Pääkalloennakko: OLS – välillä luistaa, välillä ei

OLS:n joukkueessa on tarjolla pelillistä vastuuta. Kuva: Esa Takalo

OLS:n joukkueessa on tarjolla pelillistä vastuuta. Kuva: Esa Takalo

OLS ylsi keväällä 2022-23 nikotellen pudotuspeleihin. Pitkään näytti, että se ei yllä jatkopeleihin, mutta piste per peli -tahti riitti kuin riittikin lopulta.

Lähtökohdat:
Harri Naumasen kausilla OLS onnistui olemaan liigan keskikastin alapään parhaimmistoa, ja se johti myös kevään jatkopeleihin kahdesti. Tuore päävalmentaja Jani Lämsä on aiempaa suuremman haasteen edessä, ja OLS ei ole automaattisesti niin sanotusti ”best of the rest”.

Lämsä rakentaa jotain uutta vanhan päälle. Naumasen aikana OLS:n pallollinen peli kehittyi selkeästi, ja sen kautta tuli myös tulosta. Naumasen tuomista hyvistä seikoista ei olla luopumassa, mutta hyviin perustuksiin halutaan lisätä vanhoja OLS-vahvuuksia. Tällaisia asioita ovat parempi kamppailupelaaminen ja tiiviimpi puolustuspeli. OLS siis haluaa olla ilkeämpi ja ikävämpi.

Kuullun perusteella joukkueen suoritusvarmuudessa on parantamisen varaa vielä. Vaikka harjoituskauden tuloksiin ei voi laittaa liikaa painotusta, niin niistäkin voi päätellä jotain. Näyttää siltä, että OLS:n paras taso voi olla liigatasolle varsin hyvä, mutta heikoin taso onkin sitten liian matala liigaan.

Kokoonpano:
Kokoonpanon suhteen OLS ei ole helpossa tilanteessa. Se menetti viime kauden kärkipelaajistaan maalivahti Roni Tuonosen KrP:hen, kokeneet Joni-Arttu Sieppi sekä Lauri Tiira lopettivat ja Valte Karvonen siirtyi Sveitsiin. Kaikki olivat tärkeitä tai erittäin tärkeitä puolustus- tai hyökkäyspään pelaajia. Tulijapuolella sekä maalivahti Iiro Rantaniemi että Iiro Savela ovat kiinnostavia uusia nimiä, mutta eivät paikkaa kokonaismenetyksiä. Esimerkiksi Savelan pitäisi käytännössä pystyä liigassa samanlaiseen pistetehtailuun mitä Divarissa. Se on melkoinen vaade.

Karvosen ja Siepin menetykset vievät paljon hyökkäystehoa ja juonikuutta, mutta OLS sai vielä pidettyä timanttinsa Luukas Hyvärisen, joka oli joukkueen tehopelaaja jo viime kaudella. Vuonna 2004 syntynyt pelaaja on ikäisekseen kokonaisvaltainen osaaja, ja taitotasoltaan sekä pelisilmältään poikkeusyksilö. Hyvärisen lisäksi onkin sitten niin, että usean pelaajan pitäisi pystyä nostamaan tasoaan varsinkin hyökkäyspäässä. Kokenut Olli Kinnunen on monella tasolla tärkeä pelaaja. Eetu Ijäs on ollut isossa roolissa, mutta saanee vielä enemmän vastuuta. Paluun tehnyt Niko-Petteri Holappa on monipuolisuutensa vuoksi tärkeä hankinta.

Puhutaan yksilötasolla mitä vain, niin OLS:n suuri haaste tulee olemaan kokoonpanon leveys. Se lähtee kauteen liian kapealla rosterilla, ja se myös tiedostetaan seurassa. Tämä ei ole paras mahdollinen lähtökohta 33 ottelun runkosarjaan. Sen päälle ongelmaa tulee syventämään se, että joukkue joutuu jo nyt nojaamaan aika paljon nuoriin pelaajiin. Täydennysmiesten ollessa junioreita saatetaan nähdä erittäin nuorekkaita kokoonpanoja tai hyvin kapeita miehistöjä otteluissa.

Ihan jokaisella joukkueella ei ole ikäluokkansa ykköspelaajaa, mutta OLS:lla on Luukas Hyvärinen. Samalla nuorukainen on hyökkäyspelin terävin kärki. Kuva: Anssi Koskinen

Mielenkiintoinen pelaaja: Iiro Rantaniemi
Rantaniemi haki vauhtia Divarin LNM:stä viime kaudella. Sitä ennen hän oli kolme kautta OLS:n mukana, mutta ei saanut juuri vastuuta. Rantaniemen otteita on vaivannut epätasaisuus, mutta nyt siihen ei ole varaa. Viime kaudella isokokoinen Rantaniemi kuitenkin pelasi loppua kohden erinomaisesti. Samanlaista suoritustasoa kaivataan ensi kaudellakin, sillä OLS:n edes vaatimattoman menestymisen kulmakivi on ollut vahva maalivahtipeli.

Mahdollisuudet:
OLS:n mahdollisuutena voi pitää sitä, että Naumasen aikana joukkue omaksui hyvin uuden pelitavan ja sen pitäisi olla pelaajille tuttu. Naumasen aikana ideologiaan takerruttiin välillä liiankin tiukasti kiinni, ja se saattoi viedä pisteitä. Sen vuoksi vanhan OLS:n pelitavan mukaan tuominen ei kuulosta huonolta idealta, sillä tyylipisteitllä ei ole niin väliä, eikä OLS:n kokoonpano kokonaisuudessaan ole erityisen pallotaitava. Vaikka OLS joutuu lähtemään melko nuorella kokoonpanolla kauteen, niin se nuoret pelaajat ovat hyviä pelaamaan. Eivät ehkä liigan kärkeä, mutta kuitenkin.

Uhat:
OLS:lla on paljon epävarmuustekijöitä kauteen lähdettäessä. Runkosarja on pitkä, ja sen aikana voi tehdä korjausliikkeitä, mutta Ouluun tuskin tulee kentällistä tai edes puolta kentällistä lisää pelaajia, mikä on kiistaton haaste. Pelillisissä muutoksissakin on paperilla järkeä, mutta ne voivat myös sekoittaa pakkaa ja viedä jotain pois siitä hyvästä minkä OLS:n esityksiin on viime vuodet voinut liittää. Jos kausi lähtee heikosti liikkeelle niin se voi olla nuorisolle kova paikka. Maalivahti on ollut OLS:lla pitkään tärkeä kulmakivi. Nyt ykkösvahdin hartioille leviää hiukaan liiankin suuret painot. Kaikki nämä haasteet ja debyyttivalmentaja eivät ole hyvä yhdistelmä.

Perustelu sijoitukselle: 9-12
Jos OLS:aa vertaa sen pahimpiin kilpailijoihin niin sen muutokset ja kysymysmerkit ovat suhteessa suuria. OLS:lle on käynyt muutaman vuoden välein sillä tavoin, että joukkueessa on jouduttu ottamaan vähän takapakkia kokoonpanon osalta tai muilla tavoin. Se kertoo organisaation ison kuvan haasteista.

OLS on silti monestikin toipunut odotettua paremmin takaiskuista. Tässä kohdin lienee silti realismia, että joukkuetta ei nähdä pudotuspeleissä keväällä 2024.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen