Kolmannen NAFL-kauden mestari on Fresno Force ­– suomalaisjoukkue Minnesota Growlers jäi välieriin

Kuva: Joel Olofsson / Viime kesänä finaaleissa hävinnyt Fresno Force pääsi tänä vuonna nostelemaan Troy Cupia.

Kesäliigan kolmas kausi pelattiin kuudella joukkueella. Suomalaisia nähtiin ratkaisurooliessa useammassa joukkueessa.

Yhdysvaltalaisen salibandyliiga NAFL:n kolmas kausi miteltiin heinäkuussa. Puoliammattilaissarjaksi itseään kutsuva liiga pelattiin kolmella paikkakunnalla: Austinissa, Nashvillessa ja Duluthissa.

Kuuden joukkueen kesken pelattiin kaksinkertainen sarja. Kymmenen ottelun runkosarja käynnistyi lauantaina 13. heinäkuuta. Sarjan neljä parasta etenivät välieriin, joiden voittajat ratkaisivat NAFL-mestaruuden ja Troy Cupin kohtalon 28. heinäkuuta. Molemmat pudotuspelivaiheet pelattiin yksiosaisina.

Tuoreeksi NAFL-mestariksi kruunattiin viime vuonna hopealle jäänyt Fresno Force. Se päihitti finaalissa Texas 39ersin niukasti 7–6. Vuoden takainen mestari Florida Vikings ei tänä kesänä osallistunut sarjaan, vaan sen paikan peri nyt alkusarjan viimeiseksi jäänyt Seattle Sockeyes.

Liigan historia alkaa vuodesta 2022. Viime vuonna se kasvoi kuuden joukkueen sarjaksi, jollaisena se pelattiin myös tänä vuonna.

Kosolti kotimaista väriä

Suomalaisia sarjassa pelasi runsaasti. Ylivoimainen enemmistö esiintyi Minnesota Growlersissa, joka oli käytännössä täysiverinen suomalaisjoukkue yhtä yhdysvaltalaista ja kahta sveitsiläistä lukuun ottamatta. Heistä toinen, Maël Marthaler, tosin siirtyi tulevaksi kaudeksi LASBin paitaan.

Growlersissa ykkösvahdin vastuuta kantoi sarjan ainoa suomalaistorjuja, Pasi Järvinen. Hän torjui omilleen viisi voittoa ja kirjautti torjuntaprosentin 75,01.

Growlersissa nähtiin myös NHL:sta tuttua suomalaisväriä. Joonas Donskoi pelasi lopulta vain kahdessa ottelussa, joissa hän teki maalin ja syötti toisen.

Minnesotalaisryhmä selviytyi runkosarjassa toiseksi tasapistein Texas 39ersin kanssa. Joukkueet kohtasivat välierissä, joissa teksasilaiset selvittivät tiensä finaaleihin.

Andreas Kleczewski Seattle Sockeyes 24+7=31, 0 min

Pistepörssin voittaneen Billy Nilssonin suorituksen arvoa nostaa se, että hän pelasi vain kahdeksassa ottelussa. Se on sarjan virallisten sivujen perusteella mitä ilmeisimmin tasatilanteessa eron tekevä kriteeri: joukkuekaveri Melvin Mendoza viimeisteli samat pisteet, mutta Nilssonista poiketen niistä leijonanosa oli maaleja.

Sarjan maalikuninkuuden voitti pistepörssin kakkonen Mendoza. Toiseksi eniten osumia iski selväksi sarjajumboksi jääneen Sockeyesin Andreas Kleczewski, joka oli omiensa kiistaton ykköspyssy – hän viimeisteli seattlelaisten maaleista peräti 38 prosenttia.

Paras suomalainen pistemies Tiitus Salokangas oli koko sarjan pistepörssin kuudes. Kärkikymmenikköön sijoille 8–10 yltävät lisäksi Lehtinen, Heikkilä ja Salonen.