palaaminen on tuntunut, Mia Vallenius?

Mia Vallenius palasi Suomen Ruotsin reissun jälkeen. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Mia Vallenius palasi Suomen Ruotsin reissun jälkeen. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Maajoukkuepelaaja Mia Valleniuksen kolmen kauden mittainen matka Ruotsin Superliigassa vaihtui takaisin kotimaan kenttiin Kooveen solmiessa sopimuksen Valleniuksen kanssa kaudelle 2023-24.

Kahdeksaan liigakauteen (2012-2020) Kooveessa Vallenius iski 161 otteluun (runkosarja- ja pudotuspelit) 70+85=155 tehopistettä.

Vallenius siirtyi Ruotsin Superliigajoukkue IK Siriukseen kaudelle 2020-21, mutta lupaavasti alkanut kausi sai ikävän käänteen joulukuussa 2020 akillesjänteen katkeamisen myötä ja Vallenius pääsi palaamaan tositoimiin vasta 15kk kestäneen kuntoutuksen jälkeen. Hän ehti edustaa hetken myös Team Thorengruppenin joukkuetta, mutta sopimus päädyttiin purkamaan yhteisymmärryksessä puoli vuotta myöhemmin ja Vallenius palasi takaisin Siriukseen.

Uusi kausi on jälleen startannut ja pelaat pitkästä aikaa Kooveen paidassa. Miltä ”kotiin” palaaminen ja ensimmäiset pelit ovat tuntuneet?

– Kotiin palaaminen on tuntunut hyvältä! On ollut ihana nähdä vanhoja tuttuja halleilla ja ollaan saatu takaisin pitkän linjan tekijöitä kentän ulkopuolellekkin.

– Tuloksellisesti ensimmäiset pelit ovat lähteneet ihan hyvin, mutta pelillisesti vielä aika varovaisesti. Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin ensimmäiseen voittoon kotiavauksessa. Potentiaalia tässä ryhmässä on vaikka mihin!

Kooveen edelliskausi oli haasteellinen ja joukkue jäi selkeällä erolla NLA :n runkosarjan jumbosijalle kahdeksan. Minkälaista keskustelua joukkueessa on käyty alkaneen kauden tavoitteista ja millä fiiliksillä olette kauteen lähteneet?

– Edelliseen kauteen on tässä kohtaa turha liikaa verrata, sillä meillä koko valmennustiimi sekä suuri osa pelaajista on vaihtunut. Mikä itseä yllätti oli se, että uusia tulijoita oli näinkin valtava määrä. Iso hatunnosto viime kauden pelaajille, jotka jaksoivat sen läpi ja päästään nyt lähtemään kauteen tästä tilanteesta.

– Tietysti haasteena on luoda uutta kulttuuria ja mindsettiä, kun ero edelliseen kauteen on niin iso sekä ollaan vielä ryhmänä niin uusi. Mutta on tosi vastaanottavainen ryhmä käsillä ja Nupin (Pekka Nieminen) johdolla uusi valmennus on tuonut ekstrakipinää tekemiseen.

– Konkreettinen tavoite on playoff-paikka. Meno tuntuu kaikille maistuvan ja tässä on rakenneltu tietynlaista näytönpaikkaa uudelle Kooveelle. Kuitenkin realiteetit täytyy muistaa ja iloita jokaisesta pisteestä mitä joukkueelle yhdessä kairataan.

Mitä konkreettisia eroja koet olevan F-liigassa verrattuna Ruotsin Superliigaan? Onko itse harjoittelussa ollut merkittäviä eroja joukkueiden välillä?

– Pelitempo ja fyysisyys. Kaksinkamppailut ovat todella erilaisia ja tilaa ja aikaa kentällä on F-liigassa enemmän. Peli on Suomessa vähän laskelmoivampaa ja tarkempaa, kun taas SSL:ssä meno on välillä aika railakasta ”coast to coast” -härdelliä. Molemmissa on puolensa ja koitan itse tasapainotella peliäni johonkin näiden kahden väliin.

– Itse harjoittelussa isoin konkreettinen ero tulee ihan lajitunneista. Ruotsissa lajivuorot ovat pidempikestoisia ja niitä on useampi kerta viikossa. Tämän tietysti mahdollistaa tai rajoittaa seurojen eri hallitilanteet.

Edelliset MM-kisat menivät sivuun loukkaantumisesi vuoksi ja oletkin kertonut tavoitteeksesi pelata joulukuussa Singaporen maailmanmestaruuskisoissa. Mitä muita henkilökohtaisia tavoitteita olet itsellesi asettanut?

– Kisajoukkueeseen pääsyä tässä kovasti tavoitellaan ja itse maailmanmestaruus on tietenkin se ultimaattinen ja korkein saavutus mitä tässä lajissa voi saavuttaa. Henkilökohtaisesti haluan joka kausi ottaa steppejä eteenpäin sekä omassa pelissä että fysiikassa. Kooveen kapteenina toki haluan auttaa ja kehittää joukkueen peliä ja viedä myös muita eteenpäin. Katsotaan mitä omalla uralla kerkeää tapahtumaan, mutta ulkomaat saattaa vielä kiinnostella tulevaisuudessa.

– Maajoukkue tulee olemaan tavoitteena varmasti ja valehtelisin jos väittäisin että erityisesti Turun 2027 kotikisat ei yhtään kiinnostaisi. Katsotaan mihin rahkeet riittää, mutta tavoitteena on mennä isolla liekillä.

Mitä vinkkejä antaisit nuorille urheilijoille, jotka haaveilevat tulevaisuudessa pelaavansa liiga- tai maajoukkuetasolla?

– Muistaa nauttia arjen tekemisestä ja ehkä erityishuomio henkiseen puoleen. Sitä täytyy ihan yhtälailla harjoitella tietoisesti kuin lajia ja fysiikkaakin. Vastoinkäymisiä tulee, huonoja treenejä ja pelejä tulee, mutta lannistutko vai sisuunnutko vaikuttaa isosti lopputulemaan.

Erika Kamsula, Pääkallo.fi:n toimittaja
Asemapaikka: Oulu
Instagram: @erikaistaa

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen