Pääkalloennakko: SPV – sukupolvenvaihdos kaartaa loppusuoralle, mutta tippuuko joukkue mitalipeleistä jo kaarteessa?

Juuso Keskinen (vas.), Miika Latvala ja Jeri Heikkilä ovat SPV:n uuden polven vastuunkantajia. Kuva: Juha Käenmäki

Juuso Keskinen (vas.), Miika Latvala ja Jeri Heikkilä ovat SPV:n uuden polven vastuunkantajia. Kuva: Juha Käenmäki

SPV ylsi viime kaudella runkosarjan kuudenneksi, mutta joutui toteamaan Happeen paremmaksi puolivälierissä. SPV:n lopullinen sijoitus sarjassa (6.) oli kuitenkin seuran paras sitten pronssikevään 2019.

Lähtökohdat:
SPV:n pikkuhiljaa suoritettu sukupolvenvaihdos on loppusuoralla. Joukkue on laminoinut itsensä ihan kirjaimellisesti keskikastin joukkueeksi tällä vuosikymmenellä. SPV lähteekin tulevaan kauteen lähinnä parantamaan edellisestä kaudesta, mikä on hyvä ja realistinen lähtökohta nuorekkaalta joukkueelta. Luonnollisesti on kuitenkin pettymys, jos kausi päättyy jälleen puolivälieriin.

Fyysisesti hyvä SPV on pallottomana joukkueena ollut joskus liigan parhaimmistoa, mutta viime kausilla näin ei voi sanoa. Prässipeli on ajoittain ollut sille hyväkin ase, mutta ei jatkuvasti. Ainakin teoriassa tiivis joukkuepuolustus on ollut osa SPV:n DNA:ta, mutta siinäkin on ollut särönsä.

Jos siirrytään ikiliikkujan kimppuun, niin SPV:n ongelma on ollut pallollisessa pelissä, ja se myönnetään auliisti myös Seinäjoella. Pallon kanssa pelaaminen nähdään myös puolustuskeinona, että joukkue saisi hengittää välillä, eikä joukkue joutuisi jatkuvasti puolustuskannalle. Pallollisen pelin prosessi on kuitenkin edelleen kesken, joten valmista lopputuotetta ei kannata vielä odotella. Viime kaudella joukkue oli pallollisena hätäinen, ja vain harvoin hallitsi pelin rytmiä ja virtausta.

SPV:n hyökkäyspelissä on monesti kehuttu nopeaa kääntämistä, mutta sen suhteen maine on viime vuosien tekoja kovempi. Täten Seinäjoella pyritään parantamaan myös vastaiskupelaamista. Kovasta harjoittelukulttuurista tunnettu SPV on tiettävästi hyvässä iskussa heti kauteen lähdettäessä pelillisesti ja fyysisesti. Jori Isomäki pääsee päävalmentajana kauteen paremmasta tilanteesta kuin edelliskaudella.

Kokoonpano:
Liigan suurin tähti Peter Kotilainen lähti, joten uusille vastuunkantajille on nyt tilaa. Kotilaisen lähtö on pisteiden valossa iso asia, mutta se pakottaa myös nuorempia pelaajia ottamaan lisää vastuuta. Viime kaudella joukkue tuntui luottavan tilanteessa kuin tilanteessa juuri siihen, että Kotilainen pelastaa pälkähästä. Kokemusosastolla valtava menetys oli pitkäikäisen pelaajan Ville Kuuselan uran päättyminen.

Tulijapuolella SPV sai Jymystä Eemeli Karjanlahden, Riku Hakasen ja Viljami Järvikankaan, joka tekee kokoonpanosta eheämmän. SPV:llä on jopa neljään kentällisen melko tasaisen vahva kokoonpano, vaikka ykkösviisikko on selkeä syömähammas. Ei kokoonpano silti erityisen laaja ole. Pelaajistosta kertoo paljon sekin, että useampi pelaaja on saanut näyttöpaikan U23-maajoukkueessa. Ikärakenteeltaan SPV on oikein hyvässä tilanteessa. Kokenutta kalustoa edustavat vielä Sami Koski ja Jukka-Pekka Pelto-Arvo.

