Naisten salibandymaajoukkueelle päävalmentaja Ruotsista – ”Pidän itseäni asiantuntevana valmentajana”

Suomen naisten maajoukkue jatkaa ruotsalaisessa komennossa. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Suomen Salibandyliitto tiedotti tiistai-iltana, että naisten salibandymaajoukkueen uusi päävalmentaja on ruotsalainen Andreas Harnesk, 38.

Kohtuullisen nuoresta iästään huolimatta Harneskilla on laaja valmentajakokemus salibandyn parista. Hän on voittanut Ruotsin Superliigan naisten ja miesten puolella. Naisissa mestaruus tuli IKSU:ssa vuonna 2017 ja miehissä Storvretassa vuonna 2019. Pesti Storvretassa päättyi seuraavalla kaudella epäselvissä olosuhteissa.

Naisten puolella hän on kerännyt kannuksia IKSU:n lisäksi Rönnbyssä, josta sai potkut helmikuun lopussa.

– Pidän itseäni asiantuntevana valmentajana, joka haluaa auttaa sekä joukkuetta kokonaisuutena että pelaajia yksilöinä kehittymään. Minulle on tärkeää, että etsimme ja kaivamme esiin joka ainoan prosentinkin kehittymismahdollisuuksia, mikä luo parhaat mahdollisuudet voittaa. Olen valmentaja, joka rakastaa luoda yhdessä joukkueen kanssa voittavaa kulttuuria täynnä itseluottamusta, kehittymistä ja uskoa tulevaisuuteen, tuore päävalmentaja arvioi itseään.

Harneskilla on kokemusta myös kansainvälisestä valmennuksesta. Hän oli mukana Ruotsin miesten maajoukkueen valmennustiimissä 2017-20 sekä Ruotsin naisten maajoukkueen scouttina vuonna 2013.

– Andreas Harnesk on erittäin kouluttautunut valmentaja, josta paistaa läpi intohimo valmentamiseen ja niin pelaajien kuin itsensäkin kehittämiseen, ja hänellä on hyvä kuva Suomen joukkueen tilanteesta ja selkeät jäsennellyt ajatukset sen kehittämisestä. Maajoukkue saa vaativan valmentajan kuten oli myös Lasse Kurronen tiimeineen, ja uskallan sanoa, että Andreas Harnesk on maailman mittakaavassa yksi arvostetuimmista naisten huippujoukkueiden valmentajista, huippu-urheilujohtaja Petri Kettunen perusteli valintaa.

Harnesk asuu Ruotsissa, joten päävalmentajan käytännön järjestelyt voivat herättää kysymyksiä. Kettunen selvensi aihepiiriä seuraavasti:

– Kokonaisrakenne on sovittu niin, että varsinaisten maajoukkuetapahtumien lisäksi on tietyt aikaikkunat, jotka päävalmentaja on Suomessa toteuttamassa seuratapaamisia ja pelaajatarkkailua. Maajoukkueen valmennuskieleksi on sovittu englanti, mutta toki monet Ruotsissa pelanneet ja muutkin maajoukkuepelaajat hallitsevat myös ruotsin, mikä varmasti vielä helpottaa yhteistyötä.

Harneskin sopimus on 2+2-vuotinen, joten hän johdattaa Suomen joukkueen ensin vuoden 2025 Tshekin MM-kisoihin. Pesti alkaa 1.4. 2024.

Asiasta voi lukea lisää Salibandyliiton sivuilta

Artikkelia on korjattu 12.3. 21.28: Harnesk ei ole enää Rönnbyn päävalmentaja, vaan sai potkut pestistään helmikuun lopussa.