Pääkalloennakko: EräViikingit – junioriputkessa halkeama, mutta tshekit voi lunastaa

EräViikinkien viime kaudet ovat olleet huomattavan vaikeita. Joukkue kaipaisi välillä onnistumisia kaukalon sisäpuolella. Kuva: Esa Jokinen

EräViikingeille kaksi edellistä liigakautta ovat olleet vaikeita. Se on karsinut molemmilla kausilla alaspäin, ja lähtee kauteen lähes samanlaisista asetelmista kuin vuosi sitten.

Maalivahdit
64

Viime kaudella ajateltiin, että Lukas Kriz olisi tälle pelipaikalle sopivaa jatkumoa EräViikinkien aiemmin vahvalle maalivahtiosastolle. Kriz ei kuitenkaan täyttänyt odotuksia, ja kaikesta näyttävyydestä huolimatta jäi jälkeen virkaveljistään. Ehkä tulevan kauden fokus on nimenomaan torjumisessa. Varavahti Touko Ojala on vielä nuori, mutta todennäköisesti tulevaisuudessa helsinkiläisten ykkösvahti.

Puolustus
56

Puolustuksesta lähti pelaajia, mutta tilalle ei tullut oikein ketään. Rehellisyyden nimissä EräViikinkien puolustusosasto ei ole materiaaliltaan kovin vankka. Tärkein asia pelaajiston osalta on se, että kolmekymppinen konkaripakki Tuomas Aho vaikuttaisi olevan pelikunnossa heti kauden alussa. Ehkä omat pojat nostavat tasoaan tulevalla kaudella?

EräViikingit päästi hävyttömän paljon (262) maaleja viime kaudella. Osin ehkä siksi, että nuori joukkue myös romahti melko helposti, jos se joutui takamatkalle. Silti ongelmia on ollut viisikkopuolustuksessa, eikä prässipelaaminen, kamppailupelaaminen tai vastustajan tilan pois ottaminen sujunut juuri ollenkaan. Tämä on sinänsä erikoista, että Tapanilan Erä ja SSV nojasivat aikoinaan vankkaan puolustuspelaamiseen.

Hyökkäys
67

Hyökkäys vahvistui tshekkipelaaja Josef Juhalla ja Veli-Pekka Turulalla. Merkittäviä menetyksiä ei ollut hyökkääjäosastolla. Tulijoiden profiilit eivät ole kuitenkaan yhtä vahvoja kuin vuosi sitten. Sen sijaan EräViikinkien suurin onnistuminen oli se, että se sai pidettyä parhaat hyökkääjänsä, ja eritoten häntäpäähän laadukkaat tshekit Simon Stranskyn ja Matej Penickan. Juuso Möttönen pelasi viime kaudella hyvin ja monipuolisen sentterin voi olettaa kehittyvän vielä lisää.

Jos puolustusta suomittiin, niin ei hyökkäyspelikään ErVillä mitään ilotulitusta ollut viime kaudella, vaikka se tekikin enemmän maaleja kuin pudotuspeleihin mennyt LASB. Murtautumisongelmia helpotti vahvojen tshekkiyksilöiden henkilökohtainen taito. Pitkää pallollista hallintaa ErViltä tuskin nähdään varsinkaan kovempia joukkueita vastaan, mutta vastaiskuissa se voi olla vaarallinen. Hyökkäyspelin tehot olivat viime kaudella huolestuttavan paljon muutaman yksilön varassa.

Valmennus
64

EräViikingeistä on paikoin vaikea sanoa kuinka hyvä joukkue se oikeastaan on? Pari viime kautta on mennyt alle odotusten. Valmennuksella on Miro Mäkelän johdolla käsissään nuori ryhmä, joka ei kuitenkaan ottanut viime kaudella erityisen suuria kehitysaskelia. EräViikingeillä on myös vahvaa junioritoimintaa ja menestystä nuorissa, mutta sekään ei näy edustusjoukkueessa lähes ollenkaan. Suoran sarjapaikan ottaminen olisi ollut täyttä realismia ja on sitä tulevallakin kaudella, vaikka käsissä ei ole mitään tähtisikermää. Nähdäänkö vihdoin tuloksellista kehitystä?

Mentaliteetti
53

Kuten jo aiemmin todettua, on ErVi pelannut useana viime kautena alle odotusten. Jostain se on löytänyt viime hetkillä riittävästi selkärankaa, että sarjapaikka on säilynyt, mutta koko kauden mitalla suoritustaso on ollut surkea. ErVi lähtee kauteen melko paineettomassa tilassa. Jospa se tällä kertaa jopa ylittäisi odotukset, jotka ovat valahtaneet vuosi vuodelta alemmas. Ulospäin toiminta näyttää olevan nimenomaan henkisessä alennustilassa.

Miten pärjää?

Pelaa jälleen suorasta säilymisestä, mikä olisi sille tulevalla kaudella voitto. EräViikinkien arvioitu sijoitus on 10-12.

Yhteenveto
Maalivahdit
64
Puolustus
56
Hyökkäys
67
Valmennus
64
Mentaliteetti
53

Kaikki liigajoukkueet on arvioitu viidessä kategoriassa arvosanoin 0-99. Joukkue-ennakoiden jälkeen julkaistaan artikkeli, jossa joukkueille on annettu kokonaisarvosana ja joukkueet on rankattu sen perusteella 1-12. Joukkue-ennakot julkaistaan aikavälillä 3.-8.9. ja ranking maanantaina 9.9.

Samaan aikaan julkaistaan aihetta syventävä KalloCast-podcast, jossa avataan vielä tarkemmin perusteluita arvosanoille sekä sitä mitä asioita arvosanojen kohdalla on painotettu.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen