Pääkalloennakko: Indians ja TPS kohtaavat kiinnostavassa puolivälieräsarjassa – jatkaako Indians opintomatkailua?

Viime keväänä Indians jäi TPS:n jalkoihin selkeästi, mutta nyt lähtökohdat ovat erilaiset. Kuva: Anssi Koskinen

Indians otti historiallisesti kotiedun miesten liigan runkosarjassa ollen neljäs ja kohtaa puolivälieräsarjassa Suomen mestari TPS:n, joka oli runkosarjan viides.

Missä joukkueet onnistuivat runkosarjassa?
Indians onnistui eritoten siinä mitä siltä on odotettu useampi vuosi, eli suoraviivaistamaan hyökkäyspeliään. Se tuotti myös mukavasti maaleja, ja tarpeellisen määrän pisteitä kotietupaikkaan. Joukkueessa on kohtuullisen vähän tähtiä, mutta se pystyy vyöryttämään kolmella kentällisen tasaisen vaarallisesti.

TPS oli jälleen lopulta sarjan parhaita puolustuspäässä, ja viimeisenä lukkona siinä oli maalivahtipeli. Oskari Fälden ja Olli Kuisma ovat molemmat liigan kärkipään torjujia, ja silloin jos puolustus vuotaa, on tämä kaksikko useimmiten viimeisenä lukkona.

Missä joukkueet epäonnistuivat runkosarjassa?
Indiansin kone rupesi yskimään runkosarjan loppua kohden ja yhtenä syynä voi pitää sitäkin, että joukkueessa ei lopulta ole ihan kärkiosaamista liiaksi. Se on näkynyt paikoin tiukkojen otteluiden ratkaisuhetkillä. Toisaalta myös maalivahtipelissä se on antanut tasoitusta vastustajille.

TPS:lta uupuu myös ratkaisijoita hyökkäyspäästä. Mikko Hautaniemen ja Miko Kailialan saappaiden paikkaajia ei ole ilmaantunut, ja joukkueella on ollut paikoin ihan aitoja maalinteko-ongelmia. Maalinteon suhteen pulmia on havaittu myös ylivoimapelissä.

Onnistuja?
Indiansin Ville Rautakoura oli yksi sarjan kovimmista tulokkaista. Pistesaldo 8+7 ei ole vielä erikoinen, mutta Rautakoura oli koko runkosarjassa vain 17 kertaa (+43) askissa, kun vastustaja osui. Pallollisesti ja fyysisesti pätevä Rautakoura löysi liigavauhdin nopeammin kuin useimmat Divarista liigaan siirtyneet pelaajat.

Konkari Aleksi Ahokas löysi itsensä hieman yllättäen kauden aikana. Viimeiseen 13 pelaamaansa otteluun Ahokas nakutti tehot 16+7 ja esiintyi myös erittäin pirteästi TPS:n ykköskentässä. Jos TPS:lta odotettiin tälle kaudelle uusia vastuunkantajia, niin ehkä Ahokas ei ollut ensimmäisenä kovin monen mielessä.

Pelaaja jolta voi odottaa enemmän?
Indiansin maalivahtiosasto onnistui syksyllä kohtuullisen hyvin, mutta kevätkaudella oli vaikeaa sekä Mikko Kirvesniemellä että Juuso Jokisalolla. Sen missä Indians voittaa sillä, että se pelaa erittäin laadukasta salibandya, se häviää tällä osastolla.

TPS:lta löytyy edelleen laatupelaajia useampaan kentälliseen. Olli Laine oli viime kaudella aivan mahdottomassa lennossa ja oli ehkäpä koko kauden paras pakki. Tällä kaudella alla oli loukkaantuminen, mutta se ei pelkästään selitä maajoukkuetason pakin kehnohkoja esityksiä. Laine on onnistunut hyökkäyspäässä kohtuullisen hyvin, mutta teholukema -6 ei ole mairitteleva.

Näin pelataan
Pe 15.3. Indians – TPS klo 18.30, Otahalli
Su 17.3. TPS – Indians klo 18.30, Kupittaan ph
Ke 20.3. Indians – TPS klo 18.30, Otahalli
Pe 22.3. TPS – Indians klo 18.30, Kupittaan ph
Tarvittaessa:
Su 24.3. Indians – TPS klo 18.30, Otahalli
Ti 26.3. TPS – Indians klo 18.30, Kupittaan ph
Ke 27.3. Indians – TPS klo 18.30, Otahalli

Kumpi jatkaa?
Indians on viime vuodet ollut puolivälierissä lähinnä tutustumisretkellä. Tällä kaudella se otti kuitenkin kotiedun, ja odotuksia voi sen vuoksi ladata enemmän. TPS:lla on enemmän parantamisen varaa runkosarja ja rutiinia, joten turkulaiset jatkavat välieriin voitoin 4-2.

Jos haluat tietää pudotuspelisarjoista laajemmin, niin kannattaa ottaa kuunteluun tuorein KalloCast, jossa perataan puolivälierät tarkemmalla kammalla ja pelillisesti syvällisemmin. Tekstiennakot ovat johdatuksia laajempiin ennakoihin.

Voit kuunnella ohjelmaa joko Patreonista tai Spotifysta. Joka toinen viikko julkaistaan Ylijohtavan aitio -keskusteluohjelmaa samalla tilillä. Tilaa molemmat ohjelmat kuunteluun viiden euron kuukausihinnalla Patreonista, niin et jää paitsi salibandymaailman olennaisimmista puheenaiheista.