Lahtelaisten vaikea alku ei huoleta Pulkkista – ”Meillä on ihan uusi joukkue”

Seppo Pulkkinen (keskellä) siirtyi LASBiin SSRAn naisten F-Liigajoukkueen penkin takaa tänä kesänä. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-Liigaa on pelattu kahden viikon ajan. Sarjan jumbosijaa pitää lahtelainen LASB, joka on aloittanut kauden kolmella tappiolla uuden päävalmentajan Seppo Pulkkisen alaisuudessa.

LASBin tilanteesta tekee karumman se, että kauden avaustappio Nurmon Jymyä vastaan ja edellispelin kotitappio FBC Turkua vastaan olivat erittäin suurinumeroisia. Molemmat joukkueet ovat myös lahtelaisten päävastustajia.

Hallitsevaa mestaria Oilersia vastaan LASB hävisi ”vain” kahdella maalilla, antaen kauden tilastoksi 10 tehtyä maalia ja 27 päästettyä maalia. Päävalmentaja Seppo Pulkkinen ei ole vielä huolissaan, vaan painottaa uudistuneen ja nuoren joukkueen prosessin olevan vasta alussa.

– Meillä on ihan uusi joukkue. Pelaajisto muuttui rajusti viime kaudesta, ja paljon kokemusta ja pisteitä lähti pois, Pulkkinen sanoi.

Eikä Pulkkinen turhaan menetyksiä mainitse. Viime kaudella pudotuspeleihin juuri ja juuri selvinnyt lahtelaisjoukkue menetti viime kauden joukkueesta yhdeksän pelaajaa, joista kuusi oli viime kaudella toiseksi vähiten maaleja miesten F-Liigassa tehneen joukkueen seitsemän parhaan pistemiehen joukossa. Myös puolustus koki suuren menetyksen, kun joukkueen ykköspuolustaja Miikka Pentikäinen lopetti uransa.

Pulkkisen mukaan molemmilla puolilla kenttää pitää tapahtua parannusta.

– Joka puolella meillä on parannettavaa, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Yleinen suorittamisen taso pitää nousta. Se johtuu monesta pienestä tekijästä, ei siinä ole yhtä yksittäistä syytä. Numeroiden valossa maalinteko on ollut haastavaa ja se on varmasti näkyvin osa-alue. Meille on myös tehty paljon maaleja, joten olemme joutuneet myös karvausta ja puolustusta tarkentamaan jo ensimmäisen pelin jälkeen, hän kuvaili.

Ongelmat olivat selkeimpiä viime lauantain FBC Turku-pelissä. Pelkästään toisessa erässä ”BeeCee” teki viisi maalia lahtelaisisäntien verkkoon, samaan aikaan nollaten LASBin kahdessa ensimmäisessä erässä.

– Siinä tuli yksinkertaisia virheitä, ja vastustaja rokotti sitten niistä. Kyllä me aika paljon lahjoitettiin siinä. Suorittamisen taso vähän notkahti ja lamaannuimme. Se tahtoo olla niin, että kun kierteeseen joutuu, oli se positiivinen tai negatiivinen, saa se lisää kierroksia. Saimme kolmanteen erään suksen pohjaan vähän pitoa, mutta silloinhan peli oli vähän jo pelattu, Pulkkinen kertoi ottelusta.

Huomioitavaa on, että yhtenä sarjan parhaista maalivahdeista pidetty Santtu Pohjonen on pelannut vain yhden pelin tällä kaudella. Lähtökohtaisesti kakkosmaalivahtina pidetty Pasi Järvinen aloitti kauden kaksi ensimmäistä ottelua, Pohjosen ottaessa torjuntavastuun juurikin FBC Turkua vastaan. Maalivahtivalintoihin ei Pulkkisen mukaan liity mitään draamaa, vaan on osa ihan normaalia maalivahtien kierrätystä.

– Meillä täytyy olla useampikin maalivahti, ja Järvinen on erittäin kokenut maalivahti, joka on harjoitellut kesän hyvin. Se on tärkeää, jos tässä sattuu jotain haavereita, että meillä on kaksi hyvää maalivahtia, joilla on pelituntuma kohdallaan. Pelejä on kuitenkin 30 jäljellä, molemmat tulevat varmasti pelaamaan. Tavoitteena on pitää molemmat pelivalmiudessa, hän totesi.

Huonosta alusta huolimatta Pulkkinen pysyy positiivisena eikä lähde ylireagoimaan. Hän kertoo LASBin nykyisen projektin tähtäimen olevan pidemmällä: tehdä LASBista seuran, johon tullaan menestymään, ja myös jäädään pidemmäksi aikaa.

– Yritämme tehdä Lahdesta houkuttelevan paikan jäädä, eikä vain käydä läpi hakemassa CV-merkintöjä. LASB-taustaisia pelaajia on kuitenkin paljon ympäri liigaa. Tämä on projektin ensimmäinen vuosi, ja se tulee viemään pidemmän aikaa. Kolmeen peliin ei sitä tulosta pysty saamaan, hän kertoi.

– Prosessi pitää nähdä pitkällä tähtäimellä. Kun katsoo meidän pelaajien pelimääriä F-Liigassa, niin eihän ne hirveän isoja ole. Kokemus tulee peli kerrallaan, kukaan ei ole aloittanut liigauraansa 100 liigapelin kokemuksella. Pitää vain uskoa siihen, että ollaan oikealla tiellä. Emme kuitenkaan hakkaa päätä seinään, vaan tehdään muutoksia tarpeen mukaan, Pulkkinen huomauttaa.

Myös tälle kaudelle vuoden 2014 mestarivalmentaja pitää tavoitteen korkealla. Pyyhettä ei olla heittämässä kehään.

– Emme me lähde otteluita häviämään. Kyllä meillä tavoitteet on sekä pelin kehittämisessä että tuloksissa. Jos onnistumme hyvin, voimme taistella pudotuspelipaikasta, Pulkkinen toteaa.