Pääkalloennakko: Oilers on selkeä suosikki derbyvälieriin, mutta onko se tänä keväänä tarpeeksi ”iso” joukkue?

Espoolaisjoukkueet kohtasivat pudotuspeleissä viimeksi kevään 2022 puolivälierissä. Arkistokuva: Jarmo Koskela

Esport Oilers selvitti tiensä välieriin kaatamalla LASBin suoraan neljässä pelissä. Indians eteni välieriin kaatamalla TPS:n voitoin 4-1.

Vahvuus:

Oilersin vahvuus sarjaan lähdettäessä on sekä materiaalin laajuus että sen terävyys. Oilers on onnistunut koko kauden peluuttamaan hyvin kolmea kentällistä, mutta kahteen kentälliseen sillä on iskeä Indiansia selkeästi terävämpi kärkiosaaminen. Justus Kainulainen, Aaro Astala ja muutama muu huippuyksilö ovat sellaisia aseita, joita Indians-leiristä ei löydy.

Jos on Oilersilla materiaalietua, on taasen Indians pystynyt repimään pelillisesti paljon irti ryhmästään. Pallolliseen peliin löytyy nopeampia ja hitaampia rytmejä. Lisäksi puolustuspeli on parantunut. Espoolaisryhmä on mahdollisesti koko sarjan parhaiten valmennettu kokonaisuus. Indians vei runkosarjan voitot 2-1 ja oli niissä myös pelillisesti edellä, joten tällä saralla on onnistuttu.

Kysymysmerkki:

Oilers on ollut keväästä 2019 välierissä, mutta vain kerran finaaleissa. Puolivälierissä sitä ei koeteltu lainkaan, mutta nyt tulee kovempi joukkue vastaan. Tämä kausi on ollut joukkueelta hyvin vakaa ja siitä on osoituksena myös runkosarjan voitto. Juuri välierävaiheessa Oilersin ponsi on ollut monena keväänä heikko. Onko se tänä keväänä tarpeeksi ”iso” joukkue?

Indians-vahti Mikko Kirvesniemi vastasi puolivälierissä huutoon ja onnistui TPS:aa vastaan tolppien välissä. Kokonaisuutena kausi ei ole ollut erityisen vahva ja nyt vaatimustaso kovenee. Oilers-maalilla Markus Laakso on laittanut maalivahtipelin riman korkealle, ja siihen pitäisi pystyä myös Kirvesniemen vastaamaan, jos Indians meinaa jatkaa pudotuspeleissä.

Onnistuja:

Rikkonaisen kauden vuoksi Aaro Astalan perään laitettiin puolivälierien alla muutama kysymysmerkki. LASB ei ollut isoin mahdollinen haaste, mutta tehosaldo 5+9 neljään peliin oli hyvä muistutus Astalan taitotasosta.

Indiansin ja TPS:n välinen puolivälieräsarja oli vähämaalista kiehnäystä. Jasper Auvinen otti maalinteon suhteen roolia ja osui kuudesti (6+1). Se ei kuulosta paljolta, mutta Indians teki koko sarjassa vain 14 maalia viiteen peliin.

Kysymysmerkki:

Oilersin materiaalin laajuutta sopii kehua, mutta välierissä kolmoskentällisen perään voi laittaa kokonaisuutena kysymysmerkin, sillä Indians pelannee pitkälti kaikilla kolmella kentälliseltään. Kolmonen ei ole pahemmin yskinyt, mutta nyt vaade kasvaa jälleen.

Petr Majer oli Indiansin ykköspyssy runkosarjassa, joten TPS-sarjaan syntynyt yksi tehopiste (1+0) on melko vaatimaton suoritus. Runkosarjan pistenikkareista Auvinen ja Samuli Junnila onnistuivat, mutta Majer ei. Oilersia vastaan Indians tarvitsee onnistumisia juuri tällä saralla.

Näin pelataan:
29.3. Oilers – Indians, Tapiolan UH
1.4. Indians – Oilers, Otahalli
3.4. Oilers – Indians, Tapiolan UH

(Loppujen pelien paikka ja aikataulu on vielä auki, sillä ainakin osa peleistä on tarkoitus pelata jäähallissa)

Miten sarjassa käy?

Oilers on sarjaan selkeä ennakkosuosikki. Indians jää materiaalin osalta sen verran paljon jälkeen, että pelillinen kurominen neljään voittoon asti ei riitä. Oilers jatkaa finaaleihin voitoin 4-2.

Jos haluat tietää välieräsarjoista laajemmin, niin kannattaa ottaa kuunteluun tuorein KalloCast, jossa perataan välierät tarkemmalla kammalla ja pelillisesti syvällisemmin. Tekstiennakot ovat johdatuksia laajempiin ennakoihin.

Voit kuunnella ohjelmaa joko Patreonista tai Spotifysta. Joka toinen viikko julkaistaan Ylijohtavan aitio -keskusteluohjelmaa samalla tilillä. Tilaa molemmat ohjelmat kuunteluun viiden euron kuukausihinnalla Patreonista, niin et jää paitsi salibandymaailman olennaisimmista puheenaiheista.