Näkökulma: Suomalaisilla on takana yli viisi vuotta kurimusta ruotsalaisten kanssa

Classicin naisten vastus on maailman paras seurajoukkue Thorengruppen. Kuva: Riku Hämäläinen/IFF

Suomalaisjoukkueet aloittavat tänä viikonloppuna Champions Cupin ruotsalaisjoukkueita vastaan.

On harmi, että maailman parhaiden seurajoukkueiden turnauksessa pelataan turnaus karvalakkiversiona. Tarkoitan tällä alun lohkojakoa, jossa etelälohkossa kohtaavat tshekkiläiset ja sveitsiläiset joukkueet sekä pohjoislohkossa suomalaiset ja ruotsalaiset. Oikeassa kilpailussa ei olisi tällaista aluejakoa puolivälierävaiheessa, mutta kustannukset ovat ajaneet tekemään välimalliratkaisuja.

Suomalaisittain viime vuoden Champions Cup oli murheellinen, sillä kaikkien joukkueiden taival päättyi puolivälieriin. TPS:n miehet taipui Falunille maalierolla 9-18, seuran naiset Pixbolle 10-21 ja Classicin naiset Thorengruppenille maalein 6-21. Hyvä kuitenkin huomioida, että maaliero ei ratkaise, sillä kumpikin osaottelu lähtee ”tilanteesta 0-0” ja jos molemmat voittavat pelin, edessä on jatkoaika maalieroista riippumatta.

Classicin miehet oli poikkeus siinä mielessä, että se voitti Storvretan ensimmäisessä pelissä. Classic johti toista peliä Ruotsissa 4-1 ennen viimeistä erää ja vielä kuusi minuuttia ennen loppua se johti 5-3, jolloin tasapelikin olisi riittänyt jatkoon. Storvreta osui vielä kolmesti ja voitti jatkoajalla. Tamperelaisten putoaminen oli näistä asetelmista erikoisen heikko suoritus.

Tänä vuonna jonkun suomalaisjoukkueen olisi kaadettava ruotsalainen ihan uskottavuusmielessä. Naisten puolella vastukset ovat samat kuin viime vuonna, joten sieltä puolelta jatkoonpääsy on epätodennäköisempää.

KrP lähtee haastamaan Storvretaa, joka oli viime vuonna varsinkin turnauksen alussa melko kohmeessa. Nokialaisten joukkueeseen on tullut muutoksia, ja sillä on saumat materiaalin puolestakin, mutta Mika Kohosen valmentama Storvreta on ennakkosuosikki. KrP:n seurajohto on ilmaissut aiemmin, että seura ei pyri olemaan ainoastaan Suomen paras joukkue, vaan myös maailman paras. Tähän mennessä se ei ole vielä ollut Suomen paras.

Katseet kääntyvät eritoten Oilersiin, joka kohtaa cup-voittaja Pixbon. Espoolaisten vastus on piirun helpompi, muttei helppo lainkaan. Oilersin voi sanoa lähtevän ainoana suomalaisjoukkueena ennakkosuosikkina puolivälieriin.

Seuraa vielä tietovisakysymys: Milloin viimeksi suomalainen aikuisjoukkue oli ruotsalaisen aikuisjoukkueen edellä MM-kisoissa tai virallisessa seurajoukkueturnauksessa?

Vastaus on, että tammikuussa 2019, jolloin Classic voitti Champions Cupin. Sen jälkeen miesten ja naisten maajoukkueet MM-kisoissa sekä kaikki seurajoukkueet ovat jääneet joka kerta Champions Cupissa ruotsalaisten taakse.

Maailman parhaasta salibandyliigasta tai salibandymaasta puhuminen Suomen kohdalla on tähän peilaten hutikuti.

Suomalaisten puolivälieräottelut

Naiset

Sunnuntai 25.8. klo 13.00 Classic–Thorengruppen IBK Bläk Boks, Lempäälä
Lauantai 31.8. klo 15.00 Thorengruppen IBK–Classic Thoren Arena, Uumaja (Suomen aikaan)

Sunnuntai 25.8. klo 19.30 Pixbo IBK–TPS Wallenstam Arena, Mölnlycke (Suomen aikaan)
Lauantai 31.8. klo 16.00 TPS–Pixbo IBK Kupittaan Palloiluhalli, Turku

Miehet

Perjantai 23.8. klo 20.00 Pixbo IBK–Oilers Wallenstam Arena, Mölnlycke (Suomen aikaan)
Lauantai 31.8. klo 14.30 Oilers–Pixbo IBK Tapiolan Urheiluhalli, Espoo

Lauantai 24.8. klo 17.00 Nokian KrP–Storvreta IBK Nokian Palloiluareena, Nokia
Torstai 29.8. klo 19.30 Storvreta IBK–Nokian KrP IFU Arena, Uppsala (Suomen aikaan)

Otteluita voi seurata Suomessa SalibandyTV:n kautta.