Viikon top5: Liigajoukkueiden kovimmat hankinnat kaudelle 2024-25

Jami Manninen on edelleen huipputason liigapelaaja. Kuva: Esa Jokinen

Miesten liigan osalta viimeiset merkittävät siirrot on nähty kesän aikana.

Siirtokausi ei ollut Suomen liigan kannalta erityisen mairitteleva, mutta oheen on kerätty top5-siirrot.

5. Valte Karvonen, KrP
Nokian KrP:n keskikaistalle tarvittiin vahvistusta, ja sitä Karvonen tuo. Joukkueella ei ole juurikaan varsinaisia puolustajia, joten Karvosen pestaaminen mahdollistaa muun muassa Joona Rantalan peluuttamisen puolustajana. Viime kaudella Sveitsissä pelannut juonikas Karvonen, 26, ei ole vielä kovin kokenut liigapelaaja. Pelejä on kertynyt alle 100 (94), mutta niissä oululaislähtöinen peluri on osoittanut olevansa oiva pallollinen pelaaja. Haaste tulee kuitenkin kasvamaan, kun KrP hakee ensimmäistä SM-kultaansa.

4. Jami Manninen, Classic
Mannista voi pitää yllätysnimenä tällä listalla, sillä tänä vuonna tulee ikää mittariin kunnioitettavat 37 vuotta. Viime kaudet Happeessa osoittivat sen, että Manninen on edelleen loistava liigapelaaja. Manninen on omaksunut sentterin roolin hyvin ja on Classicille tässä mielessä selkeä tarvehankinta. Manninen iski viime kaudella 33 peliin tehot 27+32, joten tehojakin sietää odottaa. Yksi merkittävä erikoisominaisuus on vahva ylivoimapelaaminen. Classic on viime vuodet antanut tässä asiassa kilpailijoilleen tasoitusta. Päävalmentaja Juha Kivilehto on Manniselle peliuralta tuttu, ja yksi aiempi Classic-kausi takaa sen, että Manninen ei lähde täysin vieraaseen ympäristöön pelaamaan.

3. Luukas Hyvärinen, Nokian KrP
Liigakentillä ei tulevalla kaudella pelaa pahemmin suurlupauksia, mutta Hyvärinen on sellainen. 19-vuotiaan laiturin hankinnassa voi nähdä kaksi puolta: ensimmäinen on Henri Johanssonin jättämän aukon paikkaaminen vasemmassa laidassa ja toinen on valtava potentiaali sekä mahdollinen pitkän ajan hyöty KrP:lle. Kahdella ensimmäisellä liigakaudellaan taitava Hyvärinen on naulannut 71 peliin 118 pistettä (58+60). Hyvärinen oli OLS:ssa selkeä ykkösmies ja isossa roolissa. KrP:ssa odotukset kasvavat, ja niihin pitäisi pystyä vastaamaan.

2 Joonas Kaltiainen, Indians
Kaltiainen on ehkä eniten tarvehankinta kenestäkään pelaajasta. Vaikea sanoa oliko Mikko Kirvesniemi lähdössä joka tapauksessa, mutta Indians tarvitsi vahvistusta maalivahtiosastolleen ja Kaltiainen sitä omalla osaamisellaan tuo. Koko Suomen uransa Oilersia edustanut Kaltiainen on pelannut urallaan 342 liigapeliä ja saavuttanut Oilersin kanssa kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Tällaista kokemusta ei muilla Indians-pelaajilla ole. Edellinen kausi Ruotsissa oli vaikea, ja 31-vuotias Kaltiainen ei ollut Thorengruppenin selkeä ykkösvahti, mutta siirto voi kauden aikana osoittautua vielä kaikkein arvokkaimmaksi.

1. Otto Lehkosuo, Indians
Hyvien puolustajien hankkiminen on ollut viime vuosina vaikeaa, saati sitten MM-tason puolustajien, kuten Lehkosuo on. 28-vuotias Lehkosuo pelasi ennen kahta edellistä Sveitsin kautta kahdeksan kautta Indiansissa, joten hän sujahtaa joukkueen pelitapaan helposti. Indiansilla on sarjan paras puolustus, ja Lehkosuo on ensi kaudella sen ehdoton johtaja. Liigasta löytyy paljon varsinkin hyökkäysorientoituneita pakkeja, mutta Lehkosuo pärjää molempiin suuntiin, ja on siinä mielessä harvinaisuus. Lehkosuo on ollut myös vuosia kova erikoistilannepelaaja. Pelaaja mikä olisi mennyt heittämällä mihin tahansa liigajoukkueeseen isoon rooliin. Laaja puolustusmateriaali takaa Indiansille sen, että joukkueen ei tarvitse siirtää hyökkääjiä puolustukseen, kuten muissa kärkijoukkueissa joudutaan tekemään.