Top5: Naisten liigan parhaat pelaajat kaudella 2023-24

Meri-Helmi Höynälä oli kauden 2023-24 paras kenttäpelaaja. Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

Listauksessa ovat mukana naisten sarjan kaikki pelaajat maalivahdeista hyökkääjiin.

5. Miisa Turunen, SaiPa
Turunen, 18, pelasi loistavan debyyttikauden kärkitasolla. Runkosarjan pistepörssin voitto saldolla 36+38 oli kova juttu. SaiPan kausi päättyi puolivälieriin, ja vaikka Turunen pelasi siinäkin vaiheessa hyvin, niin taso laski hieman, mikä ei ole yllätys, kun puhutaan nuoresta debytantista, joka kantaa isoa vastuuta. Tietyt ominaisuudet ovat Turusella poikkeuksellisia, mutta kokonaisvaltaisessa viisikkopelaamisessa on vielä rutkasti kehitettävää, ja se on näkynyt kansainvälisissä peleissä.

4. Ulla Valtola, FBC Loisto
Valtola, 22, oli vahva johtava pelaaja pronssijoukkueessa. Pelasi kauden aikana niin puolustajana kuin sentterinäkin onnistuen sekä tehopisteiden että plusmiinusten osalta koko kauden mitalla. Urheilullinen pelaaja, joka tehtaili yli 50 pistettä 30 otteluun. Taitaa myös puolustuspelin. Iso rooli Loistossa ja sen vuoksi tulevan kauden puolittainen pyrähdys Ruotsiin vaikuttaa erikoiselta ratkaisulta.

3. Suvi Hämäläinen, Classic
Hämäläinen oli tähti jo hyvin nuorena, mutta mennyt kausi oli uran toistaiseksi vahvin. Hämäläinen nousi maajoukkueeseen vain 16-vuotiaana, joten 20-vuotias on kerennyt kerryttämään pelikokemusta jo pitkään Pirkanmaan seuroissa. Vaikka pelasi hyvän runkosarjan niin varsinkin parannus pudotuspelivaiheessa nosti Hämäläistä tällä listalla ylöspäin. Jostain syystä on pudonnut maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle, mutta pitäisi olla vahva ehdokas vuoden 2025 kisajoukkueeseen.

2. Meri-Helmi Höynälä, TPS
Höynälä, 23, nosti tasoaan ja teki sen tärkeään aikaan ja paikkaan Milla Nordlundin loukkaannuttua. Kausi oli nousujohteinen ja pudotuspeleissä Höynälä vei pistepörssin nimiinsä. Potentiaalia olisi edelleen parempaankin, mutta otteet ovat vaihdelleet paljon. Nyt nähty kausi antoi osviittaa ainakin siitä, että Höynälää ei kannata laittaa pörräämään ympäri kenttään, vaan roolin on hyvä olla selkeä. Yhteensä 60 pisteen rajan rikkominen lupaa hyvää tuleville kausille.

1. Noora Vuorela, TPS
Sarjan paras torjuja oli jälleen pudotuspeleissä erityisen hyvä. Runkosarja meni siis jo hyvin, mutta pudotuspeleissä TPS:n viimeinen lukko piti joukkuetta pystyssä monta kertaa kovimmissa paikoissa. Kolmekymppinen Vuorela oli kaksi vuotta sitten isossa roolissa mestaruuden osalta, ja tällä kaudella voi sanoa roolin olleen lähes yhtä merkittävä. Lopetti peliuransa ja täyttä korvaajaa TPS ei tule löytämään Vuorelalle ensi kaudeksi.