Nokian KrP lähtee hakemaan revanssia SPV:stä cupin finaalissa – ”En tunne mitään painetta”

Alku oli vaikea, mutta KrP käänsi Suomen Cupin välierän voitokseen. Kuva: Henri Keränen

Miesten Suomen Cupin finalistit ratkottiin perjantaina Lahdessa komealla mustalla pelialustalla. Lauantain finaalissa kohtaavat Nokian KrP ja SPV.

Ensimmäisessä pelissä KrP-Happee vierasjoukkue aloitti vahvasti. Jyväskyläläiset hallitsivat avauserän tapahtumia, ja Markus Salmi iski erän ainoan osuman. KrP:lla oli jokunen maalipaikka, mutta pääosin mentiin Happeen askelmerkkien mukaan.

KrP tuli vahvasti sisään toiseen erään. Miska Mäkisen taidokas murtautuminen ja syöttö Joonatan Kovaselle johti nokialaisten tasoitukseen ajassa 23.38. Happee ei maalista lannistunut, vaikka alkuun oli vaikeuksissa. Erän puolivälin jälkeen kakkosviisikko jauhoi paikan Jami Manniselle, joka iski Happeen takaisin johtoon.

Toisessa erässä ei enempää maaleja nähty. Paikkoja oli molemmissa päissä, mutta varsinkin KrP:n viimeisissä ratkaisuissa oli rutkasti parantamisen varaa. Happee sen sijaan sai aikaiseksi enemmän laatupaikkoja ja laukauksia maalia päin.

Kolmoserässä KrP aloitti jälleen hyvin. Juuso Aholan röyhkeä ajo maalille johti Valtteri Viitakosken tasoitukseen viiden minuutin pelin jälkeen. KrP:lla oli päätöskympin alussa oiva paikka iskeä johtoon ylivoimalla, mutta Happee nollasi tilanteen suvereenisti.

KrP hallitsi peliä ylivoiman jälkeen ja ajassa 55.08 sen ykkösviisikon Mikko Laakso naulasi KrP:n 3-2-johtoon komean kuvion päätteeksi. Syötön maaliin tarjoili jälleen Mäkinen. Pari minuuttia myöhemmin KrP iski vastaan ja Viitakoski (1+1) tarjoili Joona Rantalalle 4-2-maaliin johtaneen avopaikan. Loppulukemat 5-2 tyhjiin viimeisteli Juuso Ahola (1+1).

Maalintekijöiden lisäksi KrP saa kiittää voitosta loistotorjuntoja esittänyttä Miro Tuomalaa. Ottelun hahmoihin kuulunut KrP-pakki Miska Mäkinen (0+2) kommentoi ottelun nahkeaa alkua, mutta nousujohteista esitystä seuraavasti:

– Pari erää oli vähän tuollaista kattelua. Meille ei ehkä aina sovi se, ja me tykätään, että pelissä on tempoa. Vikassa erässä saatiin tempoa ja sitten peli alkoi sataa meidän laariin. Toivottavasti huomenna saadaan ekasta erästä alkaen tuollaista Näätärokkia.

KrP ei ole voittanut miesten Suomen mestaruutta tai Suomen Cupia koskaan. Onko voittamisen suhteen paineita?

– En tunne mitään painetta. Musta tuntuu, että ollaan niin monesti oltu näissä tilanteissa viime vuosina, että menee jo vähän itsestään. Todennäköisyyksiäkin mitaten olisi pikku hiljaa meidän aika voittaa. Tämä on toinen kauden isoista tavoitteista ja finaalia kohden menen luottavaisin mielin.

SPV kaatoi TPS:n cupin välierissä. Kuva: Henri Keränen

SPV maalin TPS:aa edellä

TPS-SPV-peli käynnistyi tasaisissa merkeissä. Avausmaalin iski SPV:n Juho Repo avauskympillä vastaiskusta. TPS:n tasoituksesta vastasi Janne Hoikkanen toisella kympillä maalin edestä. TPS vei pallollista peliä jokseenkin avauserässä, mutta hyvät maalipaikat menivät aika lailla tasan ensimmäisellä kaksikymppisellä.

Toisessakin erässä avausmaalin iski SPV. Nopeassa vastaiskussa pallo pelattiin takatolpilla täysin vapaana olleelle Jukka-Pekka Pelto-Arvolle, joka leipoi rauhassa pallon TPS:n verkkoon. SPV sai toisessa erässä kaksi ylivoimaa, joista ensimmäisen se käytti hyödykseen. Juuso Keskinen purjehti vastaiskusta vetopaikkaan, ja SPV johti 3-1.

TPS sai kuitenkin iskettyä pukukoppikavennuksen 12 sekuntia ennen erätaukoa, kun Lauri Eloluoto löysi tilaa SPV maalin etukulmasta. Kenttätapahtumien ja maalipaikkojen perusteella erä oli TPS:n, mutta kolmoserään mentiin SPV:n 3-2-johdossa.

Kolmannessa erässä ensimmäinen maali syntyi juuri ennen puoliväliä. SPV purki prässin ja Aaro Tammiranta löysi maalilta Eero Karjanlahden, joka ohjasi pohjalaiset kahden maalin johtoon. TPS hallitsi palloa, mutta maalipaikoille pääseminen tuotti tuskaa SPV:n tiivistä puolustusta vastaan.

Alle viisi minuuttia ennen loppua TPS otti aikalisän ja lähti pelaamaan ilman maalivahtia. Pyöritys tuotti tulosta, kun Eloluoto löysi maaliverkon toistamiseen 6v5-pelissä ajassa 56.45. Kovasta myllystä huolimatta SPV piti kuitenkin johtonsa loppuun asti ja voitti pelin 4-3.

Kertaalleen ottelussa maalannut Pelto-Arvo arvioi ottelua taistelun tauottua.

– Oltiin varmaan tuon verran parempia. Kaverilla oli paikkoja, mutta niin oli meilläkin. Uskon, että ihan ansaittiin voitto tästä. Nää on meille tärkeitä juttuja, ja hienoa että saatiin voitto tästä. Kyllä me näihin aina panostetaan tosi paljon.

SPV kaatoi KrP:n kolme vuotta sitten cupin finaalissa. Pelto-Arvo ei usko, että sillä on merkitystä lauantain finaalissa. Pelto-Arvolla on aiempaa kokemusta niin cupin finaaleista kuin SM-finaaleistakin. SPV:n joukkue on tällä kaudella melko nuori, joten aikooko konkari evästää nuorempiaan jotenkin finaalin alla?

– Uskoisin, että tietynlaista rentoutta pystyy tuomaan, että vaikka mennään tosissaan niin pitää olla pieni pilke silmäkulmassa, eikä puristaa. Uskon, että ainakin sillä pystyy vähän jeesaamaan.

Miesten Suomen Cupin finaali pelataan lauantaina klo 17.30. Yle näyttää ottelun.