Mainos: Tallink Floorball Tournamentin 15 vuoteen mahtuu tarinoita – Räyhäävälle joukkueenjohtajalle ei kelvannut MM-finaalituomari

Tallink Floorball Tournament on sekä nuorille että vanhemmille laji-ihmisille. Kuva: Tallink Floorball

Tallink Floorball Tournament on vakiintunut 15 vuoden historiansa aikana merkittäväksi salibandyturnaukseksi niin junioreiden kuin aikuistenkin osalta.

Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyössä Tallink Floorball Tournamentin kanssa.

Turnauksen isä Antti Kilappa kertoo, että turnausta lähdettiin rakentamaan yhdessä Tommi Johnssonin ja Kari Ceballos-Purhosen kanssa vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Taustalla olivat hyvät kokemukset jo 1990-luvulta lähtien rennosta Czech Openista ja samanlainen tapahtuma haluttiin tuoda pohjolaan. Asemapaikaksi vakiintui Tallinna.

– Valmistelin PowerPointin ja kävin esittelemässä sen Tallinkin silloiselle varatoimitusjohtajalle ja heidän myynnistä vastaaville henkilöille. Siitä se sitten lähti. Ajatuksena oli alkuun ottaa mukaan vahvoja yhteistyökumppaneita, jotta saadaan uskottavuutta tapahtumalle. Mukaan lähtivät Tallink ja Exel, Kilappa muistelee.

Kilappa kertoo, että ensimmäisessä turnauksessa oli mukana kaikkiaan 49 joukkuetta junioreissa ja aikuisissa. Vuonna 2025 joukkueita on yli 300 Kilapan arvion mukaan. Rajapyykki olisi mennyt Kilapan mukaan rikki jo 2020 ilman koronapandemiaa.

Tallink Floorball Tournamentin järjestelyissä on mukana paljon ihmisiä ja merkittävänä nimenä hän nostaa esille Kristian Jägelin, joka toimii Kilapan aisaparina.

– Virossa salibandy on pieni laji, niin käytännössä esimerkiksi tuomarit tuodaan ulkomailta. Jos isossa tapahtumassa on 30 tuomaria, niin 25-26 tuodaan Latviasta, Suomesta ja Ruotsista. Joskus aiemmin niitä tuotiin Saksasta, Ukrainasta ja Venäjältäkin.

– Kun tarvitaan toimitsijoita, ja kaikki pelit kuvataan, niin meitä on mukana tekemässä noin 70 tekijää kolmessa tapahtumassa. Ensi kesänä yritetään ensi kerran saada myös vapaaehtoisia mukaan. Sekä Suomesta, Latviasta tai Virosta tai mistä vain, Kilappa avaa.

Kilapan mukaan kesäkuun aikuisturnauksen jälkeen pidetään joitain viikkoja vapaata. Tänä vuonna järjestäjät kävivät läpi yli 300 palautetta heinäkuun lopussa ja siitä alkoi uuden turnauksen rakentaminen yhteistyötahojen kanssa.

Tulevana vuotena Tallinnassa pelataan kolmena eri viikonloppuna: 16.-18.5.2025 turnaus on vanhemmille poikajunioreille ja tyttöjunioreille, 23.-25.2025 pelivuorossa ovat nuoremmat poikajuniorit ja aikuisten turnaus pelataan 6.-7.6.2025.

– Syyskuun alussa aloitetaan myynti ja se on sujunut todella hyvin, sillä 101 joukkuetta on ilmoittautunut vuoden 2025 turnauksiin ja aikaisemmin meidän syyskuun ennätys oli 45 joukkuetta.

Lukuisten tarinoiden ja huippupelaajienkin turnaus

Turnausten järjestelyissä sattuu kaikenlaisia kommelluksia. Kilappa kertoo, että joskus venäjänkielisten bussikuskien kanssa on ollut omat haasteensa ja joskus kentän kaukalo on ollut vääränkoinen, mutta pääosin kaikesta on selvitty hyvin ja ongelmakohtiin kiinnitetty huomiota.

Ainakin Kilappa itse suhtautuu huumorilla vuosien varrella sattuneisiin tapahtumiin.

– Erään seuran A-juniorit olivat meillä aikoinaan ja ne olivat sitten kysyneet, että onko hotellissa mitään saunomismahdollisuutta. Respa oli sanonut, että klo 20 alkaa sauna. Siellä on aina tuohon aikaan sauna tuomareille, jossa on vähän ruokaa ja muutama virvoke per tuomari.

– Meikäläinen tuli 20.10 sinne, niin 20 nämä A-junnua painoi siellä oluet ja siiderit suussa, söi safkat ja joi juomat. Sanoin kohteliaasti, että olette nyt väärässä paikassa, että juokaa juomanne loppuun ja käykää saunassa ja poistukaa. Ainakin kyseiselle paikkakunnalle tämä tapahtuma on jäänyt hyvin muistiin, Kilappa nauraa.

Kentän puolella tuomarit saivat aikoinaan kohtuullisen kovaa arvostelua osakseen.

– En muista mikä suomalaisjoukkue se oli, mutta peli oli 10-11-vuotiaiden ottelu. Joukkueenjohtaja räyhäsi, että tuomarit on niin huonoja, että pelistä ei tule mitään. Menin ohi siitä ja kysyin, että onko jokin hätänä. Hän vastasi, että nämä tuomarit on niin huonoja. Vastasin, että ei vain parempia saada, että nyt teidän peliä viheltää kahdessa MM-finaalissa tuominnut Martin Larinovs. Ei vain löydy parempia. Hän meni hiljaiseksi ja kävi valmentajalle sanomassa, että nyt äijät hiljaa.

Aikuisten sarjoissa meno on pidetty rentona, mutta kilpailullisena. Kuva: Tallink Floorball

Aikuisten turnauksessa kentältä voi kuitenkin bongata ihan Suomen ja Latvian liigan huippuja ja maajoukkuepelaajia, jotka ovat osallistuneet aikuisten 4v4-sarjaan.

– On meillä ollut kovia pelaajia ja he todellakin viihtyvät Tallinnassa. Suomesta on käynyt ainakin Aaro Astala, Heikki Iiskola, Valtteri Viitakoski, Joakim Lund, Jere Mattila, Nemo Sipilä, Lauri Alkki, Mikko Santanen ja sokerina pohjalla Jymyn ex-kapteeni Hannu Palomäki. Palomäki on muuten Suomen toiseksi kovin ”turnauspelaaja” heti Kioskin Sami Tuulolan jälkeen. Naisten liigapelaajia pelaa Tallinnassa paljon ja muun muassa Milja Saarikoski, Manta Likki, Milla Ylikojola, Anni Räisänen ja Inka Lippojoki ovat olleet mukana, Kilappa luettelee ja jatkaa.

– Kesäkuun turnaus on sellainen, että se on rentoa yhdessäoloa ja ihmiset nauttii. Tapahtumasta on tullut iso ja siitä iso kiitos Silvennoisen Atelle. Atte on tehnyt tosi kovaa duunia sen eteen, että ollaan saatu miesten ja naisten sarjojen rinnalle sekasarja.

Tulevaisuus: hallittua kasvua ja tapahtuman kehittämistä

Ensi vuoden turnaukseen pyritään tekemään parannuksia.

– Palautteiden perusteella panostetaan junioriturnauksissa enemmän ruokailuihin ja eri ruokavalioihin. Yritetään saada paikan päälle lisää palvelutarjoajia ja food truckeja. Annoskokoihin ollaan panostettu. Sen lisäksi ostetaan tai vuokrataan ainakin yksi matto.

– Pyritään saamaan lisää oheispalveluita sinne hallille. Massat ovat niin isoja, kun viikonloppua kohden siellä voi olla se 4000 ihmistä kokonaisuutena. Pelaajat ja vanhemmat sekä muut ihmiset. Tarkoittaa sitä, että meidän pitää yrittää levittäytyä hallin ulkopuolelle. Massa on niin iso, että meidän pitää yrittää saada ohjattua sitä porukkaa. Yritetään siinä onnistua.

Entä sitten turnauksen tulevaisuus?

– Luulen, että 2026 tai 2027 me pelataan uudessa paikassa. Ollaan löydetty kipukohtia matkojen ja majoitusten osalta ja pystytään taklaamaan niitä vaikeuksia, että jos ei meinaa sängyt riittää, niin tiedetään jo keinoja miten pystytään välttämään niitä.

Kilappa kertoo, että vuonna 2020 oli jo tavoite siirtyä kolmeen viikonloppuun, mutta korona sotki suunnitelmat. Tällä hetkellä hän pitää mahdollisena, että varsinkin tyttöjoukkueiden määrän kova kasvu voi antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden, että tyttöjen turnaus pelattaisiin omana viikonloppunaan. Kilappa väläyttää myös sitä, että parasalibandya voitaisiin nähdä turnauksessa tulevina vuosina. Samalla hän harmittelee, että ruotsalaisjoukkueiden kasvu tyrehtyi eritoten Ukrainan sotaan.

– Pääasia ei ole se, että meillä on mahdollisimman paljon joukkueita, vaan ollaan pyritty hoitamaan asiat mahdollisimman hyvin, jotta sitä hallittua kasvua syntyisi. Ollaan siinä nähtävästi oikein hyvin onnistuttu ja koronan jälkeen ollaan pystytty saamaan asiakkaita mukavasti takaisin.

Ilmoittaudu mukaan juhlaturnaukseen – 15 vuotta Tallink Floorballia!

Junioriturnaus 2006-2010 syntyneille pojille ja 2007-2014 syntyneille tytöille pelataan 16.-18.5.2025. Junioriturnaus 2011-2015 syntyneille pojille pelataan 23.-25.5.2025.

Aikuisten turnaus pelataan 6.-7.6.2025. Aikuisten turnauksen alennetut hinnat ovat voimassa 31.12.2024 asti.

Katso ohjelma, aikataulu, hinnat ja lisätiedot turnauksen verkkosivuilta. Pelipaikkana toimii Tallinnan Messukeskus. Ilmoittautumisen voi perua viimeiseen ilmoittautumispäivään 16.4.2025 (juniorit) tai 16.5.2025 (aikuiset) mennessä ilman kuluja.

> Katso lisätiedot Tallink Floorball Tournamentin sivuilla

Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyössä Tallink Floorball Tournamentin kanssa.