Luukkonen liigan pelimäärästä: ”Järkevä rytmi runkosarjassa olisi noin peli viikossa”

Liigan yleisömäärät kuuluvat syyskauden puheenaiheisiin. Kuva: Esa Jokinen

Miesten liigan osalta F-liigassa on puhuttanut monikin asia, mutta eritoten runkosarjan pelimäärä ja yleisömäärät.

Miesten liigassa pelataan tällä hetkellä 33 ottelun runkosarja, mutta kevyempiäkin muotoja on ehdoteltu. Pääkallon asiantuntija Heikki Luukkonen kommentoi ottelumäärää seuraavasti.

– Järkevä rytmi runkosarjassa olisi noin peli viikossa, jotta pitkään kilpailukauteen mahtuu myös kehittävää harjoittelua. Vaihtoehdot ovat pidentää runkosarjakautta tai palata 14 joukkueen kaksinkertaiseen runkosarjaan, Luukkonen pohtii.

Yleisömäärät on ylipäänsä monimutkainen seikka. Joka tapauksessa voi todeta, että ne eivät tällä hetkellä ole miesten liigassa hyvällä tasolla jos katsotaan koko liigan keskiarvoa. Joka tapauksessa on toki hyviäkin esimerkkejä.

– Seuraan lähinnä kaukalon sisäpuolella tapahtuvia asioita, mutta laskevaa trendiä ei ole voinut olla huomaamatta. Syitä on monia. Yhteiskunta on digitalisoitunut ja kotisohvalla on tarjolla koko maailman viihde urheilusta elokuviin. Kilpailu kuluttajien vapaa-ajasta ja varoista on globaalia. Kotimaan ja -talouksien suhdanteet ovat vastatuulessa, säästötalkoot alkavat useissa perheissä vapaa-ajan aktiviteeteista.

– Ottelutapahtumat eivät ole juurikaan kehittyneet, eikä nykyinen infrastruktuuri ole mahdollistamassa suurta muutosta lähivuosina. Seurat ovat eriarvoisessa asemassa, joillakin on moderni monitoimiareena toimintaympäristönä, toisilla elähtänyt jumppasali.

– Salibandytoimijoiden, erityisesti seurojen pitäisi pohtia, miten herättää kuluttajan kiinnostus vaivautua paikalle ja mitä lisäarvoa kollektiivinen katsojakokemus voisi tarjota, Luukkonen sanoittaa.