Pääkalloennakko: Dynastian ja rytkeen jälkeen – kestääkö Classic enää paineita?

Happee kaatoi Classicin viimeksi liigapelissä vuonna 2021. Kuva: Esa Jokinen

Tampereen Classic jäi miesten liigan runkosarjassa kakkoseksi ja kohtaa puolivälierissä Happeen, joka oli runkosarjan seitsemäs.

Missä joukkueet onnistuivat runkosarjassa?
Classicin edelliskausi oli monelta osin vaisu, ja puolivälierissä putoaminen korosti mollivoittoista sesonkia. Tällä kaudella kaukalossa on kuitenkin nähty peli-ilmeeltään erilainen tamperelaisjoukkue. Sarjan laadukkainta ja monipuolisinta hyökkäyspeliä esittävä Classic on vienyt paikoin pelinopeuden aivan uudelle tasolle. Eikä hyökkäspeli jäänyt pelkkään pimputteluun, vaan joukkue iski runkosarjan eniten maaleja (258).

Happeen materiaali kestää vertailua kohtuullisen hyvin sarjan kärkeen asti edelleen, ja sarjasijoitus ei kerro koko totuutta. Ratkaisukykyä löytyy edelleen laajalta rintamalta, ja Happeessa pelaa laadukkaita sekä ratkaisukykyisiä laitureita. Täyttä potentiaalia pallollisesti tälläkin kaudella paikoin hyvin pelanneelta Happeelta ei olla vielä nähty. Katto on nykyistä korkeammalla.

Missä joukkueet epäonnistuivat runkosarjassa?
Classic epäonnistui voittamaan runkosarjan, vaikka sillä oli täydet avaimet siihen. Se ei ollut parhaimmillaan tärkeissä hetkissä runkosarjan lopussa, ja ratkaisupelien tappioita kirveleviä on nähty useampia vuoden sisään niin F-liigan ratkaisupeleissä, Champions Cupissa kuin Suomen Cupissakin. Onko sen dynastian aikana muodostunut ”voittaja-aura” katoamaan päin?

Happeella on ollut koko kauden vaikeuksia saada ehjiä esityksiä aikaan. Se voi pelata erinomaisesti esimerkiksi 40 minuuttia ja sen jälkeen pupeltaa koko ottelun tappioksi. Paikoin on herännyt kysymystä, että onko joukkueen fyysinen valmius ollut tarpeeksi korkealla tasolla.

Onnistuja?
Classicin Oskari Heikkilä iski hurjat tehot 37+25. Se on duunarina paremmin tutuksi tulleelta laiturilta kova suoritus. Heikkilä on pelannut urallaan pääosin vasenta laitaa, mutta oikealle siirtynyt Heikkilä löysi itsestään kovan luokan maalintekijän. Ei edelleenkään kliinisin ja taitavin, mutta korvaa puutteita energiallaan ja olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Jonne Junkkarinen on ollut Happeen puolustuksen tukipilari tällä ja viime kaudella. Urheilullinen, sulavaliikkeinen ja pallollisesti fiksusti pelaava Junkkarinen on joukkueelleen tärkeä dynamo. Teki myös oman piste-ennätyksensä (10+16) ja rikkoi ensi kerran urallaan 10 maalin rajan runkosarjassa.

Pelaaja jolta voi odottaa enemmän?
Adam Hemerkaan laitettiin ulkomaan vahvistuksena odotuksia, mutta toistaiseksi Hemerkan pelillinen taso on jäänyt arvoitukseksi. Fyysinen tshekki on pelannut pääosin puolustajana, mutta myös hyökkääjän tonttia on ollut tarjolla. Pallollinen taitotaso jää paikoin tamperelaisten yleisestä tasosta jälkeen. Välillä myös ylipelaa tilanteita. Potentiaalia parempaan pitäisi olla.

Markus Sipronen on pelannut tällä kaudella maaotteluitakin, mutta kausi ei ole ollut kokonaisuutena onnistunut. Entinen laituri pelaa kelvollisesti puolustajana, mutta Siprosella olisi potentiaalia olla vielä nykyistä johtavampi yksilö joukkueessaan. Tällä kaudella ollut yllättävän virhealtis. Palaako vielä hyökkääjäksi jossain vaiheessa urallaan?

Näin pelataan
Pe 15.3. Classic – Happee klo 18.30, Bläk Boks
La 16.3. Happee – Classic klo 18.30, Jyväskylän monitoimitalo
Ti 19.3. Classic – Happee klo 18.30, Bläk Boks
To 21.3. Happee – Classic, Jyväskylän monitoimitalo
Tarvittaessa:
La 23.3. Classic – Happee klo 18.30, Bläk Boks
Ma 25.3. Happee – Classic klo 18.30, Jyväskylän monitoimitalo
Ke 27.3. Classic – Happee klo 18.30, Bläk Boks

Kumpi jatkaa?
Vaikka Classic ei ole ollut erityisen suoritusvarma viimeisen vuoden aikana kovissa paikoissa, pitäisi Happeen olla keskinäisten pelien perusteella sopiva vastus. Tamperelaiset jatkavat voitoin 4-1.

Jos haluat tietää pudotuspelisarjoista laajemmin, niin kannattaa ottaa kuunteluun tuorein KalloCast, jossa perataan puolivälierät tarkemmalla kammalla ja pelillisesti syvällisemmin. Tekstiennakot ovat johdatuksia laajempiin ennakoihin.

Voit kuunnella ohjelmaa joko Patreonista tai Spotifysta. Joka toinen viikko julkaistaan Ylijohtavan aitio -keskusteluohjelmaa samalla tilillä. Tilaa molemmat ohjelmat kuunteluun viiden euron kuukausihinnalla Patreonista, niin et jää paitsi salibandymaailman olennaisimmista puheenaiheista.