Videotarkistuksen syy ja lopputulos herättivät kysymyksiä keskiviikkona: ”Tällaiset tilanteet ovat tosi valitettavia ja harmillisia”

Classic oli TPS:aa parempi keskiviikon liigapelissä, mutta se ei noussut isoimmaksi puheenaiheeksi ottelun jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Classic oli TPS:aa parempi keskiviikon liigapelissä, mutta se ei noussut isoimmaksi puheenaiheeksi ottelun jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigassa pelattiin keskiviikkona Suomen mestari TPS:n ja Classicin välinen ottelu Turussa. Classic otti kauden avausvoittonsa maalein 5-3.

Ottelun hahmoihin kuului 300 tehopisteen rajapyykin rikkonut Ville Lastikka, joka osui kolmesti. Ottelua kuvasi hyvin se, että TPS-vahti Oskari Fälden oli kotijoukkueen paras pelaaja ja pysäytti 24 laukausta. Jos Classic aloitti kautensa heikosti 2-9-tappiolla Indiansia vastaan, niin TPS:n mestaruusviirin nostoa varjosti se, että joukkue on hävinnyt molemmat kauden pelinsä.

Ottelun tuloksia ja sankaritaruja isommaksi aiheeksi sosiaalisessa mediassa nousi tilanne, jossa vaikutti jo siltä, että Classic iski 6-3-maalin tyhjään TPS-rysään. Maali kuitenkin tarkistettiin videolta ja hylättiin sen myötä.

Tilanteessa ensinnä näytti siltä, että jo mainittu Lastikka antoi vauhtia TPS: Waltteri Vesteriselle selän puolelta, jonka myötä pallo meni yli ja laidat menivät ruttuun. Sisäänlyönti annettiin joka tapauksessa Classicille, jonka Lastikka antoi nopeasti ja syntyi maali. Videotarkistuksen syytä ei isommin avattu, eikä hylkäyksen syytä niin paikallaolijoille kuin lähetyksen katsojillekaan.

Jutun lopussa olevalta ottelutallenteelta (kohdassa 2.15.10 eteenpäin) näyttää siltä, että Lastikka laittoi pallon peliin sen vielä liikkuessa. Paikan päältä kiirineiden tietojen mukaan hylkäyksen syy olisi ollut se, että peli oli vihelletty poikki, koska kaukalo ei ollut kunnossa. Tämän syyn tekee hiukan oudoksi se, että tuomarit oletettavasti tiesivät ilman tarkistustakin, oliko peli poikki vai ei.

Joka tapauksessa tilanne jäi avonaiseksi, joten yllä oleva on vain spekulaatiota.

Linjauksia on tehty, mutta varsinaisia määräyksiä ei ole

F-liigan (SSBL Oy) hallitukseen kuuluva Tomi Auremaa nosti asian pelin jälkeen esille viestipalvelu X:ssä. Auremaa kertoi olleensa ottelussa, ja lehtereillä ei selvinnyt mikä tilanteessa oli tarkistamisen aiheista. Auremaa ehdotti pitkässä viestiketjussaan, että jatkossa peleissä voitaisiin näyttää tarkistettavat tilanteet hallien screeneiltä ja tuomarit tai toimitsijat voisivat myös sanallisesti kertoa mistä missäkin tarkistuksessa on kyse, ja mikä on sen lopputulema.

Videotarkistukset tulivat viime kaudella, ja niin kutsuttu Case Vesterinen aiheutti paljon porua. Varsinkin siksi, että tarkistustilannetta pystyttiin seuraamaan lähetyksessä, ja suorassa lähetyksessä tehdystä virhetulkinnasta nousi paljon keskustelua.

– Päivitettiin alkaneelle kaudelle videotarkistusten ohjeet seuroille ja käytiin keskustelua erotuomaripuolen kanssa siitä, että tuomarit kokee tarkistusvaiheet sellaisena, että haluaisivat sellaisen rauhan tulkita tilannetta. Jos siis samaan aikaan on kuva nähtävillä siellä areenalla niin se saattaa vaikuttaa häiritsevästi päätöksenteon mekanismiin.

– Päädyttiin ohjeistuksessa siihen, että tämä näyttämisen mahdollisuus on kuitenkin suotu. Loppujen lopuksi tehtiin siis kompromissi, että mikäli joukkueet niin haluavat, niin screenillä voidaan samaan aikaan näyttää kuvaa tilanteesta, jota erotuomarit arvioivat. Se miksi se ei ollut määräys on se, että meillä ei ollut täyttä varmuutta onko kaikilla paikkakunnilla mahdollisuutta näyttää screenillä Ruudun sen hetkistä kuvaa.

– Täten se on mahdollisuus, mutta ei ole velvoittava määräys, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen avaa tilannetta.

TPS:n mestaruusviiri nousi keskiviikkona kattoon. Tuloksellisesti kausi on alkanut heikosti. Kuva: Anssi Koskinen(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Entä tilanteen avaaminen sanallisesti yleisölle? Lähetyksessä näkyi kyllä tilanne, mutta siitä ei auennut mitä tilanteessa tarkalleen ottaen tarkastettiin.

– Olen ehdottomasti sillä kannalla, että paikalla oleville katsojille kerrotaan mistä on. Me ollaan heitä varten tekemässä sisältöä ja katsojia pitäisi palvella ja kertoa näistä tilanteista, että mitä kulloinkin erotuomarit tarkistavat. Kuulutusohjeet on toimitettu seuroihin.

– Tässäkin on huomioitava, että tämä ei ehkä ole meidän puolelta mennyt pontevana määräyksenä eteenpäin, vaan kehotuksena, että yleisö kannattaa palvella ja kertoa mitä tilanne koskee ja mitä tarkistetaan. Varsinkin pitäisi kertoa mikä sen lopputulema on.

– Eilen kävi ilmeisesti niin, että oli kovasti epätietoisuutta joukkueilla ja katsojilla, että mitä tarkistettiin ja lopputulemakin jäi vähän avoimeksi. Tällaiset tilanteet ovat tosi valitettavia ja harmillisia. Tästä meidän pitäisi jatkaa yhdessä niin, että tämän tyyppisiä tilanteita ei enää jatkossa syntyisi, Nurminen harmittelee.

Nurmisen mainitsema kuulutusohjeistus löytyy videotarkistuksen ohjeista linkin takaa.

Puoltenvaihto on herättänyt paikoin kysymyksiä

Koronaviruspandemian iskiessä vuonna 2020 päädyttiin ratkaisuun, jossa joukkueet eivät vaihda enää puolia erien välissä. Sittemmin on herättänyt jonkin verran kysymyksiä, että F-liigassa ei edelleenkään vaihdeta puolia erien välissä.

– Johtoryhmässä käsiteltiin asiaa viimeksi viime kauden päätteeksi tätä kautta ajatellen. Näkökulma, joka seurojen puolelta tuotiin voimallisesti esille, oli se, että edelleen joissain otteluissa voi käydä tarpeettomasti niin, että joukkueiden pelaajat vähän ”likaavat” sitä vaihtoaitiota. Sieltä saattaa erinäisiä eritteitä löytyä, kun puhutaan syljeskelystä tai vastaavasta.

– Koettiin niin, että kun ei voida varmistaa, että jokaisella paikkakunnalla puhdistettaisiin vaihtoaitiot erien välissä niin ei ole kohteliasta, että joukkue joutuu menemään sellaiseen vaihtoaitioon, joka ei ole sellaisessa kunnossa missä sen pitäisi olla. Tämä näkökulma painoi linjauksessa eniten, Nurminen kertoo.

Nurminen haluaa kuitenkin vielä painottaa, että ei väitä, että joukkueet toimisivat ja käyttäytyisivät tällä tavoin moitittavasti, eikä hänellä itsellään ole siitä todistetta. F-liigan johtoryhmään kuuluu liigapomojen lisäksi seurojen edustajia.

Ottelun kokonaistallenne: (Ruudun tilaajille)
https://www.ruutu.fi/video/4413193

Ottelun maalikooste: