Top5: Pääsarjojen kauden 2023-24 puheenaiheet musiikin soitosta toimiviin palveluihin

Naisten liigan muuttuminen yksilohkoiseksi puhuttaa varmasti kauden aikana. Kuva: Jarmo Koskela

Naisten liigan muuttuminen yksilohkoiseksi puhuttaa varmasti kauden aikana. Kuva: Jarmo Koskela
Viimeisenä top-listana julkaistaan yleisesti pääsarjoja koskeva listaus. Naisten ja miesten liigat sekä miesten Divari käynnistyvät perjantaina 15.9.

5. Tasainen miesten liigan kärki
Saa mennä melkein 10 vuotta taaksepäin liigassa, että lähtökohdat ovat olleet miesten liigan kärkitaiston osalta näin maukkaat. Ennakoidusta kärkinelikosta KrP, Classic, Oilers ja TPS jokainen voi voittaa, mutta sen ulkopuolelta tuleva mestarikaan ei ole mahdottomuus. Varsinkin mitaleille voi kiilata jokin joukkue ennakoitujen kärkijoukkueiden ulkopuolelta. Se on erinomainen asia, että Classicin dynastian katkeamisen jälkeen on jälleen useampi mestariehdokki. Muiden sijoitusten osalta on toki vielä omat jännitteensä, ja liiga on varmasti kiinnostavampi ja keskustelua herättävämpi kuin aikoihin.

4. Ulkomaalaiset Suomessa
Miesten liigaan tuli ulkomaalaisten ”vyöry”, kun draft järjestettiin keväällä. Realistisesti pitää sanoa, että top4-maiden ainoa valmis huippupelaaja on Classicin kovalla fysiikalla varustettu Adam Hemerka. Odotukset kannattaa siis pitää hyvinkin maltillisina, vaikka kansainvälistysmisprojekti on muuten aiempaa paremmissa kantimissa. Joka tapauksessa F-liiga on myös onnistunut lisäämään ulkomaalaispelaajien määrää, mikä oli ensimmäinen tavoite. Se on hatunnoston arvoinen suoritus ja on kiinnostavaa nähdä miten tarina jatkuu.

3. Naisten F-liiga ja paluu normaaliin
Naisten liiga palaa vihdoin yksilohkoiseksi muutaman kauden sompailun jälkeen. Muutoksen myötä myös naisten Divarista tulee nyt virallinen pääsarja. 12 joukkueen liigassa on yksi selkeä suosikki, mutta TPS:n jälkeen on mukavasti kuhinaa, ja muutama joukkue vahvistui ulkomailta palanneilla pelaajilla. Vaikka 12 joukkuetta voi olla liikaa liigaan, on suunta oikea. Ei keinotekoisia sarjoja ja sekavia sarjajärjestelmiä. Keskittyminen on olennaisessa ja naisten liiga saa vielä mukavan syysnosteen MM-kisojen myötä. Keskustelu ja sarjan kehittäminen jatkuu varmasti vielä tasoeroista ja joukkuemääristä.

2. Musiikin soitto Divarissa
Musiikin tai äänien soittaminen kesken pelin nousi kauden alla kohuasteelle. Ihan totuudenmukaisesti kenenkään ei ole pakko soittaa yhtään mitään kesken pelin, ja ihan totuudenmukaisesti ei välttämättä ole kysymys jatkuvasta musiikin soitosta, vaikka se saattaa puheenaiheeksi noustakin.

Ongelma on monille Divarin ystäville enemmän siinä, että sarja on jäänyt orpolapseksi pääsarjahierarkiassa, vaikka sen pitäisi liitossa ratsastaa maajoukkueiden jälkeen kakkosena merkittävyydeltään. Sarjan nimi on onnistuttu myymään, mutta joukkueille tämä ei ole näkynyt. Divarin seuraaminen on aivan liiaksi ulkopuolisten ja seurojen aktiivisuuden varassa. Divarille voisi nimittää jonkin yksittäisen sarjajohtajan, joka olisi vastuussa sarjasta. Tällä hetkellä liiton päästä on vastattu kritiikkiin taitavasti. Sarjan kehittämiseksi ja nosteeksi tarjottiin tällaista erikoista kehitysratkaisua, ja ajatuksena se on hiertänyt monia enemmän kuin itse asia. Keskustelua tulee virisemään kauden tästäkin kulmasta.

1. Tulospalvelu?
Pari vuotta meni vielä kohtuullisen hyvin, kun salibandyn paikoin toimimattoman tulospalvelun takaa löytyi ydintalven aikanakin toimiva Tilastopalvelu. Nyt tätä takaporttia ei enää ole, ja ihan pääsarjatasoltakin on hukattu massoittain tärkeää tilastotietoa. Liiton uusi tulospalvelu ei nyt tällä hetkellä herätä suuria lupauksia toimivuudeltaan ja informativiisuudeltaan. Toivottavasti se kuitenkin toimii.

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että tulospalvelun ja tilastojen osalta otetaan ainakin kauden alussa takapakkia. Toimivaa tulospalvelua on lupailtu jo vuosia tai no sanotaan ennemmin vuosikymmeniä, mutta sellaista ei ole näillä näkymin tulossa. Keskustelua ainakin tulee viriämään, ja on jo virinnyt. Positiivisena nostona seuraamisen suhteen on kuitenkin nostettava se, että otteluiden seuraaminen Ruudusta ja SalibandyTV:stä on hyvällä tolalla.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen