Runkosarjan pelimäärää ei haluta laskea – ”Ottelumäärien vähentäminen olisi askel taaksepäin”

Foorumin vastaajien mielestä liigan pelimäärää ei tule vähentää. Kuva: Esa Jokinen

Foorumin vastaajien mielestä liigan pelimäärää ei tule vähentää. Kuva: Esa Jokinen

Kysyimme viime viikolla foorumilla Viikon kysymyksenä, että ”Pitäisikö miesten liigan runkosarjan ottelumäärää vähentää?”.

Tulosten perusteella liigan seuraajat eivät halua äkkiseltään vähentää ottelumäärää. 41,8% kannatti ottelumäärän vähentämistä, kun taasen 58,2% vastusti sitä. Nykyinen ottelumäärä on 33 peliä miesten liigassa, kun se oli vielä pari vuotta sitten 26 ottelua.

Yleisenä riitasointuna muutokseen on koettu varsinkin kokeneiden pelaajien haasteet sovittaa nousseet pelimäärät ja arjen haasteet. Aiheeseen liittyen esitettiin myös perusteltuja kommentteja.

Rightin pakki näki kysymyksen monisyisyyden:

Kaksipiippuinen juttu. Vastasin ei, koska katsojana olen tykännyt tosi paljon isommasta pelimäärästä. Paluu (lähes) vanhaan tuntuisi aika isolta heikennykseltä nykyiseen. Toisaalta en tietenkään halua, että varsinkaan kokeneemmasta päädystä pelaajia joutuu lopettamaan yhtään enempää nykyisen pelimäärän takia. Liiga on nytkin vähän turhan junnusarja, kun montaa kolmekymppistä ei mukana enää näy.

Sami12345 näki ratkaisuksi kauden pidentäminen:

Näkisin, että ottelumäärä olisi sama, mutta pidennettäisiin kauden kestoa. En ole nähnyt mitään syytä, miksi kautta ei voisi aloittaa heti syyskyyn alussa tai jopa elokuun lopussa.

Mikäbusa kertoi näkemyksensä, joka erosi aiemmista kommentoijista:

Liikaa pelejä ja kuormitusta liigapelaajille. Ja rahan tuhlausta ympäri maata ulottuviin pelimatkoihin. Moni pelaaja lopettaa ja turhautuu, kun aika ja jaksaminen eivät riitä elämässä enää muuhun.

Samaan päätyi Holden:

Jos pelaajille maksettaisiin, ei pitäisi. Nyt kun tämä on taloudellisesti amatöörilaji, näillä ottelumäärillä menetetään pelaajia jo sieltä 25 ikävuoden paikkeilta lähtien. Pitäisi.

Käyttäjällä Jönssi oli pidempi vastaus nykyisen järjestelmän tueksi:

Ehdottomasti ei pitäisi vähentää ottelumääriä.

Liigan ja lajin ammattimaistuminen edellyttää kaupallistumista, mikä taas edellyttää päivittäistä näkyvyyttä, mikä on saavutettavissa arkipelien kautta.

Kun mietitään pelaajien ikäjakaumaa, kysymys ei ole pelkästään kokeneiden kettujen siirtymisistä viimeisiksi vuosiksi ulkomaille tai jäähdyttelemään. On hyvä muistaa, että pelimääriä kasvatettaessa jliigaoukkueet myös kasvattivat rostereitaan. On luonnollista, että rostereita kasvatettaessa ikäjakauma liikkuu nuorempaan suuntaan ainakin silloin, jos seuroissa katsotaan tulevaisuuteen. Ja uskon, että katsotaan.

Nykyinen ottelumäärä, riittävä harjoittelu ja huolto, oikea ravinto sekä kasvaminen kokonaisvaltaisesti urheilijan elämään on se oikea tie, jos salibandy jonain päivänä haluaa tulla kutsutuksi huippu-urheiluksi.

Ottelumäärien vähentäminen olisi askel taaksepäin sinne, missä vapaa viikonloppukin tarkoitti vähintään vapaata ratakierrosta, jos ei saunailtaa.
Ei niistä ajoista vielä kovin kauaa ole kun osa liigapelaajista oli tunnetumpia yöelämässä kuin urheilussa.