Stransky on loistanut ErVissä, vaikka loukkaantuminen on hidastanut vauhtia: ”Mursin jalkani viime keväänä”

Simon Stransky on onnistunut liigassa loukkaantumishuolistaan huolimatta. Kuva: Anssi Koskinen

Viime perjantaina EräViikingit julkisti tehneensä ensi kauden kattavan sopimuksen Simon Stranskyn kanssa.

20-vuotias tšekkihyökkääjä johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä selvällä erolla maanmieheensä Matej Penickaan, ja on myös liigan sisäisessä pistepörssissä jaetulla sijalla 10, kun 28 otteluun on kertynyt tehot 21+25=46. Stransky haluaa näyttää osaamisensa nimenomaan EräViikinkien paidassa.

– Sain hyvän tarjouksen jatkosta EräViikingeiltä. Tiedän, että en ole antanut vielä parastani, joten haluan näyttää ensi kaudella samassa paidassa mitä osaan kentällä. Haluan näyttää lojaaliutta seuralle, Stransky toteaa.

Valmistautuminen ensimmäiseen F-Liiga kauteen oli rikkonainen. Keväällä murtunut jalka ja kuntoutuksen aikana tulleet nivusongelmat ovat vaivanneet tähän päivään asti. Ehjän kesän alle saaminen onkin Stranskyn mielestä tärkeintä eteenpäin mennessä.

– Mursin jalkani viime keväänä pelatessani koulussa jalkapalloa. Se leikattiin seuraavalla viikolla. Kesällä pystyin aloittamaan kuntoutuksen ja hieman jotain salibandyharjoitteita. Kun sitten elokuussa tulin Suomeen, sanoin olevani täydessä kunnossa, mutta jalka ei ollut täydessä kunnossa ja se aiheutti myös oireilua nivusessa, hän kertoo.

– En edelleenkään ole täysin 100-prosenttisessa kunnossa. Harjoittelua pitää miettiä sen kannalta, miten paikat kestävät.

Loukkaantumiset toivat mukanaan myös muutoksia Stranskyn pelitapaan, jotka hän toivoo korjaavansa kesällä.

– Omasta mielestäni vahvuuteni on 1-vs-1 -haastopelissä. Nyt kuitenkin loukkaantumisten myötä menetin vähän nopeutta, ja en pysty kaikkia suunnanmuutoksia tekemään samalla räjähtävyydellä kuin ennen. Tiedän, että minun tarvitsee olla enemmän pelintekijä ketjukavereilleni ja sitä kautta luoda paikkoja, Stransky sanoo.

– Fyysistä kuntoa tarvitsee parantaa kesällä. Fyysisissä kaksinkamppailuissa minulta puuttuu vääntövoimaa, ja kestävyyskuntoni ei ole sillä tasolla, millä se pitäisi olla. Haluaisin myös kehittää laukaustani eteenpäin, nyt maaleja jää tekemättä, vaikka paikkoja niihin on.

Stranskyn kausi EräViikingeissä on ollut henkilökohtaisella tasolla loistelias, mutta joukkueena EräViikingit on pyörinyt F-Liigan pohjalla koko kauden, ja onkin matkalla kohti putoamiskarsintoja. Stranskyn mukaan nuoren joukkueen suunta on ylöspäin, mutta sen saavuttaminen vie aikaa, ennen kuin yleisistä nuoren joukkueen ongelmista päästään eroon.

– Eihän putoamiskarsinnat ole hyvä paikka olla emmekä me siellä haluisi olla. Mutta tilanne on mitä on, ja meidän pitää nyt selvittää se. Alkukaudella oli monta ottelua, joissa pidimme paljon palloa ja pelasimme omaa peliämme kaksi erää, mutta kolmannet erät ja etenkin otteluiden viimeiset minuutit ovat olleet hankalia.

– Menemme itsemme päiden sisään ja annamme päiden tippua ensimmäisestä epäonnistumisesta. Joukkue on kuitenkin nuori ja menemme eteenpäin joka päivä, hän kertoo.

Kentän ulkopuolella Stransky sanoo olevansa loistavassa tilanteessa. Tulo EräViikinkeihin ja Suomeen on antanut hänelle mahdollisuuden keskittyä täysin salibandyyn ilman muita elämän normaaleja stressitekijöitä. Myös joukkueeseen hän kertoo päässeensä hyvin mukaan.

– Alku oli kiireistä ja epäselvää loukkaantumisten kanssa. Sittemmin elämä on sujunut helposti. Pystyn lähes täydellisesti keskittymään salibandyyn tällä hetkellä.
Joukkue sopii myös itselleni luonteen puolesta. Harjoituksissa on aina hyvä meininki. Olen tykännyt Suomesta todella paljon, hän sanoo.

Stransky on myös yksi F-Liigaan draftin kautta tulleista pelaajista, kun EräViikingit varasi hänet koko varaustilaisuuden toisena pelaajana historian ensimmäisessä draftissa. Stranskyn mielestä se, että tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa näkyi, mutta mukana olleena pelaajana hänelle jäi positiiviset kokemukset tapahtumasta.

– Oli mielenkiintoista nähdä niin paljon ihmisiä tapahtumassa ja käydä keskusteluja monien eri ihmisten kanssa. Koko prosessi oli mielenkiintoinen ja nautin tapahtumasta, Stransky toteaa.