Pääkalloennakko: Indians – maalin suulla uusi paljonvartiainen

Pääkallo ennakoi, että Rasmus Pasanen ”breikkaa” ensi kaudella liigatasolla. Kuva: Henri Keränen

Westend Indians rikkoi viime kaudella pitkän puolivälieräputken ja selvitti tiensä välieriin. Välierissäkin se pisti kovasti kampoihin Oilersille, mutta kauden lopullinen sijoitus oli nelossija.

Maalivahdit
80

Indians on ainoa joukkue liigassa, jonka ykkösvahti vaihtui. Mikko Kirvesniemi lopetti ja tilalle tuli Joonas Kaltiainen Ruotsista. Kaltiainen tuo uskottavuuden espoolaisten maalivahtiosastolle ja tilkitsee joukkueen merkittävimmän heikkouden. Varavahti Juuso Jokisalo on ollut liigatasolla parhaimmillaan hyvä, mutta taso on heitellyt.

Puolustus
90

Indians ei kokenut puolustuksessaan isoja menetyksiä, mutta teki kaksi kovaa kaappausta. Otto Lehkosuo on ainoa varma MM-tason puolustaja, joka hankittiin tälle kaudelle F-liigaan. Jere Niemelän edelliskausi ei ollut erityisen vahva, mutta parhaimmillaan Niemelä on huipputason yksilö, ja pelaa todennäköisesti myös kisoissa. Indiansin puolustus on leveydeltään ja yksilöiltään mielettömän kova. Jopa ylivoimaisesti sarjan paras.

Toinen kysymys on puolustuspelin yleinen toimivuus. Viime kaudella Indians oli fyysisesti parempi ja kamppailuvoimaisempi, mikä myös auttoi oman pään puolustuspelissä. Pallollisesti puolustuspelin suhteen ei ole mitään ongelmia, mutta ei Indiansin profiili edelleenkään ole tiiviin puolustuspelin ilmentymä. Viime kaudella omiin upposi vielä liikaa maaleja suhteessa sarjan kärkeen, mutta se liittyi myös maalivahtipeliin.

Hyökkäys
79

Petr Majerin lähtö vie mennessään hyökkäyspään tehoja, mutta toisaalta Majer katosi edelliskaudella kuvasta kaikkein tiukimmilla hetkillä. Uusista hankinnoista LASBista tullut Tatu Havula on kuin suoraan sanakirjasta kohdalta ”Indiansin hyökkääjähankinta”. Taitava ja hyvin palloa liikuttava pelaaja, joka ei missään nimessä ole erikoistunut maalintekoon. Joukkueen parhaat maalintekijät ovat Jasper Auvinen ja Samuli Junnila, joiden pitää vielä nostaa tasoa, jos joukkue mielii pitkälle.

Tässä päästäänkin hyökkäyksen akilleen kantapäähän. Asiat menevät erinomaisesti siihen asti, kunnes pitää tehdä maali. Indiansilla on huomattavan paljon nopeita, taitavia ja fiksuja pelaajia, mutta maalintekovoimaa puuttuu. Silti joukkue tekee ihan riittävästi maaleja. Joukkue pääsi viime kaudella pahimmasta pimputtelusta eroon, mutta helmasynti tulee edelleen paikoitellen esiin.

Valmennus
85

Antti Vartiaisen johtama valmennus on sarjan parhaimmistoa. Introvertin oloinen päävalmentaja on keskittynyt asiaan, ja tulosta on tullut. Indiansin valmennusfilosofia on ollut ylipäätään hyvin johdonmukainen, ja sitä myötä myös pelaajahankinnat ovat mukailleet sitä. Vartiaisen johdolla Indians on pystynyt ottamaan seuraavan askeleen kohti liigan kärkeä. Pieni kysymysmerkki herää valmennuksesta kokonaisuudessaan, vaikka peliä onkin saatu parannettua. Se ei yleensä pelkästään riitä menestykseen ja nyt joukkueelta sopii odottaa kaikin puolin hyvää menestystä.

Mentaliteetti
75

Vuosi sitten tämä arvosana olisi alkanut kutosella, mutta viime kauden aikana Indians kasvoi. Se pääsi välierissä aina seiskapeliin asti ja näytti kovissa paikoissa selkärankaa. Se ei enää vain pelannut pelaamisen ilosta, vaan aidosti voitosta ja mitaleista. Silti, pidemmällä aikavälillä ihan kiva espoolaisporukka on pettänyt odotuksia. Miten käy nyt kun odotukset ovat korkeammalla kuin kertaakaan aiemmin?

Miten pärjää?

Indiansin johdonmukainen työ on tehnyt siitä sarjan kärkijoukkueen. Pelaa mitaleista sijoilla 1-4.

Yhteenveto
Maalivahdit
80
Puolustus
90
Hyökkäys
79
Valmennus
85
Mentaliteetti
75

Kaikki liigajoukkueet on arvioitu viidessä kategoriassa arvosanoin 0-99. Joukkue-ennakoiden jälkeen julkaistaan artikkeli, jossa joukkueille on annettu kokonaisarvosana ja joukkueet on rankattu sen perusteella 1-12. Joukkue-ennakot julkaistaan aikavälillä 3.-8.9. ja ranking maanantaina 9.9.

Samaan aikaan julkaistaan aihetta syventävä KalloCast-podcast, jossa avataan vielä tarkemmin perusteluita arvosanoille sekä sitä mitä asioita arvosanojen kohdalla on painotettu.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen