Antaako salibandyrankkareiden löyhät säännöt liikaa vapauksia pelaajalle? ”Onneksi ei itse tarvinnut ottaa tuollaisia kiinni”

Niko Einiö oli LASBin ykköshahmo keskiviikkona. Kuva: Esa Jokinen

Miesten liigassa pelattiin keskiviikkona yksi liigaottelu EräViikinkien ja LASBin välillä.

Siinä lahtelainen LASB sai kauden ensimmäiset pisteet voittamalla EräViikingit rankkarikisan jälkeen maalein 5-4. LASBin kannalta tulos oli osin harmillinen, sillä joukkue menetti johtonsa vielä viimeisellä minuutilla, ja LASB oli itse pelissä myös jonkin verran niskan päällä. Yleisesti ottaen häntäpään taistelun pelillinen anti ei ollut järin suuri.

Ottelun yleisen eetoksen lisäksi huomiota herätti jatkoajan jälkeen lauottu rankkarikisa. Ei ole kyse ErVistä tai LASBista eritoten, mutta aika ajoin näkee rankkareita, joissa pelaajat käytännössä pysähtyvät paikalleen ja veivaavat siinä maalivahdin kumoon. Rankkarikisassa tämänkaltaisia rankkareita nähtiin räikeämmin ErVin Oliver Sillanpäältä ja jokseenkin myös LASBin Janne Jaanukselta (molemmat löytyvät koko ottelutallenteelta kohdasta 2.29.54 eteenpäin). He eivät ole missään nimessä ainoita, jotka näin ovat toimineet.

Tämä ei kuitenkaan ollut oletettavasti ”Lex Kippilän” varsinainen ajatus ja rankkareita ei tunnuta nykyisin hylkäävän oikein mistään pelaajan virheestä. Tuomareillekin tilanne on haastava, sillä sääntö on kirjattu kohtuullisen löyhästi:

”Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti. Pelaajan liikkuessa eteenpäin pallon liikettä eteen- tai taaksepäin ei tarvitse seurata erotuomarin toimesta.”

Kysyimme entiseltä maalivahdilta ja nykyiseltä lajiasiantuntijalta Toni Lötjöseltä näkemyksiä rankkareihin sekä otteluun liittyen.

Miten näet tällaiset rankkarit maalivahdin näkökulmasta?

– Onneksi ei itse tarvinnut ottaa tuollaisia kiinni. Esimerkiksi Sillanpään tilanteessa maalivahti lukee tilanteen niin, että ”pysyt pystyssä, pysyt pystyssä” niin kauan, että toinen joutuu pysähtymään, eikä pysty liikkumaan eteenpäin. Nykyisin pelaaja pystyy veivaamaan ja odottamaan maalivahdin reaktiota. Kait tämä on nykyään yhtä hankala vähän kaikkien kannalta ja joukkueille ylipäätään.

– Kyllähän tuo maalivahdin ratkaisuja rajoittaa. Maalivahdilla on vähemmän työkaluja siinä, kun pelaajalla ne ovat lisääntyneet. Pystyy ottamaan vähän jopa taaksepäin palloa. Sellainen iskumahdollisuus on huomattavasti vähäisempi maalivahdin kannalta, mitä se aiemmin oli ”käärmeenkielellä” tai jalalla.

Entä tuomarit: onko nyt nostettu vain kädet pystyyn ja annetaan ihan jokaisen rankkarin mennä sormien läpi?

– Varmaan jossain mielessä joo. Itse katsoin maalit jo eilen ja katsoin tänään uudestaan. Täytyy sanoa, että vaikka sääntö on vähän epäselvä, niin kaiketi nuo menivät ihan sääntöjen mukaan. Tosi vaikea sanoa jopa hidastuksesta. Sillanpää on jossain määrin hankalampi, mutta kaiketi hänkin siinä jotenkin teputtaa. En tiedä meneekö se eteenpäin, vai onko se paikallaan.

– Todella hankala tuomita edes videolta, että olisi ehdottomasti ollut hylättäviä rankkareita. Itse en nähnyt, että olisi ollut sääntöjen mukaan satavarmasti hylättäviä rankkareita. Siinä mielessä annan ainakin tuomareille tuossa tilanteessa synninpäästön.

Miten kommentoit itse ottelua lopputuloksineen?

– Aika heikkotasoinen ottelu, ja vastakkain olivatkin sarjan häntäpään joukkueet. Pitää muistaa myös ottelun painetila, sillä tällaiset pelit ovat molemmille aika lailla pakkovoittoja, mikä heijastuu pelin tasoon. LASBilla oli pelissä hyviä juttuja, joista yksi oli tietynlainen maltti, mikä heillä on aiemmilla kausilla ollut.

– Niko Einiö (3+1) oli loistava, eikä tällä kertaa maalivahti Santtu Pohjoselta vaadittu mitään ihan älytöntä ottelua. LASBin pelissä hyvää oli myös kontrolli, millä joukkue sai pidettyä ErVin pois kaikilta huipputonteilta. 60 minuuttiin huippupaikat olivat ErVillä aika vähissä, mutta ei niitä LASBillakaan aivan hirväesti ollut. LASB pystyi kuitenkin hyödyntämään hyvin epäorganisoidut hetket.

– Etenkin Einiön kenttä, ja kun puhutaan häntäviisikosta, niin se on ihan toimiva ja laadukas kentällinen. Einiö pelaa tällä hetkellä hemmetin hyvää ja monipuolista peliä. Puolustaa todella laadukkaasti ja tuntui, että oli vähän joka puolella kenttää. Pelaa paljon ”yli laidan” -tilanteita, eli menee rightina toiselle puolelle hyökkäämään ja laukoo sekä syöttää myös sieltä. Oli todella näyttävä ja merkittävä yksilö tuossa pelissä.

– Kyllä EräViikingit saa olla tyytyväinen jo tuohon yhteen pisteeseen. Vaikka tekivät yhden ylivoimamaalin, niin ylivoima oli kohtuullisen heikkoa. Taas kun oli kuuden pinnan painepeli, niin ErVin normaaleilta huipuilta, esimerkiksi tshekkivahvistuksilta, nähtiin heikko esitys. Tuollaisessa heikkolaatuisessa yhden maalin pelissä ykkössyömähampaiden merkitys on iso. LASBilla ne onnistuivat paremmin ja ErVi oli pisteen suhteen onnekas.

Maalikooste (mukana ei ole kuin muutama rankkari)