Näkökulma: Aika herätä, salibandykansa!

Kuuleeko salibandy? Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Tuskin koskaan on kumissut salibandyn sometynnyri niin säälittävästi tyhjyyttään kuin vuoden 2024 syksyllä.

Pelikaudet ovat käynnissä, mutta se ei tunnu moniakaan innostavan. Yksi suurimmista syistä on pelkästään se, että salibandykeskustelu on oikeastaan poistunut keskuudestamme yleisissä sosiaalisissa medioissa. Me olemme luovuttaneet, mutta miksi?

Alakiventiellä tilannetta katsotaan todennäköisesti tyytyväisenä, sillä lajikeskustelun lopettamista on toivottu jo pitkään julkisesti keskuskomitean toimesta. Vai oliko se vääränlaisen puheen? Ainakin piti olla ruusuja, ei risuja. Tuli vastineeksi yöpakkasia ja noottikriisejä, ei kiitoskorttia.

Tästä lannistunut salibandykommentoija ottaa tietysti onkeensa. Miksi minä ajaisin lajin asiaa viesteilläni? Miksi minä olisin kiinnostunut asiasta, jossa mielipiteeni ovat vääriä ja asiakas ei ole oikeassa?

Salibandylla on edelleen ihan mukavia seuraajamääriä eri sosiaalisissa medioissa, mutta ylivoimainen enemmistö on nimenomaan seuraajia, ei osallistujia. Kaikenmaailman peukutuksiin ja klikkauksiin on sittemmin laitettu aivan liikaa painoarvoa suhteessa saavutettuihin konkreettisiin tuloksiin. Se ei taas tarkota sitä, etteikö lajseuraajien pitäisi osallistua keskusteluun.

Entinen Twitter oli joskus salibandyn mekka, mutta nykyinen X on kapsahtanut Elon laskuoppiin. Zuckerbergin tuotoksista yhdessä on vielä potentiaalia.

Nimittäin Threadsissa, jonka urheiluvaltikka olisi helposti napattavissa. Threads on tekstipohjainen, kuten Twitter/X, joten se mahdollistaa todellisten ajatusten jakamisen, eikä pelkkien naminamisählyonbest-promojulkaisujen virtaa. Sählyhän voi olla edelleen best, mutta ei kaikkien tarvitse olla markkinointiviestinnän jatkeita, kun olisi tärkeää rakentaa uskottavaa lajia lajiliiton markkinointiviestinnän rinnalle.

Sosiaalinen media pitää sisällään aivan ilmiselviä ongelmakohtia, mutta tavan kansalaisen kannalta se on silti mahdollisuus ja voimavara. Se on mahdollisuus nostaa esille epäkohtia, mutta myös mahdollisuus keskustella asiasta mikä kiinnostaa kriittisesti tai positiiviseti. Omalla tavallaan. Se on kulttuurin luontia, eikä pelkkää emojien metsästystä.

Tämän vuoksi suositankin kaikkia innokkaita lajiseuraajia liittymään Threadsiin ja ottamaan vallan takaisin kansalle. Aikaa se vie, mutta osallistuminen on ainakin toistaiseksi ilmaista, mikä on sekin lajissa kovin harvinaista herkkua. Viikonlopun liigakierroksilla on hyvä hetki näyttää.

P.s. Aina voitte liittyä lajikeskusteluun myös Pääkallon foorumilla, jossa keskustelu on ollut sopivan vilkasta alkukaudesta lähtien.