Pudotuspelien pörssikärki Aaro Astala on kärsinyt mystisestä sairastelukierteestä: ”Kaloreita pitäisi saada enemmän”

Aaro Astala (vas.) liekehti viime vuoden pudotuspeleissä ja nyt vire on jälleen hyvä. Sairastelukierre on kuitenkin vaivannut tällä ja viime kaudella. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilersin ja Indiansin välinen paikallisvälieräsarja käynnistyi perjantaina Oilersin voittaessa 947-päisen kotiyleisön edessä maalein 6-3.

Ottelun avauserä oli tunnusteleva sananmukaisesti ja Oilers johti peliä 1-0. Toisen erän ensimmäisen kympin Oilers vei nimiinsä 4-1, ja peli ratkesi käytännössä siihen, vaikka Indians lopussa kaunisteli lukemia kahdella osumalla.

Mitä Oilersin kopissa painotettiin avauserän jälkeen, Aaro Astala?

– Hirveästi ei tarvinnut miettiä mitä pitäisi muuttaa. Puhuttiin vain, että jatketaan sitä samaa pelisuunnitelmaa. Pikkunyansseja karviin mietittiin, kun pallollinen peli on Indiansin vahvuus. Siinä meidän pitää kyllä olla koko ajan hereillä ja opiskella mitä he tekevät. Ketjun kanssa jumpattiin sitä asiaa.

– Eka erä tällaisessa derbyssä on aina vähän sellaista tärinää ja aika nopeasti luovuttiin pallosta. Ehkä se on jännitystä tai jotain muuta. Sitä painotettiin myös, että ollaan iisisti pallon kanssa, Astala pohtii pelin jälkeen Tapiolassa.

Astalakin heräsi peliin toden teolla toisessa erässä. Isokokoinen laituri iski kahdesti toisessa erässä ja viimeisteli lopussa hattutempun tyhjiin. Kentällinen voitti oman pelinsä 5-0 kahden ensimmäisen erän osalta ja oli voitossa merkittävässä roolissa.

Pieni muutoskin tuli toiseen erään, kun Tuomas Iiskola siirtyi keskelle puolustuksesta ja Joona Larte vaihdettiin kolmosviisikkoon.

– Samalla sabluunalla me sen jälkeenkin pelattiin. Ehkä se tuo tietyn ulottuvuuden siihen, kun hyökkäysketjuun tulee rightin pelaaja. Vähän tuo uhkaa siihen, että laukaukset lähtee ykkösellä, Astala arvioi muutoksen merkitystä.

Mystinen sairastelukierre häiritsee

Astala oli runkosarjasta pois yhteensä kymmenen peliä. Hyökkääjällä on tunnetusti synkkä loukkaantumishistoria, mutta siitä ei ole ollut tällä kaudella kyse. Astala vakuuttaa, että kroppa on ollut hyvässä kunnossa. Hän puhuu alkuun sairastelukierteestä ja väärin syömisestä, mutta avaa asiaa vielä tarkemmin.

– Olin 1,5 kuukautta kipeänä. Ylikunnossa. Aina kun lähti juoksemaan, niin oli sykkeet korkealla, eikä palautunut ollenkaan. Erien väleissä sydän vain pamppasi.

– Kävin kaikki maailman testit läpi ja sydänfilmit katsottiin, että ei ole mitään sydänlihastulehdusta. Sitten vain lepäsin noin kolme viikkoa tekemättä käytännössä mitään.

Kyseessä ei ollut ensimmänen kerta kuin näin kävi.

– Sama tapahtui viime vuonna MM-kisojen jälkeen. Se on aika mystinen juttu, ja siihen pitää keksiä jotain, että mistä on kyse. Kropassa tuntuu tosi hyvältä ja ei ole loukkeja, Astala kertoo.

Onko kyse ollut liian kovasta treenaamisesta vai miten näet asian?

– Aika kovaa treenataan ja myös pelataan. Meidän pelitapa on aika napakka. Kun on iso mies, niin se vaatii varmasti vielä erityistä tarkkuutta kaikissa noissa kentän ulkopuolella tehtävissä asioissa.

– Siitä puhuttiin urheilulääkärinkin kanssa aika paljon, että pitää skarpata nyt, sillä vaikka asioita teen nyt hyvin, niin kaloreita pitäisi saada enemmän. Semmoinen johtopäätös sieltä tuli. Ei mitään muuta. Toivottavasti ei tulisi näitä enää, Astala avaa.

Aaro Astala on vahva ehdokas joulukuun Malmön kisoihin. Kisakokemusta karttui jo Sveitsistä vuonna 2022. Kuva: Anssi Koskinen

Vanha seura vastassa

Joka tapauksessa Astala on tällä hetkellä hyvässä vireessä. Viiteen peliin on syntynyt tehot 8+9 ja hän johtaa pudotuspelien pistepörssiä.

– Nyt on ollut tosi hyvä. Sain tuossa 6-7 matsia runkosarjan lopussa alle. Ensimmäiset pelit tuntui tosi vaikeilta, mutta ehkä kolmen pelin jälkeen tuli taas sellainen fiilis, että jaksaa tosi hyvin painaa ja peli kulkee. Tosi kiva on ollut pelata, kun kroppa on totellut.

Astalalla on derbyssä erityistä jännitettä. Hän edusti Indiansia vuodet 2014-22 ja vuosina 2020-22 pelattiin kolmesti Espoon derbysarja puolivälierissä (2020 korona keskeytti). Kahdesti Indians joutui myös nöyrtymään.

Onko tässä sarjassa itsellesi erityistä jännitettä?

– Kyllä siinä on. Valehtelisin jos sanoisin, että ei ole. Niin paljon muistoja ja hyviä frendejä tuolta toiselta puolelta, että kyllä siinä on sellaista pientä ekstralatausta on totta kai. Se pitää vain kanavoida oikein ja ymmärtää, että saattaa vähän jännittää, mutta sitten vain kääntää sen posiksi ja painaa menemään.

– Luulen, että tilanne laukeaa tämän avauspelin jälkeen. Pääsee ”normimodeen” pelaamaan.

Oilers oli perjantaina kiistatta parempi, mutta ei Indians täysin aseeton ollut. Seuraava peli pelataan maanantaina Otahallissa ja siihen peliin Astala näkee parannettavaa omassa päässä.

– Indiansilla oli hyvä laukaisupaikkoja, ja niillä on hyviä äijiä, jotka pystyy tekemään maaleja. Kyllä meidän siihen pitää kiinnittää aika paljon huomiota, että ei voi päästää noin paljon vetoja tulemaan läpi.

– Totta kai Make (Markus Laakso) oli tänään ihan loistava uunissa, että sekin satoi meidän laariin. Ei peli ollut niin selkeä, kuin tuossa 6-1-tilanteessa saattoi jollekin näyttää, Astala arvioi.