Granlund iski ratkaisun jatkoajalla – Suomi MM-finaaliin

Suomi voitti Tshekin MM-välierissä. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Suomi eteni salibandyn naisten U19-ikäluokan MM-finaaliin kaatamalla Tshekin välierissä maalein 3-2. Milla Granlund iski voittomaalin jatkoajalla ajassa 60.51.

Ensimmäinen erä oli karmea suomalaisittain. Tshekki vei peliä ja loi painetta paljon Suomen päätyyn. Ajassa 10.47 Lucie Baldreichova laukoi nopean vastaiskun seurauksena Tshekin johtoon. Suomi ei saanut erässä yhtään laukausta Tshekin maalia kohden. Tshekin prässipeli toimi erinomaisesti ja se loi paljon paikkoja Suomen päätyyn. Sinivalkoiset saivat kiittää eritoten Julia Saarisen torjuntoja, että Tshekki ei johtanut peliä enemmän.

Toisessa erässä Suomi paransi jonkin verran peliään ja pystyi pitämään varsinkin palloa enemmän. Muutama puolittainen paikkakin oli. Viimeisellä minuutilla Milla Granlund haastoi hyvin ja Tshekki otti jäähyn. Tilanteesta seuranneesta vapaalyönnistä Miisa Turunen löysi Elsa Holopaisen, joka latasi pelin tasoihin 21 sekuntia ennen erätaukoa.

Toisessa erässä Tshekki ei enää luonut yhtä vahvasti maalipaikkoja, eikä pystynyt hallitsemaan pelin virtausta yhtä hyvin. Suomella oli silti ajoittain vaikeuksia fyysisten vastustajien kanssa.

Kolmas erä alkoi Tshekin hallinnalla, mutta juuri ennen viimeistä kymppiä Suomi pääsi johtoon todellisella lahjamaalilla. Holopainen sai pallon Tshekki-puolustukselta ja laukoi alakulmaan, joten Suomi johti peliä 2-1. Johto kesti vain pari minuuttia, sillä ajassa 52.13 Linda Fuchsova osui Anna Bruchackovan loistosyötöstä.

Tshekki painoi maalin jälkeen vahvasti Suomen päätyyn. Saarinen jatkoi erinomaisia otteita ja sen ansiosta peli eteni tilanteessa 2-2 jatkoajalle. Jatkoaikaa oli pelattu vain 51 sekuntia, kun Suomi sai vapaalyönnin, jossa Turunen löysi voittomaalin iskeneen Granlundin.

Suomen joukkue sai kiittää voitosta kaikkia mahdollisia taivaankappaleita, sillä se oli todellisessa sillassa oikeastaan koko ottelun ajan. Kuvaavaa oli, että loistopelin pelannut Saarinen torjui 18 kertaa, mutta Tshekin maalivahti vain viisi laukausta. Suomi käytti erinomaisesti kaksi erikoistilannetta ja Tshekin täydellisen nukahduksen hyödykseen, mutta hyökkäyspelin osalta jäi yleisesti rutkasti parannettavaa.

Paikan päällä oli jälleen kova yleisömäärä, sillä peliä seurasi 1705 katsojaa Lahden Suurhallissa.

Suomi kohtaa Ruotsin sunnuntain finaalissa klo 16 alkaen. Alkusarjassa länsinaapuri kaatoi sinivalkoiset lukemin 9-3. Pronssipelissä mittelevät Tshekki ja Sveitsi.