Pääkalloennakko: Jymy – sarjan itselleen rehellisin joukkue lähtee jälleen ylittämään ulkopuolisten odotuksia

Nurmon Jymy tietää omat reaaliteettinsa. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy tietää omat reaaliteettinsa. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy säilyi viime kaudella F-liigassa hyvin täpärästi ilman karsintoja. Liigataipaleen alun epäilyksistä huolimatta se on vakiinnuttanut paikkansa korkeimmalla tasolla, sillä nyt alkaa jo neljäs liigakausi.

Lähtökohdat:
Jymyn kohdalla tavoite täytyy olla jo pudotuspeleissä, mutta sinne pääseminen ei ole yksinkertainen asia. Viime kausi oli hyvän alun jälkeen vaikea, ja joukkue keräsi itsensä pitkän tappioputken jälkeen nipin napin. Tiettävästi yksi ongelma oli jo ihan otteluohjelmassakin, jossa Jymylle kertyi paljon tuplapelejä keskellä kautta. Tämä oli myös joukkueen oma virhe ja tietysti vain osa ongelmaa. Kärkiosaamiseltaan kapeahkossa joukkueessa loukkaantumiset näkyivät karusti.

Nurmon pelillinen osaaminen on ollut melko selviö kaikilla liigakausilla. Joukkue on pelannut kursailemattomasti lähinnä siten, että puolustuspäässä pyritään voittamaan pallot, pelataan simppelisti oma pää ja sitten isketään melko sutjakkaasti vastaan. Joukkueen tavoitteena on tilkitä omaa päätä vielä tiiviimmin kuin aiemmin.

Vaikka pelaajisto vähän muuttuisikin niin kokonaiskuva pysyy pitkälti samana. Jarmo Eteläahon Jymy on altavastaajajoukkue, joka vaikuttaa tuntevan itsensä hyvin. Tällöin se on ollut monesti myös erinomainen raapimaan tarvittavan tuloksen ilman tyylipinnoja. Jymy ei kursaile, mutta ei sen mahdollinen kattokaan kovin korkealla ole. Kuuleman mukaan Jymyn kesä 2022 ei sujunut erityisen hyvin. Nyt tilanne on toinen, mutta siitä ei toki saa vielä pistettäkään sarjataulukkoon, mutta voi tukea mahdollisten vaikeuksien keskellä.

Kokoonpano:
Jymy menetti karusti nuoria kärkipelaajiaan. SPV:hen menivät Viljami Järvikangas, Eemeli Karjanlahti ja Riku Hakanen. Elmeri Haverin lähdön myötä Jymy menetti vielä Hakasen lisäksi toisen viime kausien kiistattoman tehoruiskun. Varsinkin näiden kahden osalta korvaaminen on hyvin vaikeaa, vaikka mitä sanottaisiin.

Tulijapuolella kiinnostavia nimiä ovat Limingasta hankitut Karri Vaarala ja Eemil Äijälä. Vaarala edustaa fyysisesti vahvaa puolustuspelaajaa ja Äijälä taitavaa hyökkäyspään maestroa. Oma kiinnostavuutensa yhdistyy joukkueen ulkomaalaisvahvistuksiin, joiden vaikutuksesta on toistaiseksi vaikea sanoa sen suurempaa. Jotain se kuitenkin kertoo, että Jymy on kelpuuttanut kolme ulkomaalaista riveihinsä, kun aiemmin ulkomaalaisia ei ole ollut ollenkaan joukkueessa.

Paljon odotuksia voi laittaa tulijoiden hartioille, mutta vanhoista pelaajista Jari Hankkio ja Niklas Äijälä ovat isossa roolissa. Maalivahtiosastolle voi laittaa pienen kysymysmerkin. Aki Karjalainen tekee näyttäviä torjuntoja, mutta kokonaisuudessaan torjuminen ei ollut tasaista debyyttikaudella. Jymy on siinä mielessä varautuneempi 33 ottelun runkosarjaan, että tulevan kauden kokoonpano on edellistä leveämpi. Ei laadukkaampi kuitenkaan.

Eemil Äijälä vallotti Divarin, mutta liigassa vaatimustaso kasvaa reippaasti. Kuva: Mika Hilska

Mielenkiintoinen pelaaja: Eemil Äijälä
LNM:n kapellimestari siirtyi Pohjois-Pohjanmaalta eteläiselle puolelle monen muun Limingassa onnistuneen pelaajan esimerkkiä noudattaen. Taitava Äijälä oli Divari-tasolle erinomainen pelintekijä, ja pelin rytmittäjä. Oikeastaan sellainen pelaaja, joita ei Jymyssä ole ihan liikaa nähty vuosien varrella. Äijälällä oli vielä viime kauden perusteella tekemistä kokonaisvaltaisessa pelissä ja puolustamisessa, mutta ylöspäin kyseessä on mainio pelimies.

Mahdollisuudet:
Jymy voi täysin onnistuessaan olla ainakin lähellä pudotuspelejä. Kuten todettua, Nurmossa on saatu revittyä materiaalista hyvin irti viimeisinä vuosina, ja siinä on ollut tukena melko simppeli pelitapa. Ei ole lähdetty hakemaan sellaisia asioita, jotka eivät varsinaisesti sovi joukkueen pirtaan, joka ei toisaalta ole johtanut kovinkaan erikoiseen kehityskäyrään joukkuetasolla. Nurmossa nähdään positiivisena asiana sekin, että joukkueelta ei juuri odoteta mitään. Suurilta osin Jymy onkin ylittänyt sille asetetut ulkoiset odotukset.

Uhat:
No ensinnä joukkue oli ihan lähellä liigakarsintaa viime kaudella, ja materiaali ei ole varsinaisesti vahvistunut laadullisesti. Muutaman laatupelaajan menetykset eivät olleet korvattavissa, vaikka joukkue otti siirtomarkkinoilla jonkin sortin torjuntavoiton. Esimerkiksi tehopisteiden osalta joukkue on vähän liikaa muutaman kortin varassa tällä hetkellä, vaikka oletuksena on, että uusia ratkaisijoita löytyy. Jos Jymy haluaisi tästä vielä ylemmäs, pitäisi sen kehittää peliään nykyisestä. Viime kauden pitkä heikko jakso jätti kysymysmerkkejä ilmaan.

Perustelu sijoitukselle: 9-12
Materiaaliltaan Jymy kuuluu selkeästi kellarikerrokseen. Toisaalta ei ole muilta osin, esimerkiksi organisaation osalta näyttänyt siltä, että joukkue olisi menossa eteenpäin ja pudotuspelitasolle. Enemmänkin siirtomarkkinoilla on esimerkiksi jouduttu paikkaamaan menetyksiä. Se, että Seinäjoen kokoisessa kaupungissa on kaksi liigajoukkuetta ja Jymy on altavastaajana onnistunut pysymään liigassa, on hatunnoston arvoinen suoritus.

Ei Jymy kuitenkaan ole pelillisesti tai materiaalisesti pudotuspeliainesta kaudella 2023-24.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen