Luukkonen syyskauden parhaista pelaajista: ”Luen hänet ehdottomasti onnistuneeksi hankinnaksi”

Petr Majer on kerännyt kehuja pitkin syksyä. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liiga jäi torstaina joulutauolle. Pääkallon asiantuntija Heikki Luukkonen arvioi syyskauden onnistujia pelaajien ja valmennuksen osalta.

Syyskauden positiivisista pelaajanostoista Luukkonen halusi painottaa eritoten viisikkotason onnistumisia.

– Erinomainenkaan pelaaja ei saa vahvuuksiaan näkyviin, ellei ympärillä oleva viisikko toimi. Edukseen esiintyneitä pelaajia yhdistää sopiva rooli oikeassa ympäristössä. Minun silmissäni osakkeitaan on nostanut erityisesti Olli Kinnusen OLS-viisikko, jossa kemiat ovat osuneet kohdilleen ja meno on raikasta.

– Indians-valmennus on onnistunut rakentamaan kolme toimivaa viisikkoa ja erityisesti nuoriso-osasto Junnilan (Samuli), Pasasen (Rasmus), Auvisen (Jasper) ja Majerin (Petr) johdolla on erinomaisella kehityspolulla.

Ulkomaalaispelaajat ovat olleet paljon pinnalla tällä kaudella. Miten arvioisit heidän onnistumisiaan?

– Sarjan häntäpään joukkueissa EräViikingeissä ja FBC Turussa ulkomaalaispelaajat ovat saaneet johtavan pelaajan rooleja esiintyen pääsääntöisesti edukseen, Luukkonen aloittaa ja jatkaa.

– Viime kaudella TPS:n ykköskentässä vasempana laitahyökkääjänä reilusti pisteitä tehtaillut Peteris Trekse on osoittanut arvonsa joukkueelleen sopeutuen uusille pelipaikoille puolustajaksi, sentteriksi ja oikeaksi laitahyökkääjäksi. Adam Hemerka Classicissa on luotettava peruspuolustaja ja luen hänet ehdottomasti onnistuneeksi hankinnaksi.

– Happeen Stefan Hutzli on hieman hakenut paikkaansa ja pudonnut sentterin tontilta pakiksi kauden edetessä. Indiansin Majer on ollut erinomainen ja hänen hyökkäysvaistojensa ansiosta espoolaiset saavat nauttia tehoista kolmen kentän leveydeltä. Muut ulkomaalaispelaajat ovat väläytelleet ajoittain, mutta jääneet vielä toistaiseksi melko rajallisiin rooleihin.

– Ulkomaalaispelaajat ovat tuoneet sarjaan lisää väriä ja mielenkiintoa. Uskon ja toivon, että jatkossa Fliigassa esiintyy yhä useampia ja laadukkaampia ulkomaalaispelaajia.

Valmennuksen osalta Luukkonen on melko varovainen, ja korostaa siinäkin kokonaiskuvaa. Säväyttävistä valmennussuorituksista tulee mieleen vain yksi, ja sekin huumorimielessä.

– Näätäkoutsi Janne Kainulainen säväytti ylittämällä valtakunnallisen uutiskynnyksen ja kaukalon laidan yhdellä harppauksella, Luukkonen murjaisee ja jatkaa.

– Pääsarjatason valmennus on tiivistä yhteistyötä valmentajakollegoiden, pelaajiston ja seuran sikariportaan kanssa. Tehtäväkenttä on monisyinen ja vaatii kaikilta toiminnassa mukana olevilta ehdotonta sitoutumista. Perspektiiviä ja aikajännettä pitää kyetä vaihtamaan lennosta.

– Valmentajan tulee vuorovaikuttaa pelaajien kanssa, ylläpitää arjen vaatimustasoa, kehittää toimintaympäristöä ja voittaa matseja. Juuri tällä hetkellä viedään vahvasti kuluvaa kautta kohti runkosarjan loppuhuipennusta, mutta samalla suunnitellaan tulevaa, jotta organisaatio olisi tulevilla kausilla kilpailukykyinen ja keväällä voidaan keskittyä tavoittelemaan parasta mahdollista menestystä.

– Tulevan kauden jengejä ja voimasuhteita rakennetaan jo täyttä häkää kulisseissa. Kokonaisuus ja tulevaisuusaspekti huomioiden alkukauden kovimmat onnistujat ovat Pirkanmaalla ja Otahallissa.