Onko totta, että Lauri Stenforsia ei nähdä enää tällä kaudella kaukalossa? ”Perjantaina katsotaan ketkä on pelikykyisiä”

Peteris Treksen pelipaikka on vaihdellut tilanteen mukaan. Kuva: Anssi Koskinen

Indians-TPS puolivälieräsarjasta odotettiin tasaista sarjaa, ja kolmen pelin jälkeen sen voi todeta olevan juuri sitä.

Indians on voittanut kahdesti kotona ja TPS kerran kotonaan. Isoin maaliero syntyi kolmospelissä, kun Indians voitti 5-3. Kyseessä oli myös toistaiseksi suurimaalisin ottelu, joten lähtökohta tiukoista ja vähämaalisista peleistä on toteutunut.

TPS:n päävalmentaja Perttu Kytöhonka myöntää, että sarja on edennyt pitkälti ennakko-odotusten mukaisesti, eikä kummallekaan joukkueelle ole tullut suurempia yllätyksiä tähän mennessä. TPS:n runkosarja oli jossain määrin nihkeä, mutta Indiansia vastaan joukkue on vahvalla pallonhallinnalla onnistunut viemään pallosta nauttivan Indiansin pelihuumoria pois.

Onko sen suhteen onnistuttu vielä riittävästi?

– Ei tietenkään, kun ollaan 1-2 -häviöllä tässä kohtaa. Paljon on ollut heikkoja hetkiä pelien sisällä ja totta kai ajoittain hyvääkin tekemistä. Ei olla vielä tyytyväisiä siitä mitä ollaan saatu itsestämme irti.

TPS:n hyökkäyspelin osalta on näyttänyt siltä, että joukkue laukoo melko hanakasti jo melko kaukaakin. Ainakin spekulatiivisesti tämän on arvioitu johtuvan Indiansin maalivahtipelistä, mikä ei ole sarjan parasta.

– Ei ole kyllä mitenkään erityisesti painotettu ja ihan suunnitelman mukaan ollaan menty. Asiaa siis ei ole painotettu, ja itselle ei ole tullut sitä fiilistä, että lauottaisiin vaikka liikaa, Kytöhonka vakuuttaa.

Pudotuspeleissä ratkaisee klisesti myös erikoistilannepeli. TPS:n ylivoimaprosentti oli runkosarjassa alle 30. Pudotuspeleissä se ei ole vielä onnistunut ylivoimalla, eikä 6v5-pelissä maalinteossa, joka ei tosin ole verrattaen sama asia.

Kyse ei ole pelkästään tehokkuudesta, sillä puolivälierissä ylivoima ei ole toistaiseksi vaikuttanut erityisen vaaralliseltakaan.

– Ylivoima olisi toki voinut runkosarjassa olla tehokkaampaakin, mutta siinä korostuu meidän eka kolmannes jolloin tehtiin ainoastaan 2 tai 3 ylivoimamaalia. Sen jälkeen on petrattu, vaikka toki parannettavaa on.

– Näin tasaisessa parissa erikoistilanteet on tietenkin tärkeässä osassa. Toistaiseksi meillä on vain kaksi ylivoimaa kolmeen peliin, joten en toistaiseksi tee siitä ongelmaa.

Ulkopuolisen silmin TPS on laukonut puolivälierissä verrattaen paljon melko kaukaa. Kuva: Anssi Koskinen

Kokoonpanohuolia

Yhtenä erikoisuutena puolivälieriin voi pitää sitä, että TPS on jo tässä vaiheessa pelannut pitkiä vaiheita vain kahdella kentällisellä. Kolmannessa pelissä, jonka Indians voitti 5-3, TPS:n kolmonen pääsi penkin päähän jo avauserän puolivälin jälkeen, jolloin Indians oli mennyt 3-0-johtoon. Pääosin nuoremmista pelaajista koostuva kolmoskenttä on ollut vaikeuksissa varsinkin molemmissa Espoon peleissä.

– Isoin syy kahden kentän peluutukseen on ollut varmasti se, että pelit ovat olleet aika tarkkaa tekemistä odotetusti. Ei ihan hirveästi paineta päästä päähän. Ihan pelirytmiin pääsyn kannalta ollaan ajoittain todettu, että se on helpompi vetää kahdella. Siinä ei ole mitään sen dramaattisempaa. Meidän kolmas kenttä veti erityisesti tuossa meidän kotimatsissa tosi hyvin.

– Se on vähän ottelukohtaista, mutta olennainen syy on ollut se, että peli on ollut tarkkaa ja välillä kyttäilevääkin, niin on vähän parempi päästä pelirytmiin, Kytöhonka avaa peluutusta.

TPS:n ratkaisuja voi osin ymmärtää myös poissaolohuolien kautta. Kokenut Lauri Stenfors loukkaantui avauspelissä, eikä sittemmin ole ollut kaukalossa. Tällä kaudella ykkösen keskellä ollut Janne Hoikkanen on ollut myös kaksi viime peliä pois. Kaksi kokenutta peluria ovat olleet myös tärkeitä palasia TPS:n ykkösviisikossa, ja poissaolojen myötä kokoonpanon suhteen on jouduttu tekemään kompromisseja.

Teillä on ollut vähän kokoonpanohuolia. Onko totta, että Lauri Stenforsia ei nähdä enää kaukalossa tällä kaudella?

– En osaa tuohon sanoa. Perjantaina katsotaan ketkä on pelikykyisiä perjantaina.

Puolivälieräsarjan luonteesta kertoo hyvin se, että molemmilla on kaksi 3-2-voittoa. Turussa perjantaina pelattavaan nelospeliin mennään Indiansin sarjajohdossa. Tähän mennessä nähdyn perusteella sarjasta voi tulla vielä hyvinkin pitkä.

– Iso kuva ja otsikkotaso on ihan hyvä. Viime pelissä ekan erän alkupuoliskolla oltiin vähän naiiveja useamman kerran ja annetiin liian helposti laatutontteja Inkkareille. Ei voida pelata sillä lailla heidän pussiinsa. Otsikkotaso on ihan ok, mutta pitää parantaa tosi paljon laatua ja kliseisesti sitä mitä haetaan, eli ehjää kuuttakymppiä. Sitä ei ole kyllä ollut, mutta ei varmaan ole ollut Inkkareillakaan.

– Noin heikkoa starttia ei voi vetää mikä meillä oli keskiviikkona ja niitä asioita perataan torstaina joukkueen kanssa. Tärkeää olisi, että meitä vastaan on vaikea tehdä maaleja. Jossain määrin tässä on onnistuttu. Varsinkin kahdessa ekassa pelissä ja keskiviikkonakin alkua lukuunottamatta. Hyvää siinä oli, että se saatiin pysäytettyä 11 ja puoleen minuuttiin, Kytöhonka ruotii seuraavaan peliin parannettavia asioita.