Kahden viime kauden sarjajumbo kerää pisteitä uudella innolla: ”Ei tässä vielä mitään Turun kauppatoria varata juhlille”

FBC Turku on ottanut valtavan harppauksen eteenpäin tällä kaudella. Kuva: Anssi Koskinen/salibandy.fi

Miesten F-Liigakauden suurin yllättäjä toistaiseksi on ollut FBC Turku.

Viime kaudella runkosarjan viimeiseksi jäänyt ja karsintojen kautta sarjapaikkansa pitänyt turkulaisjoukkue on ottanut uuden päävalmentajansa Ville Inton johdolla kuudesta ottelusta kolme voittoa, yhden enemmän kuin viime kauden runkosarjassa yhteensä.

FBC Turku on ottanut voittonsa Nurmon Jymystä, LASBista ja Happeesta. Lisäksi yhden pisteen ”BeeCee” sai jatkoaikatappiostaan EräViikinkejä vastaan. Ei siis voi sanoa, että FBC Turku olisi ottanut ainakin alkukauden perusteella vain pientä askelta ylöspäin taistelemaan muiden joukkueiden kanssa häntäsijoista, vaan on voittanut myös playoff-paikoista taistelevia joukkueita.

Päävalmentaja Into on iloinen joukkueensa tuloksista, mutta toteaa parantamista vielä olevan.

– Ei siinä mitään ihmetekoja ole tarvinnut tehdä. Tuloksellisesti alkukausi on ollut hyvä, mutta pelillisesti halutaan saada vielä enemmän irti joukkueesta. On saatu arki hyvälle tasolle, ja pelit ovat mittareita siitä, missä se arjen työskentely näkyy. Kaikki on lähtenyt kesästä liikkeelle. Fysiikkavalmentajan Teemu Näreojan johdolla pelaajilla on ollut todella hyvä kesä alla. Joukkuehenki on hyvä, ja henkistä hyvinvointia ja itseluottamusta olemme saaneet tuotua paljon joukkueeseen. Ne ovat asioita, joita olemme saaneet tuotua ja jotka näkyvät peleissä, Into kertoo kauden alusta.

Monelle salibandya seuraavalle FBC Turun alkukausi on suuri yllätys. Viime kaudella joukkue keräsi runkosarjassa kahdeksan pistettä ja oli selkeällä erolla runkosarjan viimeinen. FBC Turku rikkoi myös surullisen ennätyksen, saamalla F-Liigan historian huonoimman maalierotuksen (-160). F-Liigan viralliset tilastot näyttävät vielä vanhaa ennätystä, jonka ”BeeCee” teki edellisellä kaudella, mutta nopea vilkaisu tilastoihin näyttää viime kauden olleen vieläkin heikompi.

Jo tässä vaiheessa kautta pisteitä on enemmän kuin koko viime kaudella. Turkulaisryhmässä alkukautta ei ole pidetty yhtä suurena yllätyksenä kuin sen ulkopuolella.

– No ei se yllätyksenä ole mitenkään tullut. Potentiaali on ollut näkyvillä koko ajan. Se ei sitä tietenkään vielä kerro, miten se konkreettistuu peleissä. Harjoituskausi ei ollut tuloksellisesti meille mitenkään erikoinen. Niissä kokeilimme erilaisia asioita ja keskityimme omaan pelaamiseen. Se antoi meille hyvän ajatuksen siitä, mikä meidän pelitapa tulee olemaan.

– Tietysti pisteistä tulee olla onnellinen. Ei tässä vielä mitään Turun kauppatoria varata juhlille. Matka on pitkä ja sarja on pitkä. Haalarit vaan päälle ja jatketaan työntekoa, Into toteaa.

Suurimmaksi kehitykseksi Into mainitsee pallollisen pelin, ja kuinka FBC Turku pystyy luomaan enemmän maalipaikkoja rakennetuista hyökkäyksistä, eikä ole yhtä riippuvainen vastahyökkäyksistä. Maalimäärä per ottelu on lähes tuplaantunut, jos vertaa pitkään viime kauteen ja maaleja on mennyt toistaiseksi vähemmän per peli omiin.

Toisena selvästi kehittyneenä asiana Into pitää joukkueen mentaalista valmiutta. Vaikka työtä sillä saralla on edelleen, pitää Into Classic-tappiosta loistavana esimerkkinä, kuinka joukkue nousi rökäletappion jälkeen kolmen ottelun pisteputkeen.

– Pelaajilla on usko siihen omaan tekemiseen ja itseluottamus on noussut niin tuloksien myötä, kuin myös heidän huomatessa arjessa tehdyn työn näkyvän myös peleissä. Näen sen todella isona asiana, hän kertoo.

– Classic-peli käytiin nopeasti pelaajien kanssa läpi. Siinä näkyi selvästi, mitä käy kun ennakkoon heikommalla joukkueella on huono peli, ja vastustaja pääsee pelaamaan hyökkäyspeliä omilla vahvuuksilla. Ei se mitään, sovittiin vain, että se peli jää taakse ja otetaan hyvät asiat mukaan. LASB-pelissä olimme jo kuskin paikalla. Meille oli todella tärkeää saada hyvä alku siihen peliin. Se vieritti peliä eteenpäin meidän hyödyksi.

Suuri hyppy Liigaan

Ensimmäistä kauttaan FBC Turkua luotsaava Into otti suuren harppauksen urallaan ottaessaan FBC Turun päävalmentajan pestin. Hän hyppäsi pestiin Suomisarjassa pelaavan Forssan Suuppareiden penkin takaa. Into kertoo muutoksen olleen iso, mutta olevansa onnellinen saadessaan sen hypyn tehdä.

– Tämä on se, mitä lähdin omalla valmennusuralla hakemaan. Vaatimustason ero F-Liigan ja Suomisarjan välillä on valtava. Näen sen pelkästään positiivisena, ei ole kuormittanut minua mitenkään. Olenkin aina halunnut tehdä tämäntyyppistä valmentamista, paljon pelaajien kanssa vuorovaikutuksessa olemista, oman pelin kehittämistä ja vastustajan scouttaamista. Iso muutos, mutta pelkästään positiivisella tavalla. Todella hienoa, että sen on päässyt tekemään, hän kuvailee.

F-Liigavalmentajuus oli 44-vuotiaalle Intolle valmennusuran päätavoite. Tästä eteenpäin hänellä ei ole henkilökohtaisia tavoitteita, vaan keskittyy joukkueen tavoitteiden saavuttamiseen.

– Tämä F-Liiga oli se tavoite, missä halusin valmentaa. En sen enempää mieti tavoitteita. Tavoitteet kiteytyy siihen toimintaympäristöön, missä olen. On todella hienoa lähteä kehittämään FBC Turun peliä, Into sanoittaa innostuneesti.

Alkuviikosta F-Liigan suurimpana puheenaiheen oli SPV:n ja OLS:n välinen ottelu, jossa oli erittäin monen yllätykseksi tuplapanos, sillä se palveli myös Suomen Cupin kuudennen kierroksen otteluna. FBC Turku kohtaa samanlaisessa, tuplapanoksen omaavassa ottelussa Westend Indiansin sunnuntaina. Inton mukaan ainakin Turkuun tieto panoksesta on tullut hyvissä ajoin.

– Kyllä se on ollut pitkän aikaa tiedossa. Toisaalta ihan hyvä, että saimme siitä keskustelua aikaan. 33 runkosarjaottelua on paljon ja pelejä on tiiviisti. Jos tiedotus ei ole viimeisen päälle, niin näin voi käydä, hän toteaa.

Liian suuria tavoitteita ei tulokasvalmentaja halua asettaa joukkueelleen tätä kautta ajatellen. Hän on kuitenkin luottavainen, että FBC Turku välttää viime kauden kohtalon.

– Minulla on iso luotto joukkueeseen. Jos pystymme jatkamaan meidän arkityöskentelyä ja pitämään peli-ilon mukana mikä nyt on, vältämme putoamiskarsinnat tänä vuonna.