Ykköseksi kaavailtu Hakanen-Juuso Keskinen-Konsta Haukkala on hyökkäysketjuna lupaavan oloinen. Vaikka SPV:stä on nostettu paljon hyökkäyspään pelaajia esille, on joukkueella potentiaalisia puolustuspään pelaajia, kuten Santeri Uusi-Laitila (on tosin armeijassa kauden aikana), Jeri Heikkilä, Aapo Lokasaari ja Miika Latvala. Listaan voi vielä lisätä Jymystä tulleen Järvikankaan, ja toki Superliigasta hankitun Alexander Nymanin. Maalivahtiosastolla ykkösenä jatkaa Rasmus Hasu, joka on parhaimmillaan ollut erinomainen, mutta taso on myös heitellyt.

Riku Hakanen (oik.) palaa SPV:hen ja tällä kertaa odotukset ovat tapissa. Kuva: Esa Jokinen

Mielenkiintoinen pelaaja: Riku Hakanen
Hakasen niskaan pitänee iskeä rekkalastillinen painetta. Maajoukkuepelaaja nimittäin ”korvaa” Kotilaisen vasemman kaistan ykkösmiehenä. Vakavammin ottaen Hakanen pelasi vahvat kauden Jymyssä ja palaa nyt SPV:hen täyttämään kovia odotuksia. Maajoukkueessa debytoinut Hakanen on ehdottomasti SPV:n näköinen pelaaja. Hyvin laukova, suoraviivainen ja hyvin liikkuva pelaaja. Ei luonnollisesti korvaa tehomäärissä Kotilaista, mutta on matkalla liigatähdeksi.

Mahdollisuudet:
SPV:n kohdalla pitää puhua positiivisesti myös yhtenäisyydestä. Joukkue on hyvin ”seinäjokelainen” hyvässä mielessä, mikä helpottaa esimerkiksi kauteen valmistautumista. Joukkueessa on selvästi potentiaalia kohota aiempia vuosia paremmille sijoituksille, vaikka jos menneeseen verrataan niin SPV ei ole mikään tähtisikermä materiaaliltaan. SPV:ssä suhtaudutaan tällä hetkellä hyvin realistisesti joukkueen ”tilaan” ja kehityskohteisiin. Pelillisesti se tuskin tulee esittämään mitään ihmeellistä, mutta jos se saa paremmin kiinni vanhoista vahvuuksistaan ihan erikoistilanteista lähtien, niin on sillä potentiaalia ihan mitalipeleihin asti.

Uhat:
Suurin uhka SPV:n kannalta on se, että joukkue ei kehity pelillisesti yhtään, sillä ainakin osa odotuksista SPV:n kohdalla perustuu ajatukseen pelaajiston pelillisestä kehityksestä. Jos pelaajisto ei kehity, niin SPV:n mestaruus on viides sija hamaan tappiin asti. Joukkueen pelitavallista ja pallollista köyhyyttä on toistettu vuosien varrella. Syy ei ole siinä, että kaikkien pitäisi pelata samalla tavalla, vaan SPV on antanut salamapallollaan rutkasti tasoitusta vastustajille. Osin on näyttänyt myös siltä, että varsinkaan lahjakkaimmat hyökkääjät eivät ole ottaneet askeleita eteenpäin urallaan ja siinä voi nähdä myös pelitavan vaikutuksia.

Perustelu sijoitukselle: 5-8
SPV menee takuuvarmasti pudotuspeleihin, mutta mitä sitten? Viime vuosina se on ollut puolivälierissä lähinnä kärkijoukkueiden riepoteltavana, vaikka se on runkosarjassa profiloitunut kärkijoukkueiden kiusaajana. SPV:n pääsy neljän joukkoon ei olisi välttämättä tällä kaudella enää suuren suuri yllätys, mutta kyllä se vaatii aika paljon erinäisiä sattumuksia ja onnistumisia. Mahdollinen pudotuspelimenestys toteutuu parhaiten menestymällä runkosarjassa.

SPV:n kohdalla lienee asiallista mainita, että kehuttu organisaatio on tällä haavaa jo hyvinkin omavarainen. Lienee aika harvinainen tilanne, että nykyisenläinen osuus pelaajista on oikeasti pohjalaisia. Se taas voi vapauttaa seuralle pelimerkkejä muuhun toimintaan.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen