Pääkalloennakko: LASB – aika palata pudotuspeleihin?

Ottaako LASB askeleita eteenpäin? Kuva: Juha Käenmäki

Ottaako LASB askeleita eteenpäin? Kuva: Juha Käenmäki

Lahtelainen LASB hyytyi viime kaudella kalkkiviivoilla pudotuspelien ulkopuolelle. Vuonna 2016 liigaan noussut joukkue on ollut pudotuspeleissä vain kerran.

Lähtökohdat:
Viime kaudella LASBilla oli kyllä tuhannen taalan paikka edetä jatkopeleihin, mutta se itse pudotti pallon niin sanotusti. Tulevallakin kaudella se tulee taistelemaan vankasti viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Pelillisesti LASB on luottanut jo pitkään samoihin sabluunoihin. Se pelaa pallon kanssa fiksua, mutta melko riskitöntä peliä. Hyökkäysalueella se ei ole ollut kovin suoraviivainen eikä röyhkeä, mutta ei joukkueella ole toisaalta ollut riveissään viime vuosina ihan A-korin maalintekijöitäkään. Tulevaa kautta ajatellen LASB pyrkii pääsemään enemmän nopeisiin kääntöihin, ja sitä kautta maalintekoon. Viime kaudella se oli yhdeksäs, mutta teki sarjan toiseksi vähinten maaleja.

Puolustuspäässä LASB pääsi niin sanotun häntäviisikon vähiten maaleja, mutta toisaalta melkein 40 maalia enemmän kuin seitsemänä ollut Indians. Puolustuspelissä LASB on pärjännyt kaudesta toiseen kelvollisesti, mutta se ei ole ollut pallottomana järin aggressiivinen, mikä näkyy myös prässipelaamisessa. Omassa päässä on avittanut myös hyvä maalivahtipeli. Kalle Tyrkäs on ollut LASBin valmentaja pitkään, ja pääsee jatkamaan työtään melko stabiilista tilanteesta.

Kokoonpano:
Muutokset LASBin kokoonpanoon olivat pieniä kesällä. Jesse Arolan ja Lauri Palvailan joukkue olisi varmasti halunnut pitää, mutta ratkaisevista menetyksistä ei voi puhua. Kokenut Tino Nivala palaa ulkomailta, ja myös Vili Näveri palaa parin Divari-kauden jälkeen Lahteen.

Kokoonpanon kannalta negatiivista on, että ykkössyömähammas Niko Einiö on alkukaudesta pois loukkaantumisen vuoksi. Einiö teki viime kaudella lähes viidesosan joukkueen maaleista ja oli tehokkain pelaaja. Tatu Havula on tärkeä mies pelintekijänä ja paikkojen järjestäjänä. Tiitus Salokankaan viime kausi ei ollut edellisen kaltainen, joten sille suunnalle voitaneen laittaa vielä lisäodotuksia. Nuoremmista pelaajista rightin taitava torni Aatu Harmaala (s. 2004) on pelaaja, jolta odotetaan maaleja tulevalla kaudella.

Puolustuksessa LASBilla on pallollisesti kelvollisia pelaajia, mutta siltä osastolta voisi tulla enemmänkin tukea hyökkäystehojen osalta. Viisikkopuolustuksellisesti LASB on ollut silti vuosien ajan tarpeeksi hyvä joukkue. Maalivahtiosastolla Santtu Pohjonen on pelipaikkansa parhaimmistoa koko sarjassa.

Tatu Havula on LASB-hyökkäyksen tärkeä palanen. Kuva: Juha Käenmäki

Mielenkiintoinen pelaaja: Tatu Havula
Havula lähtee kolmannelle liigakaudelleen. Viime sesonki oli jo ensimmäistä parempi. Pelintekijä on alkukaudesta isohkossa roolissa, sillä Einiö ei näillä näkymin ole aivan heti alussa mukana. Hyvällä pelisilmällä varustettu Josba-kasvatti voi ottaa tulevalla kaudella isomman roolin myös koko sarjan pelintekijöiden nokkimisjärjestyksessä.

Mahdollisuudet:
Jos LASB saa kiristettyä hiukan ruuvia hyökkäyspelissään, ei sillä pitäisi olla ongelmia edetä pudotuspeleihin. Pelillinen paletti on ollut hyvin kasassa jo vuosia, mutta pelaajamateriaalin suhteen LASB on jäänyt jälkeen kärkipään joukkueista. Myös LASBin kohdalla voi nostaa kliseisesti esiin potentiaalin. Kokonaisuudessaan joukkueessa on kuitenkin sekä kokemusta että nuorta potentiaalia.

Uhat:
Maalinteon vaikeus on vaivannut LASBia jo vuosia. Syitä on varmasti paljonkin, mutta maalipaikkojen vähyydestä se ei ainakaan pelkästään ole kiinni. Tietynlainen terävyyden puute onkin usein vaivannut lahtelaisia. Ehkä Lahdessa on vähän tyydytty nykyisiin asetelmiin? Kiistatta LASBissa (kin) on lahjakkaita nuoria pelaajia, mutta sen varaan ei kannata liikaa laskea. Jossain vaiheessa pitää nimittäin myös lunastaa lupauksia.

Perustelu sijoitukselle: 5-8
Arviossa LASB menee pudotuspeleihin muutamastakin syistä. Häntäviisikosta sen kohdalle on osunut vähiten muutoksia, sillä on stabiili pohja pelillisesti ja LASB oli ainoa viime kauden häntänelikon joukkue, joka ei menettänyt lainkaan syömähampaitaan.

Vastaan sanoo vähän se, että LASB ei ihan joka kausi ole vastannut odotuksia ja materiaaliaan. Yksi kysymysmerkki on myös seuran tilanne ja kunnianhimo kokonaisuutena. Joukkue ei juuri vetänyt porukkaa katsomoihin viime kaudella, mikä ei ole pitkällä tähtäimellä hyvä kehitys.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen