Top5: Joukkueilleen tärkeimmät pelaajat kaudella 2023-24

Justus Kainulainen oli tärkeä mies Oilersille menneellä kaudella. Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Top5-listauksessa laitetaan järjestykseen viime kauden joukkueilleen tärkeimmät pelaajat.

Listauksen hankaluutta lisää se, että eri joukkueilla on eri tarpeita, ja toki sekin, että pelataan eri sijoituksista. Oheisessa listauksessa on pyritty ottamaan huomioon joukkueiden tarpeet.

5. Pietari Jääskeläinen, Happee
Jääskeläisen alkukausi ei ollut erityisen vahva, mutta vireeseen päästyään oli Happeelle erittäin tärkeä tuki ja turva. Pudotuspeleissä Happeen kiusatessa Classicia, esitti myös hyviä otteita tahollaan. Tärkeä tekijä siinä, että Happeen nihkeä kausi ei muuttunut yhä nihkeämmäksi. Torjuntamäärissä liigan top3-tasoa.

4. Eemil Äijälä, Nurmon Jymy
Äijälään laitettiin odotuksia jo kauden alla, vaikka kyseessä oli tulokaspelaaja. Äijälä ei ehkä säkenöi kentän molemmissa päissä, mutta hyökkäyspelin avut sekä luovuus olivat todella tärkeitä Jymyn kannalta. Tehoin 25+25 oli avittamassa Jymyä saavuttamaan suoran liigapaikan. Valittiin vuoden tulokkaaksi ja oli selkeästi Jymyn tehokkain pelaaja menneellä kaudella.

3. Justus Kainulainen, Oilers
Kainulainen valittiin virallisestikin liigan MVP:ksi. Voi sanoa, että Kainulainen on liigan paras pelaaja, mutta joukkueellen arvokkain pelaaja -arvo on vähän monimutkaisempi kysymys. Ratkaisi liigamestaruuden ja oli huippuvireessä tärkeällä hetkellä, joten kapteenin arvo tuli vahvasti esille. Myös hurjat tehopisteet 78+46 kertovat hienosta kaudesta. Oilersin kohdalla arvokkain pelaaja voisi olla myös liigakauden selkeästi eniten torjuntoja kerännyt Markus Laakso.

2. Simon Stransky, EräViikingit
Stranskyn panos EräViikinkien hyökkäyspeliin oli lopulta valtava. Vaikka tshekkihyökkääjä oli loukkaantunut, ja puolustuspelaaminen oli ohkaista, vaikutti taitava Stransky omalla osaamisellaan siihen ettei ErVistä tullut sarjan heittopussia menneellä kaudella. Pistepörssin kymmenes sija (27+28) heikosti pärjänneessä joukkueessa on kova suoritus. Oli hyvässä vireessä myös karsinnoissa, mikä avitti seuraa liigapaikan osalta.

1. Santtu Pohjonen, LASB
LASB oli pitkään aivan umpisurkea, mutta Pohjosen parannettua otteitaan, muuttui lahtelaisten meno. Vaikka joukkue päästi paljon maaleja runkosarjassa, oli Pohjosen panos yksittäisenä pelaajana harvinaisen suuri sen suhteen, että LASB eteni pudotuspeleihin asti. LASB oli liigan heikoimpia joukkueita monissa tilastoissa, mutta Pohjonen pystyi omalta osaltaan hakkaamaan tilastot tärkeissä paikoissa.