TPS:n mestarivalmentaja ylpeänä joukkueestaan: ”En ole ikinä ollut näin iloinen”

Aki Vilanderin johtama TPS pääsi juhlimaan cup-kultaa. Kuva: Henri Keränen/IFF

Naisten salibandyssa on Suomessa yksi joukkue, joka on viime vuosina dominoinut kenttiä: Turun Palloseura.

Kolmas peräkkäinen Suomen Cupin finaalipaikka toi toisen peräkkäisen kullan kahden perättäisen F-Liigan mestaruuden perään. Tämä kaikki on tapahtunut päävalmentaja Aki Vilanderin aikakaudella, kun hän palasi Turkuun naisten päävalmentajaksi. Tästä huolimatta Vilander ei pidä Cupin voittoa helppona.

– Ei tämä mikään itsestäänselvyys ole ollut. Classic on nostanut omaa tasoaan paljon, ja meillä on pelaaminen ja henkimaailman hommat aaltoilleet paljon. Pelaajat teki todella ison työn tällä viikolla, Vilander kiittelee pelaajistoaan.

Sunnuntain finaalissa kohtasivat ennakkoon palloa enemmän hallitseva Classic ja suoraviivaisemmin hyökkäävä TPS. Lahdessa mitelty tasainen finaalipeli päättyi turkulaisten 3-2-voittoon.

Turkulaisten penkin takana asetelma oli myös ennakkoon tiedossa, mutta Vilander on tyytyväinen siihen, miten hänen joukkueensa sai myös pelin edetessä rikottua ennakkoon odotettua kaavaa.

– Aika odotetun kaltainen ottelu. Classic piti enemmän palloa ja me kyykittiin ajoittain paljon, mutta saatiin myös pelin edetessä pallonhallintaa enemmän ja laitettiin Classicia ahtaalle, Vilander sanoo.

– Maalin peliä tästä odotettiinkin, ja että maalivahtipeli ja erikoistilanteet nousee isoon asemaan. Mielestäni oltiin molemmissa parempia tänään. Me puolustimme hyvin, kamppailtiin, peitettiin laukauksia ja syöttölinjoja ja voitettiin kaksinkamppailuita. Se oli tänään avain voittoon.

Lahden Suurhallin pelialusta sai eilisen miesten finaalin jälkeen ratkaisumaalin tekijältä Vili Liposelta kritiikkiä. Myös Vilanderin mielestä siinä olisi ollut parantamisen varaa.

– Matto oli tänään huonossa kunnossa ja se varmasti näkyi. Sivuttaissuunnan syötöt pomppivat paljon saumojen kupruista, hän toteaa.

Suurimpana kuitenkin päävalmentajan olemuksesta huokuu ylpeys omaa joukkuetta ja pelaajiaan kohtaan. Vaikeammistakin jaksoista on selvitty, ja niiden jälkeenkin TPS löytää itsensä tutulta paikalta, Suomen Cupin mestaruuspokaali käsissään.

– En ole ikinä ollut näin iloinen ja ylpeä oman joukkueen puolesta. Tänään löytyi säbäkipinää kentällä. Toivottavasti tämä ainakin näytti joukkueelle, että keväällä pelataan isoista asioista, Vilander sanoo.

Lue myös:
TPS:n Noora Vuorela ylistää joukkueen henkistä vahvuutta Cup-finaalissa: ”Tänään oli kiva pelata”