Luukkonen syyskauden joukkuesuorituksista: ”Sekä Turussa että Tampereella tiedetään mitä menestyminen vaatii”

Indians on ollut syyskauden ehdottomia onnistujia. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liiga jäi torstaina joulutauolle ja täten Pääkallon asiantuntija Heikki Luukkonen arvioi syyskauden onnistuneita ja vähemmän onnistuneita joukkueita.

Toistaiseksi onnistujat tulevat Tampereelta, Espoosta ja Oulusta.

– Syyskauden onnistujiin luen Classicin, Indiansin ja OLS:n. LASB, EräViikingit ja molemmat turkulaisjoukkueet pystyvät parempaan.

– Classic pääsee pyhien viettoon sarjan piikkipaikalta löylytettyään Oilersia kärkiottelussa. Kokoonpano on elänyt ja avainukkoja on ollut sivussa, mutta tuloskunto on kestänyt.

– Indians on jo valloittanut Espoon herruuden runkosarjassa ja napsinut tärkeitä pisteitä kärkijoukkueilta. Kolmen viisikon tulivoima ja lähes seitsemän tehdyn maalin ottelukohtainen keskiarvo nostavat suupielet, sekä odotukset kohti kattoa Otahallilla.

– Oulussa kauteen valmistauduttiin tutun haastavassa tilanteessa useammankin avainpelaajan jätettyä joukkueen. Tukeva ote pudotuspelipaikasta on uusiutuneelta ryhmältä oiva työnäyte.

LASB, EräViikingit, ja FBC Turku ovat olleet sekä peliesitysten että sarjataulukon perusteella kolme selkeästi heikointa syyskauden joukkuetta.

– LASB on vajonnut pelottavan lähelle karsintaviivaa ja tuskailee jo aiemmilta kausilta tutun maalintekohaasteen kanssa. Joukkue on iskenyt sarjassa vähiten osumia ja runkosarjan viimeiselle kolmannekselle joudutaan nitromatseihin pahnanpohjimmaisia vastaan.

– EräViikingit on rallatellut kaksi runsasmaalista vierasvoittoa ja esiintynyt ajoittain raikkaasti, mutta valitettavan usein joukkue möhlii mahdollisuuden pelata pisteistä otteluiden käännekohdissa. Pelissä on valonpilkahduksia, mutta kyky tehdä tulosta ja raapia pisteitä on vaatimaton. Puolustuspelaamista pitää parantaa, mikäli joukkue mielii jatkossakin esiintyä Fliigan kirkkaissa valoissa.

– FBC Turku kamppailee ErVin kanssa samoista sijoista, mutta tarinan kaari on lähes päinvastainen. Helsinkiläisten napatessa pisteitä keskimäärin kerran kymmenessä ottelussa, turkulaisten pistepussi karttuu jo neljän matsin jänteellä. Erityisesti kotiotteluissa keltaisen sukellusveneen kyky venyä altavastaajana on ollut huomionarvoista. Pelillisesti joukkue ei ole erityisen innovatiivinen tai mukautumiskykyinen, eivätkä kehityskäyrät ole merkittävässä nousussa.

Vähemmän onnistuneiden listalla oli myös hallitseva mestari TPS, joka on lähtenyt uudistamaan peliään ja on joulutauolla seitsemäntenä sarjassa.

– Hallitseva mestari TPS on identifioitunut menneillä kausilla raastajajengiksi, jolla on ollut poikkeuksellisen korkea työmoraali. Joukkue on luonut maalinesto- ja kamppailupelistä vahvuuden, jolle ajaa päivityksiä sekä kehittää toimintaa edelleen.

– Mestaruuden jälkeen pelaajisto koki nuorennusleikkauksen, joka jatkunee tuleviinkin vuosiin. Kunnianhimosta TPS-johtoa ei voi syyttää, sillä samaan syssyyn on lähdetty myös uudistamaan joukkueen identiteettiä ja pelitapaa. Prosessi ottaa ymmärrettävästi aikansa ja tuloksissa on varaa parantaa. Seuraan suurella mielenkiinnolla Turun kevättä.

Luukkonen uskoo, että eritoten useampi jo nyt sarjataulukon kärkipäähän kuuluva joukkue tulee parantamaan kevätkaudella.

– Classic, viime kausi oli joukkueelle karvas pettymys ja tänä keväänä on kasvojen pesun paikka. Joukkue on kärsinyt jonkin verran avainpelaajien poissaoloista alkukauden aikana ja jahka nykyrosterilla saadaan lisää yhteisiä kokemuksia, niin ajoitukset ja askelmerkit löytyvät vieläkin paremmin.

– TPS, prosessi etenee ja joidenkin kokeneiden pelaajien viimeiset matsit ikonisessa raitapaidassa saattavat olla käsillä. Pelaajistossa ei ujostella ottaa johtajuutta ja pelata tuloksesta. Sekä Turussa että Tampereella tiedetään mitä menestyminen vaatii.

– Nokian KrP, joukkueessa on potentiaalia nähtyä parempaan.

– Esport Oilers aloitti kauden vaisusti, paransi merkittävästi ja on taas viime aikoina vajonnut luiskaan. Tyyntä myrskyn edellä, Luukkonen arvioi.

Julkaisemme lähipäivinä Luukkosen kommentteja myös muista syyskauden aiheista.