Pääkirjoitus: Kuuleeko IFF? Tässä on uusi formaatti MM-kisoille

Miten olisi salibandyn kansainväliset Superfinaalit? Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Salibandyn MM-kisojen aikana on pyöritelty erilaisia tunnuslukuja. Yleisimmät niitä ovat koskeneet MM-kisojen matalahkoja yleisömääriä Singaporessa, kuten tässä Helsingin Sanomien jutussa.

Finaaliviikonlopun pelit keräsivät ilmeisen mukavasti silmäpareja tv:n ääreen, mutta noin yleisesti kisojen peliajankohdat olivat haaste monelle lajin ystävälle. Arkiaamuina ja iltapäivinä kun ollaan useimmiten töissä.

Erinäiset haastavat ajankohdat näkyivät myös Pääkallon kävijäluvuissa, jotka jäivät ihan normaalia arkiviikkoa pienemmiksi, vaikka MM-kisoihin sinänsä laitettiin enemmän paukkuja kuin normaaliin liigaviikkoon. Osin on kyse miesten ja naisten kisojen kiinnostuserosta, mutta kaukaisten kisojen ohkainen liekki laittoi monet varmasti seuraamaan ennemmin niitä pelejä mitä kotimaassa pelattiin.

Joka tapauksessa siitä muistui mieleen, että kun Uppsalassa pelattiin 2021 ja miesten sekä naisten kisat olivat tuolloin osin päällekäin, olivat lukemat meillä oikein hyviä, ja ilmeisesti muuallakin. Ehkä se kyse oli hyvistä lähetysajoista, mutta enemmänkin tässä voisi nähdä tuplakisojen positiivisen vaikutuksen.

Joten miten olisi salibandykansa: yhteiskisat.

Yhteiskisat eivät ole toki mitenkään tuore idea. Pasi ”Passo” Peltola puhui jopa neljien eri kisojen yhdistämisestä vuonna 2015, ja ehdotti, että kisat pelattaisiin ennen kauden alkua. Mitään täysin selkeää formaattia Classic-pomo ei kuitenkaan esitellyt.

Kisaformaatti

Ei oteta nyt liikaa kantaa siihen, että mitkä maat pitää olla millä perusteella mukana, mutta ”kymmenen parasta” naisten maata ja ”kymmenen parasta” miesten maata kisoihin olisi kohtuullinen jako. Kymmenen ulkopuolelle jäävät maat pelaavat B-tason kisoissa jossain muualla.

Superkisat järjestetään kahden vuoden välein, ja järjestäjä on aina TOP4-maa siihen asti kunnes löytyy mitat täyttäviä järjestäjämaita. Tämä osin siksikin, että vaaditaan tiettyä infraa, että kahdet, joskin yhteiset kisat voidaan pelata samassa maassa. Joka tapauksessa jos pelataan esimerkiksi kahdessa kaupungissa, niin niiden pitää olla lähellä toisiaan.

Kisoihin siis kaksi viiden joukkueen lohkoa, joissa molemmissa pelataan yksinkertainen sarja. Tämän jälkeen ei pelata mitään jatkopelejä, vaan lohkovoittajat etenevät finaaliin ja niin edelleen. On makuasia pitääkö jokaisesta sijoituksesta pelata, mutta ainakin finaali, oletettavasti pronssipeli ja lohkojumbojen välinen peli on pelattava lohkopelien jälkeen. Kisojen viimeiseksi jäänyt putoaa B-sarjaan, ja B-sarjan voittaja nousee pääkisoihin.

Jatkopelien osalta tärkein tapahtuma on Superfinaali. Silloin pelataan miesten ja naisten finaalit samassa hallissa, kuten Salibandyliigassa aikoinaan. Tällöin finaalipäivälle jää valtava kliimaksi. MM-finaaliin menevät vain lohkovoittajat, joten myös alkusarjassa on ihan reippaasti jännitettävää.

Tässä formaatissa olisi mahdollista pelata kisat yhdeksässä tai kymmenessä päivässä siten, että otteluohjelmasta ei tulisi samojen maiden joukkueiden kanssa liikaa päällekkäisyyksiä. Ottelumäärä olisi maksimissaan viisi per joukkue, joten rasituksen puolesta vaikka kahdeksan päivän formaatti olisi mahdollinen. Formaatin myötä myös eri maiden taloudellinen ponnistus saataisiin oletettavasi nykyistä pienemmäksi, ja myös yhteisen MM-matkan myyminen sponsoreille olisi nykyistä parempi mahdollisuus.

Superkisojen aikaan olisi aiheellista laittaa kaikki salibandysarjat kiinni viikoksi, ja tehdä yhteinen ponnistus yhteisten kisojen eteen. Nyt kun varsinkin naisten kisoista on todettu, että niistä on vaikea saada taloudellisesti kannattavia, niin näistä yhteiskisoista voitaisiin sellaiset tehdä.

Vaikka järjestäjä järjestää kahdet kisat samaan aikaan, on otteluita yhteensä suunnilleen yhtä paljon kuin nykyisissä peleissä, mutta panoksia on enemmän. Tällöin kulut on mahdollista pitää kohtuullisina, joka taasen tarjoaa hyvän mahdollisuuden tehdä rahaa panospeleillä.

Mikä tärkeintä: tällainen formaatti erottuu selkeästi muista lajeista. Ja kun erottuu muista, ja osaa käyttää sitä markkinoinnissa, on tässä mahdollisuus kerätä myös lisää sponsorieuroja.

Nykyisellä systeemillä ei oikein voida jatkaa taloudellisen kulman vuoksi. Lajissa jossa rahaa ei oikein muutenkaan ole, olisi tärkeää saada juuri tämä talouskulma paremmalle tolalle. Yhteiskisat tarjoavat laajasti mahdollisuuksia tehdä lajista nykyistä kokoaan isompi ja takoa kaupallisesti parempaa tulosta. Voitollista tulosta.