Pääkalloennakko: Oilers – And Justus For All

Justus Kainulainen johdatti maaleillaan Oilersin viime kauden mestariksi. Rooli tulee olemaan iso tulevallakin kaudella. Kuva: Juha Hautakangas/salibandy.fi

Esport Oilers lähtee kauteen 2024-25 hallitsevana Suomen mestarina. Himoitun mestaruuden jälkeen pakka hajosi hiukan, mutta Oilers onnistui siirtomarkkinoilla erinomaisesti.

Maalivahdit
87

Oilersin maalivahtiosasto koki merkittävän muutoksen kesällä 2023, kun Markus Laakso siirtyi tolppien väliin. Lopulta Laakso oli jopa ratkaiseva palanen siinä kokonaisuudessa, että Oilers voitti Suomen mestaruuden. Laakso sai olkapäävamman Champions Cupissa, ja se saattaa vaikeuttaa joukkueen alkukautta. Varavahti Rasmus Hellsten ei ole tällä haavaa Laakson mittoja täyttävä korvaaja, ja se vaikuttaa myös maalivahtiosaston kokonaisarvosanaan.

Puolustus
86

Oilers menetti puolustusosastolta yhden tärkeän palasen, kun jämäkkä Matias Veikkola päätti pelaajauransa mestaruuteen. Puolustusosaston tärkein uusi hankinta on Happeessa hyviä kausia pelannut Eppu Suhanto. Oilersin paras puolustaja on ollut viime vuosina Jesperi Lindfors, ja pallollisesti vahvin Antti Suomela. Viime kauden perusteella Olli Jokela saattaa ottaa ison loikan liigan parrasvaloihin.

Oilers hyökkäsi vuosia puolustuksen kustannuksella, mutta viime kaudella se onnistui parantamaan reippaasti puolustuspelaamistaan. Tärkein muutos tuli lopulta puolustusasenteessa, sillä espoolaisten selät eivät suoristuneet aiempien vuosien tapaan pallonmenetysten jälkeen. Sen lisäksi se onnistui kauden tärkeissä vaiheissa pakottamaan vastustajan ulkokehälle, mikä varsinkin Classicin pitkää pallollista hyökkäyspeliä vastaan toimi mainiosti. Akseli Ahtiaisen kädenjälki näkyi varsinkin siinä, että Oilers kamppaili, otti tilan pois ja teki pelin vaikeaksi vastustajien kannalta. Prässipelissä Oilers oli viime kauden paras joukkue.

Hyökkäys
92

Oilersin hyökkäyksen materiaali on todella laadukas. Rosterista löytyy maailman paras hyökkääjä Justus Kainulainen, ja Kainulaisen yksittäinenkin panos kantaa jo pitkälle. Siirtomarkkinoilla joukkue menetti eritoten Rasmus Kainulaisen, mutta toisaalta sai Happeesta halutun rightin Markus Salmen sekä M-Teamista lahjakkaan Joona Hokkasen, joka on myös right. Materiaalin, ja varsinkin ihan terävimmän kärjen puolesta voidaan puhua sarjan parhaasta hyökkäyksestä, jahka kaikki pelaajat vain ovat pelikunnossa samaan aikaan.

Oilers pystyi viime kaudella hyökkäämään paremmin eri rytmein, vaikkakin vastaiskupelaaminen ja nopeat hyökkäykset olivat jälleen sen bravuureita. Sen nopeisiin vastaiskuihin yhdistyi viime kaudella erinomainen prässi ja keskialueen ansoittaminen, mikä teki pelistä maalien muodossa entistä tehokkaampaa. Espoolaisten hyökkäyksestä löytyy todennäköisesti sarjan tulivoimaisen yhdistelmä pelaajia, jos katsotaan puhtaasti pelaajien laukaisuosaamista. Tämä myös mahdollistaa sen, että joukkue pystyy loihtimaan maalipaikkoja käytännössä joka paikasta puolen kentän yläpuolelta.

Valmennus
81

Viime kautta mestaruuksineen voi pitää valmennuksen onnistumisena. Aleksi Lammi sai käännettyä Oilersin kelkan mestarijoukkueeksi 1,5 vuodessa ja tärkeä apu siinä oli yllä mainitulla Ahtiaisella. Joka tapauksessa Oilers ei ihan kaikilta osin saa puhtaita papereita valmennuspuolen osalta. Esimerkiksi sen pelin kehitysaskeleet ovat olleet melko pieniä isossa kuvassa, ja joukkue on kaikesta menestyksestä huolimatta yllättävän riippuvainen kärkiyksilöistään. Lisäksi yksi miinus tulee joukkueen sairaslistasta. Se on vuodesta toiseen hämmentävän pitkä, ja asian suhteen syyttävä sormi kääntyy valmennuksen suuntaan.

Mentaliteetti
85

Tämä puoli oli Oilersissa pitkään kohtuullisen heikko. Näytti siltä, että Oilersilla ei ollut menetysjoukkueen asennetta. Esimerkiksi kevään 2021 finaaleissa se vain käväisi häviämässä Classicille 0-4. Viime kaudella tapahtui jokin suuri kehityshyppäys. Joukkue otti runkosarjan voiton vakaalla loppukirillä ja osoitti selkärankaa myös pudotuspeleissä. Se voitti seitsemännen ottelun niin välierissä kuin finaaleissakin, joista jälkimmäisen vieläpä viime minuuttien ratkaisumaaleilla.

Miten pärjää?
Pelaa mitaleista eli on sijoilla 1-4. Finaalipaikan missaaminen olisi iso yllätys.

Yhteenveto
Maalivahdit
87
Puolustus
86
Hyökkäys
92
Valmennus
81
Mentaliteetti
85

Kaikki liigajoukkueet on arvioitu viidessä kategoriassa arvosanoin 0-99. Joukkue-ennakoiden jälkeen julkaistaan artikkeli, jossa joukkueille on annettu kokonaisarvosana ja joukkueet on rankattu sen perusteella 1-12. Joukkue-ennakot julkaistaan aikavälillä 3.-8.9. ja ranking maanantaina 9.9.

Samaan aikaan julkaistaan aihetta syventävä KalloCast-podcast, jossa avataan vielä tarkemmin perusteluita arvosanoille sekä sitä mitä asioita arvosanojen kohdalla on painotettu.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen