Pääkalloennakko: TPS – Santerin liiga-alkiot kovan paikan edessä

Uraansa jatkava Lauri Stenfors on tärkeä mies TPS:lle. Kuva: Anssi Koskinen

TPS ei yltänyt mestaruuskauden jälkeen erityisen kovaa suoritustasoon. Joukkue heikkeni ja jäi lopulta ansaitusti viidenneksi.

Maalivahdit
89

TPS:n maalivahtiosasto on sarjan paras. Oskari Fälden on liigan parhaita maalivahteja ja kakkoskoppari Olli Kuisma menisi suurimmassa osassa liigajoukkueita suoraan ykköstorjujaksi.

Puolustus
77

TPS koki menetyksiä puolustuspäässä, joista merkittävin oli Jere Niemelä. Niemelä vei samalla pallollista osaamista TPS-puolustuksesta mennessään. Joona Karjula hankittiin Tepsiin ja Karjulan voi nähdä jonkin sortin paikkaajana. Kokenut Lauri Stenfors on TPS:n tärkein puolustaja. Kun katsoo turkulaisten pakkiosastoa niin vuonna 2024 se on laadullisesti kapea, ja menettänyt myös huomattavasti osaamista parhaista päivistään.

Viime vuonna TPS lähti aktivoittamaan pallotonta peliään. Runkosarjassa oma pää pysyi hyvin kiinni, mutta pudotuspeleissä Indiansia vastaan oli jo vaikeampaa. Niissä peleissä näkyi myös materiaalin haavoittuvuus, kun Stenfors loukkaantui. Uusvanha valmennus saattaa jälleen palata jokseenkin vanhaan ja konservatiiviseen pallolla puolustamiseen, jolloin graniitinkevyt turkulaispuolustus on vaikea ohitettava.

Hyökkäys
69

Hyökkäyspäässä TPS olisi varmasti halunnut pitää Peteris Treksen, Aleksi Ahokkaan ja Janne Hoikkasen. Kolmikko edusti sekä tehopisteitä että kokemusta. Kahden viime kauden lähtijälistaan nähden tulijapuoli on sangen vaatimaton. Hyökkäyksen tärkein pelaaja on Waltteri Vesterinen. Lauri Eloluodon on toisella liigakaudellaan pakko tehdä maaleja koko kauden tehokkaasti, sillä kuka muukaan niitä tekisi tässä joukkueessa?

Lähes joka kausi TPS:n yhdeksi haasteeksi on laskettu maalinteko, mutta tällä kaudella haastetta lisää alati heikentynyt materiaali. TPS:lla on kokonaisuutena melko nuori, ja vähän vanhempienkin pelaajien osalta, kokematon hyökkäysosasto. Vuoden 2023 SM-kultajoukkueen vakikenttien hyökkäjistä on mukana enää Vesterinen ja Tuomas Ojala. Hyökkäyspelin kehittäminen on jäänyt Turussa monella kaudella piippuun, ja ehkä liikoja ei kannata odottaa kaudelta 2024-25.

Valmennus
85

Valmennus on Santeri Raatarilan johdolla Suomen parhaimmistoa. Raatarila johdatti joukkueen vuoden 2023 keväällä SM-kultaan. Se oli nimenomaan valmennuksen mestarinäytös. Silti turkulaisten valmennuksen pieni helmasynti on ollut ajoittainen poukkoilevuus. Kun on lähdetty tuomaan tai ajamaan uusia asioita, niin jossain vaiheessa kautta on käännytty takaisin tutulle tielle. Se tie on toisaalta ollut yleensä toimiva. TPS ei jää tässä asiassa vastustajilleen.

Mentaliteetti
74

Ennen viime kautta arvosana olisi ollut selkeästi korkeampi. Viime kaudella nähtiin monella tapaa vaisu TPS, eikä joukkueessa enää näkynyt ilkeää luonnetta. Syykin on selvä: TPS ei ole materiaaliltaan enää lähellekään sama joukkue kuin muutama vuosi sitten. TPS:aa on kuvailtu jossain vaiheessa duunarijengiksi. Sen ei ole pakko olla juuri sitä, mutta tulevalla kaudella olisi hyvä nähdä, josko sille löytyisi edes jonkinlainen identiteetti, joka ei olisi vain yksi harmaan sävy.

Miten pärjää?

TPS:n tilanne on lopulta ihan hyvä tulevalla kaudella, sillä muutama tärkeä osa-alue on hyvällä tolalla. Mitaleista pelaaminen tulee nuorukaisille liian aikaisin, pelaa sijoista 5-7.

Yhteenveto
Maalivahdit
89
Puolustus
77
Hyökkäys
69
Valmennus
85
Mentaliteetti
74

Kaikki liigajoukkueet on arvioitu viidessä kategoriassa arvosanoin 0-99. Joukkue-ennakoiden jälkeen julkaistaan artikkeli, jossa joukkueille on annettu kokonaisarvosana ja joukkueet on rankattu sen perusteella 1-12. Joukkue-ennakot julkaistaan aikavälillä 3.-8.9. ja ranking maanantaina 9.9.

Samaan aikaan julkaistaan aihetta syventävä KalloCast-podcast, jossa avataan vielä tarkemmin perusteluita arvosanoille sekä sitä mitä asioita arvosanojen kohdalla on painotettu.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen