50 kysymystä: Lauri Stenfors – ”Hän antaisi yhden suoran nenänvarteen, niin pääsisi TYKSiin hetkeksi huilaamaan”

Lauri Stenforsin peliuran piti loppua kultajuhliin, mutta puolustaja on nähty tälläkin kaudella TPS:n alakerrassa. Kuva: Anssi Koskinen

Lauri Stenforsin peliuran piti loppua kultajuhliin, mutta puolustaja on nähty tälläkin kaudella TPS:n alakerrassa. Kuva: Anssi Koskinen

Pääkallon 50 kysymystä -juttusarjassa piinapenkkiin istutettiin TPS-puolustaja Lauri Stenfors, 33.

Stenfors on pelannut urallaan liigassa TPS:n lisäksi SSV:ssä ja Viikingeissä. Kokemusta on karttunut laajasti myös maajoukkueen mukana, ja Stenfors on kaksinkertainen maailmanmestari. Viime keväänä tuli ensimmäinen Suomen mestaruus ja Stenfors ilmoitti melko varmasti lopettavansa. Ura kuitenkin jatkuu, mutta miten on kansainvälisen uran laita?

1. Kaduttaako, että jatkoit peliuraasi?

– Ei missään nimessä. Ainakaan vielä.

2. Kuka on TPS:n johtava pelaaja tällä kaudella?

– Sanotaan että meikäläinen.

3. Miksi Turusta tulee niin hyviä maalivahteja?

– Ei voi oikein perustella ainakaan sillä, että treeneissä tulisi laadukkaita vetoja tai treeneissä paljon hyviä 2v1-hyökkäyksiä. Viimeistely on näissä heikompaa kuin muilla.

– Varmaan turkulaisessa vesijohtovedessä on jotain.

4. Oletko vaihtanut Perttu Kytöhongan kanssa vahausvinkkejä?

– En ole vahausvinkkejä, mutta muutaman kerran ollaan kopissa kaljuista, kaljuuntumisesta ja muusta puhuttu. On annettu muille vinkkejä, jos rupeaa päältä karkaamaan, niin kannattaa ajaa pois. Mitään vahausvinkkejä ei olla vielä annettu.

5. Oletko vinoillut ruotsalaisille maaotteluissa?

– Ei ole tainnut olla mitään isompaa vinoilua. Jotain sellaista mitä englanniksi voi sanoa. Perusjauhantaa, mutta ei tule mitään yksittäistä mieleen.

6. Onko Esa Jussila ollut vielä yhteydessä, vai oletko sulkenut sen oven täydellisesti?

– Joo, oli yhteydessä projektin alussa ja sovittiin, että ainakin toistaiseksi tämän vuoden olen pois maaotteluiden osalta. Pikaisesti olen tuossa kerran tai kaksi Jorin (Isomäki) kanssa puhunut SPV-peleissä.

– Toistaiseksi ainakin vielä tilanne on se, että en ole käytettävissä, mutta saa nähdä.

7. Jos saisit valita niin ottaisitko Rasmus Kainulaisen vai Janne Kainulaisen hiuskuontalon?

– Mimmoset töyhtöhyypät pojilla mahtaa nykyisin olla?

– En tiedä mimmonen blondi irokeesi Rapella mahtaa nyt olla, mutta mennään sille. Muistaakseni Kainulaisen Jannella on aika semmoinen school boy-letti, niin ei ainakaan sitä.

8. Mikä puolustamisessa on mielestäsi kaikkein tärkeintä?

– Viisikon yhteistyö ja se, että ymmärtää mimmoinen pelaaja sulla on vastassa. Mihin suuntaan se kääntyy ja mitä se hakee. Ehkä pelaajan tunnistaminen, että mitä vahvuuksia sillä on, mihin se koittaa vetää ynnä muuta.

– Sen takia on helvetin vaikeeta monesti liigapeleissä, että kun ei ole ikinä pelannut jotain liigapelaajaa vastaan, niin ei tiedä mimmonen kani tulee hatusta. Pelaajan tunteminen ja sen taitojen tunteminen on tosi tärkeetä.

9. Pitäisikö Markku Kanerva erottaa Huuhkajien päävalmentajan paikalta?

– Ehdottomasti ei. Nostanut Huuhkajat pohjalta aika lähelle toista EM-kisapaikkaa. Erittäin fiksun oloinen ukko ja mediaa, faneja sekä joukkuetta kohtaan suora ja rauhallinen.

– Ei siis missään nimessä – parempaa ei ole saatavilla.

10. Jos et pelaisi salibandya, niin mikä olisi lajisi?

– Meritaimenen heittokalastus.

11. SBS Rupun top3-pelaajat kautta aikain?

– Timo Koskinen, Jyri Liukas ja naisten puolelta vaikka Nina Rantanen (ent. Rantala)

12. Miltä tuntui olla pelaajana päävalmentajaa (Santeri Raatarilaa) vanhempi?

– Ei tuntunut mitenkään oudolta. Ehkä alkuun, kun kuulin, että hän on meikäläistäkin muutaman vuoden nuorempi.

– Jotenkin se olemus ja hän näyttääkin hienon parran kanssa vajaa 50-vuotiaalta. En tiedä onko väärennetty passi Itä-Suomessa tai muuta, mutta vaikuttaa henkisesti ja ulkonäöltään vähintään 46-vuotiaalta. Mitenkään ei ole siis vaikuttanut toimintaan.

13. Kenen kanssa muistelet viime vuosikymmenen pelejä nykyisessä pukukopissa tai bussimatkoilla?

– En oikeastaan kenenkään kanssa. Jos joskus muistelen, niin Joonas Koskisen kanssa, joka on pitkän linjan pelaaja Tepsissä. Istuu mun edessä tänä vuonna.

– Sen kanssa jotain vanhoja muistellaan, mutta muuten joukkue on niin pirun nuori, että hyvä jos muistellaan edes viime kevättä. Osa ei ollut sielläkään mukana.

Stenfors edusti SSV:tä ja Viikinkejä yhteensä kolme kautta. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

14. Ketä TPS-pelaajaa saa aina odottaa?

– Janne Hoikkasta, koska sillä on jotain ihme rituaaleja. Jos mennään sisään peliin tai erätauolta niin aina pitää olla vessassa 5 minuuttia liian pitkään. Sitä odotellaan aina alkujuoksuissa ja maalinedusringeissä.

– Muuten hän on täsmällinen ihminen.

15. Onko salibandysta olympialajiksi?

– Ei ainakaan tällä hetkellä. Parempi olisi keskittyä nykyhetkeen muutaman vuoden ja asioihin, joihin voidaan vaikuttaa. Oma pesä ensin kuntoon ennen kuin ruvetaan viemään Afrikkaan, Intiaan ja Jenkkeihin lajia.

16. Kuka on liigan vaikein puolustettava pelaaja?

– Justus Kainulaisen ja Eemeli Salinin hybridi.

17. SM-kulta vai MM-kulta?

– SM-kulta.

18. Mikä oli parasta SSV-vuosissa?

– Ymmärrys siitä Amun (Mika Ahonen) kautta mitä päivittäinen treenaaminen on ja mitä huipulla ja maajoukkueessa pelaaminen vaatii. Kuten aiemmin olen sanonut, niin silloisessa Tepsissä odotettiin, että milloin tulee keskiviikko tai lauantai, että päästään käymään paikallisessa.

– Urheilijaksi kasvaminen ja Amun sekä muiden kaiken voittaneiden kanssa toimiminen oli myös hienoa.

19. Kummalla on parempi lämäri: sinulla vai Timo Toivosella?

– Mulla kymmenen kertaa kymmenestä. Tinde ei osaa yhtään vetää. Varmaan aika moni F-liigan naisten sarjasta vetää Tindeä kovempaa. Ei osaa kantata, ei osaa vetää näpyä, eikä osaa lämätä.

– Tindellä oli ehkä vahvuudet muualla. Esimerkiksi hieronnassa käynti oli yksi sen vahvuus.

20. Oletko joutunut kehittämään pallollista peliä omalla ajalla ja kuinka paljon?

– En sinällään omalla ajalla. Aamutreeneissä vetojen ja muiden toistojen kautta. Muuten jo tuossa Janne Kainulaisen aikaan, ja nyt Raatarilan ja Pertun (Kytöhonka) kanssa työstetty.

– Jos et ymmärrä tai pysty teknisesti tekemään, niin ei sun kannata edes mennä laatikkoon. Sitä on jo pidemmän aikaan pallollisiin perussuorituksiin, syöttöihin ja vastaaviin taitoihin tehty hommia. Aika lailla virran mukana tässä mennään, että ei tuolla sellaisia puukätisiä kukkupakkeja enää näy.

21. Kuka on hulluin tuntemasi mies Huittisista?

– Sanotaan ehdottomasti vanha pelikaveri Aleksi Rautu. Ei vaadi perusteluita.

22. Kuka TPS:n pelaajista voittaisi Trivial Pursuitissa?

– Aika paljon on fiksuja ukkoja, mutta sanotaan, että erityisen fiksu on maalivahti Kuisma (Olli). Hän tykkää paljon tällaisista peleistä ja on koulun penkillä fiksu, mutta tietää kaikkea turhaa ja vähemmän turhaa. Gubbe voittaa.

23. Millä keinoin parantaisit liigan katsojamääriä?

– Tuotteen paikallista markkinointia tarvittaisiin enemmän. Pitäisi viedä erilaisiin tapahtumiin ja kouluihin, jääkiekko-otteluihin ja jalkapallo-otteluihin sitä, että “hei, meillä on peli, tuu kattomaan” -tyylisesti, eikä niin, että jaetaan tietoa pelkästään IG-stooreihin. Se ei pidemmän päälle pelkästään auta.

– Pitää jalkautua tekemään klassista markkinointia. Ehkä sitä kautta saadaan porukkaa. Tietysti menestyminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä, mutta varmaan haetaan runkosarjan katsojamääriä.

24. Mitä mieltä olet liigapelaajien pelihanskoista?

– Ei yllätä, että esimerkiksi Rappe (Rasmus Kainulainen) sellaisia käyttää. Aika show-mies on. Ihme ettei pään ympärille tai kaulaan ole vielä jotain hula-hula-vannetta keksinyt.

– Ei mulla ole mitään väliä ja varmaan ne hikisenä pitää todella hyvin. Jos olisi pokkaa itellä, niin voisin ihan koettaa.

25. Entä nykyisestä rankkarisäännöstä?

– En tiedä mikä on oikea malli, mutta nykyinen on ihan luokaton. Viikonloppuna oli FBC-Jymy -peli ja en tiedä kuka tykkää näistä, että veivataan ja mennään seitsemän kertaa maaliviivalle ja takaisin. Neljä kertaa jo epäonnistuukin, mutta silti pallo menee maaliin.

– Jokin rajamalli pitäisi löytyä tämän nykyisen ja vanhan säännön välistä. En usko, että kaikki pitää tätä nykyistä niin hyvänä.

26. Miksi TPS:n ylivoima ei toimi?

– Suoraviivaisuus puuttuu. Liikaa kärkiveivejä ja neulomista. Muutaman kerran, kun syöttäisi ykkösellä niin voisi olla vastustajan nelikon vaikeampi peittää. Vai onko tämä kuitenkin ollut hämäystä?

Turussa juhlittiin viime keväänä. Stenforsin seurassa vasemmalta oikealle Peteris Trekse ja Jere Niemelä. Kuva: Anssi Koskinen

27. Kauanko TPS:n mestaruusjuhlat kestivät viime keväänä?

– Kyllä ne varmasti kesti siinä heti sen 4-5 päivää ja muutenkin alkukesästä oli kantavana teemana viikonloppuisin.

28. Miten suhtauduit siihen, että ruotsalaiset arvioivat sinut maailman kovaluisimmaksi puolustajaksi?

– He ovat tämän lajin valtiaita olleet aina, ja sieltä löytyy isoimmat massat, parhaat pelaajat ja vaikeimmat vastustajat. Jos he kokevat, että mä olen ollut heille veemäisin vastustaja niin en tiedä voiko puolustaja enempää krediittiä saada. Varsinkin, kun se tulee naapurista.

– Tietysti omat kehuu aina meitä kaikkia, ja jengiläiset kehuu toisiaan ristiin rastiin. Sitten kun sen sanoo joku puolueeton käytännössä, niin se on aina mukava kuulla.

29. Sinut tunnetaan kovana pelaajana. Ainakaan tilastojen perusteella et ole koskaan lentänyt ulos liigapelistä. Onko se totta, ja mistä luulet sen johtuvan?

– En ole muistaakseni lentänyt liigapelistä ulos. Uran alkuvaiheen jälkeen olen oppinut kovaa pelaamisen sillä tavoin, että pelaa siinä rajoilla ja rikkoo oikeastaan aika vähän jäähyjen arvoisesti.

– Tuntuu, että jos joku nykyään pelaa kovaa, niin se istuu joka toinen vaihto jäähypenkillä. Kaksi eri asiaa ymmärtää on kovaa pelaaminen ja fiksusti ja kovaa pelaaminen. Omaan pelityyliin nähden jäähymäärät on aika paljon alhaisemmat mitä jollain muulla voi olla.

30. Olet ottanut suhteellisen vähän jäähyjä liigassa. Pitäisikö minuutteja olla enemmän?

– Pitäisi varmaan.

– Junnuna oli enemmän intoa ja vähemmän tietoa sekä kokemusta niin tuli runtattua vähän liian kovaa. Muistan, että silloin tuli istuttua kakkosiakin per kausi varmaan semmoiset 5-10. Nykyään on jäänyt valitettavan vähäiseksi, että taitaa olla muutamia kakkosia per kausi. Koitetaan loppukauden aikana ottaa mahdollisimman monta kakkosta.

31. Kuka on liigan paras pelaaja mielestäsi?

– Eemeli Salin.

32. Kellä TPS-pelaajalla on useimmiten tavarat hukassa?

– Meillä on aika hyvin asioita hoitavia pelaajia, mutta sanotaan kopista mun vierestä Jere Niemelä. Ainakin tavarat on helvetin sekaisin koko ajan. Hän voisi olla potentiaalinen vastaus.

33. Kenen vieressä istut kaikkein mieluiten pukukopissa?

– Kotipeleissä Jere on siinä ainoana, kun se on kahden penkin rivi. Vieraspelimatkoilla siinä on Laineen Ollia ja muuta kokenutta osastoa. Ei itelle ole niin väliä, että kuhan koutsit ei istu siinä vieressä, niin se on ok.

34. Huittisten paras menomesta on…?

– 2000-luvun alun Seurahuone. Nykyisin taitaa closed-lappu olla ollut ovessa jo aika pitkään.

35. Olit aikoinaan SSV:ssä/Viikingeissä ennen fuusiota. Mikä EräViikinkien fuusiossa on mielestäsi epäonnistunut?

– Kaikki. Kaksi eri ideologiaa yritettiin pistää yhtään. Ne olivat hyvin erilaisia. Oli Kurren masinoima ja rahallakin hankittu joukkue, jossa menestys oli ainoa mittari. Sitten oli omaan juniorityöhön panostanut “omat ukot”-seura, ja perinteinen, eri tavalla hieno seura.

– Ne lyötiin yhteen, niin ei mennyt montaa vuotta, että joukkue on ollut pohjasakassa. Hauska nähdä missä ollaan 5 vuoden päästä.

36. TPS:ssa ei varmasti cooperia juosta, mutta kenen arvioisit vetävän parhaan tuloksen?

– Jere Niemelä taisi piip-testissä vetää vähän yli 16 minuuttia tossa viime viikolla. Jere taitaa olla hyvässä kunnossa.

37. Oletko koskaan ilmaveivannut?

– En oo kyllä. Pitää varmaan sekin vielä aloittaa. Pitäisköhän sitä vielä innostua?

38. Oliko maajoukkueen sisällä Turku-Tampere-kuittailua?

– Oli paljonkin. Se oli silloin varsinkin, kun oli vielä Miklua (Miko Kailiala), Hautaa (Mikko Hautaniemi) ja meikäläistä, ketkä pystyy kommunikoimaan ihan sulavasti.

– Kyllä meillä oli hauskaa, kun käytiin läpi Tampereen paikalliset nähtävyydet Hervanta, Näsijärvet ynnä muut, mutta kyllä he aika nopeasti sen ymmärsi silloin, että ei kannata jatkaa keskustelua, väittelyä tai vertailua. Se on kumminkin todettava että pirun hyviä ukkoja ovat.

– Kumminkin Turku on aika lailla joka osa-alueeltaan Tamperetta edellä. Tampere on hyvä kakkonen.

39. Aiotko suuntautua valmentamiseen, kuten veljesi peliuran jälkeen?

– En missään nimessä, jos ei sitten oman lapsen jonkinlaista valmentamista mahdollisesti lasketa. En ajatellut, että sitten kun lopettaa, niin on tankki tähän lajiin aika tyhjä. Sitten tehdään muita asioita.

– Nautitaan vapaa-ajasta ja tehdään ihan jotain muuta kuin salibandya. Toivottavasti en ainakaan rupea valmentamaan.

Ruotsalaiset ovat päässeet maistamaan Stenforsin kovuutta vuosien varrella. Arkistokuva: Esa Jokinen

40. Mikä on kehittynyt eniten liigassa kaudesta 2008-09, kun debytoit liigassa?

– Kaikki osaa vähän pelata ja hallita palloa. Peli on enemmän pallonhallintaa ja pallosta huolen pitämistä. Nykyään ei enää tule mitään “pakki-pakki ja lämätään ränniin” -tyyppisiä pelinavauksia.

– Nykypeli on pallonhallintaa ja etsitään niitä pieniä välejä. Kaikki tuollainenhan on mennyt jopa viidessä vuodessa jäätävästi eteenpäin. Peli on fiksumpaa ja tehdään järkeviä ratkaisuja versus se, että ennen pistettiin silmät kiinni, pallo ränniin ja “pojat pelatkaa”.

41. Liigan paras pelipaikka Kupittaan jälkeen?

– Ehkä outo vastaus, mutta Espoo ja Tapiolan halli. Siellä on aina hyvä tunnelma ja hyvä kotijoukkue ja ei pelata tyhjille katsomoille. Se on tiiviydeltään ja kompaktiudeltaan sopiva, mut tietysti laidat ja ne vallit on liian lähellä. Se on muuten toiseksi paras.

42. Onko Lauri Eloluoto uusi Mikko Hautaniemi?

– Paljon samaa ukoissa on. Erottavana tekijänä on ainakin ikä sekä konkariosastolta löytyvä Naantalin kebab-pizzerian kuukausijäsenyys.

43. Pääseekö Suomi jalkapallon EM-kisoihin jatkokarsinnasta?

– Pääsee heittämällä. Sieltä tulee varmasti jotain tosi kivoja ja eksoottisia vastustajia vastaan. “Riven” johdolla taas toista kertaa putkeen EM-kisoihin.

44. Nuoruuden/lapsuuden urheilijaidoli?

– Jari Litmanen oli, ja varmaan klassisesti oli Teemu Selänteet ja tuollaiset, mutta sanotaan ihan Mika Kohonen salibandysta. Se oli kova varmaan kaikille mun ikäluokasta. Mihu oli kova.

45. Minkä kappaleen soittaminen pitäisi välittömästi lopettaa TPS:n kopissa?

– Kaikennäköisen gangsta rapin soittaminen. Jere Niemelälle terveisiä, että mennään ihan klassisilla Ruotsin teknojytällä eteenpäin ja lopetetaan gangsta rapin soittaminen. Se olisi mun mielestä ihan ok.

46. Suosikkielokuva?

– Joku vanha James Bond.

47. Mihin ulkomaisiin seuroihin sinua on houkuteltu?

– Ruotsista oli Helsingborg, silloin kun Juhis (Juha Kivilehto) oli siellä. Sitten oli Linköping ja ehkä muitakin Ruotsista. Sitten on muutaman kerran kysytty Sveitsiin. Kokonaisuutena joukkueita on muutama Ruotsista ja muutama Sveitsistä.

48. TPS:n parhaat jutut kertoo…?

– Haluaisin sanoa itseni tähän, mutta ei viitsi. Sanon, että Pyry Kauppinen. Jotenkin sellaista todella väsynyttä Hämeenlinnan lätkäboostaus-juttua tulee.

49. Terveisiä KrP supportersille?

– Ei oo mitään muuta kuin, että jatkakaa samaan malliin. Kiva, että jaksatte tulla paikalle ja huutaa.

– Toivotaan, että KrP nostaa pyttyä seuraavan 10 vuoden aikana.

50. Jos pitäisi tapella liigapelissä, niin ketä vastaan tappelisit?

– Otetaan vaikka Oilersin vanha tuttava Ilari Talvitie. Se olisi nopea tappelu. Hän antaisi yhden suoran nenänvarteen, niin pääsisi TYKSiin hetkeksi aikaa huilaamaan. Otetaan Illi.

50 kysymystä: Sami Koski – ”Painissa mä en varmaan pärjäisi yhtään näillä voimilla”

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen