Top3: Miesten liigan parhaat valmentajat kaudella 2023-24

Esport Oilers voitti SM-kullan 18 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Ainesmedia

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

Tässä listauksessa arvioidaan kauden kolme parasta valmentajaa.

3. Heikki Luukkonen, FBC Turku
Tästä valinnasta ei välttämättä löydy ihan yksimielisyyttä sählykansan parissa, mutta Luukkonen onnistui siinä työssä mihin hänet pestattiin. FBC oli sekasortoisessa tilassa runkosarjan lopussa ja Juuso Silen sai kenkää ennen viimeistä kierrosta. Luukkonen tarttui heti toimeen ja oli kuuleman mukaan Turussa vetämässä harjoituksia jo samana päivänä, kun sai kutsun auttaa joukkuetta. Beecee oli pelannut umpisurkean runkosarjan, mutta voitti karsintasarjat kepeästi 3-0 ja 3-1. Joukkueella oli karsinnoissa myös heikkoja hetkiä, mutta kokenut valmentaja sai joukkueen suorittamaan hyvällä tasolla vaikeissa paikoissa, mikä näkyi vahvoina kolmansina erinä tärkeissä paikoissa.

2. Antti Vartiainen, Westend Indians
Vartiainen johdatti Indiansin voiton päähän finaaleista ja se on Indiansin materiaalilla loistosuoritus. Kokonaisuutta jos miettii, niin kotiedun ottaminen, TPS:n pudottaminen ja mestari-Oilersin haastaminen kertoo kaikki hyvää Indiansin kaudesta. Joukkue jäi kuitenkin mitaleitta edelleen, joten siinä mielessä mitään täysin uutta ei nähty. Indians ylsi neljänneksi liigassa myös 2018. Joka tapauksessa Indiansista saatiin puristettua paljon irti Vartiaisen johdolla, ja pelillisesti Vartiainen sai tuotua pallolliseen vahvaan ryhmään myös kaivattua suoraviivaisuutta hyökkäyspelin suhteen. Indians ei kuitenkaan hukannnut sen myötä mitään identiteetistään. Tulevalla kaudella odotusarvo on jo vähintään kolmen sakissa.

1. Aleksi Lammi, Esport Oilers
Lammi oli päävalmentajana vasta ensimmäisen täyden kautensa miesten liigassa. Oilersin kohdalla suurimman harppauksen otti puolustuspelaaminen, ja se lopulta riitti aina mestaruuteen saakka. Jos mietitään mitä Oilersista saatiin irti kovissa paikoissa, on sen valmennukselle annettava erityinen sulka hattuun. Joukkue oli runkosarjan loppua kohden takaa-ajaja Classicia vastaan, mutta päihitti tamperelaiset. Lisäksi Oilers voitti seiskapelin sekä välierissä että finaaleissa. Varsinkin seiskafinaalissa Lammin toimi fiksusti ottelun loppuminuuteilla ottamalla aikalisän oikeaan aikaan. Oilersin kohdalla on nostettu kokeneen valmennusryhmän arvoa esiin, mutta kokemusta ryhmässä oli Classicillakin, eikä se silti voittanut mestaruutta.