Hurjan kauden pelannut supertähti Turunen on kärsinyt rasitusmurtumasta – ”Pelasin kisat kipeän nilkan kanssa”

Miisa Turunen pelasi U19 MM-kisat nilkkavamman kanssa. Myöhemmin hänellä todettiin rasitusmurtuma toisessa jalassa. Kuva: Iines Koskinen/salibandy.fi

F-Liigan naisten sarjan supertähti Miisa Turunen on kärsinyt kesän rasitusmurtumasta.

Viime kaudella pistepörssin ylivoimaisesti voittaneen Turusen loukkaantuminen on puhuttanut jo pitkän aikaa. Hän oli koko harjoituskauden ja istui kauden avauksen SSRA:ta vastaan sivussa vasemmasta jalkapöydästä löytyneen rasitusmurtuman takia. Kahdessa muussa ottelussa Turunen on ollut kokoonpanossa ylimääräisenä hyökkääjänä ja päässyt pelien makuun rajatuilla minuuteilla.

Loukkaantumisongelmat vaivasivat Turusta jo toukokuussa U19-naisten MM-kisoissa.

– Väänsin oikean nilkkani ennen U19 MM-kisoja viimeisissä viimeistelevissä harjoituksissa. Lääkäri ei löytänyt suurempaa vauriota ja pelasin kisat kipeän nilkan kanssa. Välierässä vasemman jalan jalkapöytään alkoi koskea. Sieltä löytyi sitten myöhemmin rasitusmurtuma, Turunen kertoi.

Murtumaa ei havaittu heti, jonka vuoksi Turusen paluu kentälle venyi uuden kauden alkuun. Turunen kertoi kivun olleen jalassa pitkän aikaa, mutta korkean kipukynnyksen omaava Turunen valmistautui tulevaan kauteen normaalisti pitkään ennen kuin hän kävi siitä lääkärissä.

– Kolmisen kuukautta treenasin ennen kuin menin siitä lääkäriin. Pohdin vielä lääkäriin mennessäkin, onko tämä turhaa, kun olen nytkin pystynyt pelaamaan ihan hyvin. Ajattelin, että ei sieltä mitään kuitenkaan tule, mutta tuomio olikin pahempi kuin oletin, hän kuvaili rasitusmurtuman löytymisestä.

Harva pelaaja on koskaan pelannut yhtä monta ottelua yhden kauden aikana. Turusen kauteen mahtui F-liigakauden lisäksi kahdet MM-kisat, naisten kisat Singaporessa ja kauden päätteeksi U19-naisten kotikisat Lahdessa. Pitkän kauden aikana harjoitusmäärät kasvoivat ja lepo unohtui.

– Pääsin touko-kesäkuussa 2023 ensimmäistä kertaa naisten maajoukkueen leiritykseen mukaan. Silloin teimme treeniohjelman tavoitteena Singaporen MM-kisat. Harjoittelin kesän kovaa, jopa useamman kerran päivässä. Sitten tietysti alkoi oman joukkueen kausi. Kaikki vapaat viikonloput käytettiin maajoukkuehommiin. Harjoitusmääräni kasvoivat valtavasti, Turunen kuvaili.

– Melkein vuoden ajalta tuli kovaa rasitusta oikeastaan joka viikko. Huilitauot jäivät vähäiseen.

Kropasta huolenpito unohtui suurten tavoitteiden kiiltäessä silmissä. Vasta 18-vuotias supertähti ottaa täyden vastuun levon unohtamisesta, ja uskoo rasitusvamman saaminen tässä vaiheessa uraa olleen hyvä opetus levon tärkeydestä.

– Minulla oli todella kova halu päästä MM-kisoihin, ja tietenkin halu harjoitella kovaa saavuttaakseni tuon tavoitteen. Siinä ehkä kulkee treenistä treeniin miettimättä muuta. Lepo helposti unohtuu ja kuorma kasaantuu. Jos on ollut vapaapäivä ja pitäisi olla tekemättä mitään, saatoin lähteä tekemään jonkin pienen lenkin. Ei minulle ole tuputettu harjoitteita.

– Mukana on omaa hölmöyttä, enkä ole osannut kuunnella omaa kroppaa niin hyvin kuin olisi voinut. Välillä kevensimme kyllä harjoitteita, mutta noilla määrillä lepoa olisi pitänyt olla enemmän. Uskon tämän herättävän minua vähän, ja osaan jatkossa antaa enemmän aikaa levolle ja kehonhuollolle, Turunen tuumi.

Paluu täyteen vastuuseen pian

Turusen edustama SaiPa oli viime kauden suuri yllättäjä, sijoittuen runkosarjan neljänneksi ennen puolivälierätappiota tämän kauden avausvastustajalle SSRA:lle. Tällä kaudella SaiPa on aloittanut kauden yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla. SaiPan päävalmentaja Toni Soikkeli kertoi joukkueen ottavan Turusen paluun rauhassa.

– O2-pelissä hän pelasi viisi vaihtoa silloin tällöin, ja Eräviikinkejä vastaan kaksi viimeistä erää. Pikkuhiljaa jalka alkaa olemaan kunnossa. Vielä pitää olla varovainen, koska takapakkia emme halua ottaa. Haluamme Miisan kuntoon ja kestämään loppukauden, Soikkeli totesi.

Turusta pidettiin kautta linjan naisten F-Liigan arvokkaimpana pelaajana joukkueelleen Pääkallon kausiennakossa. Päävalmentaja Soikkeli ymmärtää joukkueen kärsineen ykköstykkinsä poissaolosta alkukaudesta, mutta uskoo joukkueen pelaavan päinvastaisen kauden viime kauteen verrattuna, jolloin loistavasti startannut SaiPa putosi puolivälierissä.

– Ihan sama, keneltä otettaisiin noin tärkeä pelaaja pois, on sillä vaikutusta. Joukkueessa on muutenkin uusia pelaajia ja uusia koostumuksia, mutta emme kanna vielä siitä huolta. Parannamme loppukautta kohden, Soikkeli uhosi.

Turunen uskoo olevansa täydessä kunnossa pian, mutta tilannetta seurataan päivittäin.

– Jalka on hyvässä kunnossa. Ei ole ollut mitään kipuja. Kuntoutuksen edistymisen ehtona on ollut kivuttomuus. Niillä määrillä, mitä olen päässyt pelaamaan, jalka on ollut kivuton. Koskaan ei tiedä, miten jalka reagoi edellisestä pelistä. Jonkun verran kuormitusta vielä säädellään. Uskon olevani aika lailla täydessä iskussa, Turunen vakuutti.