Kotilaisen ja otteluvalvojan kohtaamisesta ei seurannut rangaistuksia – ”jätesäkin pohja” jälleen esillä

Kuva: F-liiga

Viime viikonlopun SPV-Happee pelin jälkeen käytiin sananvaihtoa Happee-pääluotsi Tero Kotilaisen ja otteluvalvojan kanssa.

Otteluvalvoja näki Kotilaisen käytöksen häiritseväksi, ja vei aiheen kurinpidon selvitettäväksi.

Tilanne tapahtuu ottelun päättymisen jälkeen. Otteluvalvojan rikkomusilmoituksen mukaan Happeen päävalmentaja Tero Kotilainen käyttäytyy epäurheilijamaisesti antaessaan palautetta erotuomaritoiminnasta. Kotilainen kiistää osan otteluvalvojan väitteistä ja kertoo tapahtumien kulusta eri tavalla. Asiassa saadun selvityksen perusteella jää jossain määrin epäselväksi tapahtumien tarkka kulku sekä missä sävyssä keskustelua on käyty. Kurinpitodelegaatio toteaa, että osapuolien kertomukset tapahtumien kulusta eroavat toisistaan joiltain osin. Varmuudella voidaan todeta, että keskustelua ottelun erotuomaritoiminnasta on osapuolien välillä käyty.

Kurinpitodelegaatiolla on ollut käytettävissään tilanteista vain osapuolten kertomukset sekä ilman ääntä oleva ottelutallenne, josta näkyy Kotilaisen ja otteluvalvojan välistä keskustelua. Elekielestä on tulkittavissa, että Kotilainen painottaa sanomisiaan mm. elehtimällä käsillään mutta ei käyttäydy tilanteessa muuten aggressiivisesti.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että otteluvalvoja toimii ottelutapahtumassa Salibandyliiton asettelemana puolueettomana edustajana. Kurinpitodelegaatio huomauttaa myös, että kommunikointi otteluvalvojan ja erotuomareiden kanssa tulee olla kaikissa tilanteissa asiallista ja toista osapuolta kunnioittavaa. Otteluvalvojan rikkomusilmoituksen perusteella jää epäilys, että Kotilaisen käytös tilanteessa ei ole kaikilta osin ollut asiallista. Kurinpitodelegaatio toteaa kuitenkin, että tilanne on ollut ensisijaisesti kahdenkeskinen keskustelu, jossa on haluttu antaa palautetta juuri päättyneen ottelun erotuomaritoiminnasta. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Kotilainen olisi voinut käyttää enemmän harkintaa palautteen annon ajankohdan ja lähestymistavan suhteen. Tilannetta voidaan kuitenkin pitää lievempänä kuin esimerkiksi lehdistötilaisuudessa julkisesti annettavia kommentteja.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Kotilaiselle tilanteesta rangaistusta.

Pöytäkirjan perusteella Kotilainen käytti jälleen termiä ”jätesäkin pohja”, joka on ollut esillä Jonne Junkkarisen ja Miro Mäkelän toimesta aiemmin. Tästä tai aiemmista tapauksista ei ole seurannut pelikieltoa.