Mikä on Rasmus Kainulaisen tilanne, Esa Jussila? ”En kommentoi pelaajia, jotka eivät ole mukana”

Päävalmentaja Esa Jussila kommentoi Suomen maajoukkueen tilannetta ennen länsirannikon EFT-turnausta. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Suomen miesten salibandymaajoukkue pelaa viikonloppuna MM-kisaperiodinsa tärkeimmän EFT-turnauksen Turussa ja Raumalla.

Vastaan tulevat kovimmat kilpailijat Ruotsi, Sveitsi ja Tshekki. Edellinen EFT-turnaus syyskuun alussa Sveitsissä ei sujunut hyvin. Suomen esitykset olivat vaisuja ja ainoa voitto lohkesi lopulta Ruotsista.

Mikä on tärkein asia minkä pitää onnistua tulevassa tapahtumassa, päävalmentaja Esa Jussila?

– Pallollinen peli on tällä hetkellä asia minkä perään kuulutetaan. Sen pitää olla kunnossa. Pallollisen pelin onnistumisen kannalta pitää olla keskittyminen joka hetki aivan tapissa. Tietynlainen energisyys pallollisessa pelissä on myös asia johon keskitytään tässä tapahtumassa.

Kun pallollinen peli ei toiminut, niin oliko siihen erityisiä syitä? Äkkiseltään voisi ajatella yleisen pallollisen pelin laadun sekä ylipäänsä sen miten kentällä sijoitutaan.

– En halua mennä minkään yhden tietyn jutun taakse siinä, että mikä mätti. Nämä asiat ovat eri tekijöiden summia. Valmennuksellisesti ei onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla tuomaan esille niitä asioita miten halutaan pelata. Se on varmasti yksi juttu.

– Toinen seikka on se, että 30 asteen lämpötila hallissa oli jossain määrin rajoittava tekijä ja se, että pelialusta oli aika tahmea. Se on tietysti kaikille sama, mutta koen, että se vaikutti enemmän meidän kuin muiden peliin. Ajankohtana syyskuun alku on aina oma lukunsa. Ei ole sillä tavoin, että se peli mitä haetaan olisi vaikeaa, vaan perusasiat pitää tehdä helkkarin hyvällä tasolla ja jos se ei onnistu, niin sitten peli puuroutuu. Se ei ole sen näköistä peliä mitä me halutaan pelata.

– Pallollisella pelillä on ollut iso painoarvo jo ennen tapahtumaa ja kohta kun lähdetään ensimmäisiin harjoituksiin, Jussila linjaa.

Viime turnauksessa ketjut elivät melko paljon, mutta sitä Jussila ei näe syyksi, sillä samoin on tapahtunut aiemmissakin maaotteluissa.

Kokoonpanossa muutoksia

Suomelta puuttuu turnauksesta kovia tekijöitä. Pääkallo uutisoi tiistaina, että huippuhyökkääjät Justus Kainulainen, Eemeli Salin ja Nico Salo jäävät pois joukkueesta. Keskiviikkona Salibandyliitto tiedotti, että myös viime kauden liigan parhaaksi puolustajaksi valittu Alpo Laitila jää pois turnauksesta. Paikkaajina toimivat Heikki Iiskola (Oilers), Miko Kailiala (Zug), Eetu Sikkinen (Classic) ja Riku Hakanen (SPV).

Aiheuttaako näin suuren profiilin poissaolot ongelmia?

– En näe suurenakaan ongelmana. Laatu on aivan valtava ja pelaajat, jotka nyt ovat olleet varasijoilla ja ovat tähän tapahtumaan nimettynä, saavat näytön paikan. Haluan uskoa ja tiedän, että siellä on paljon laatua ja näytönhalua varapelaajien listalla, jotka tähän mukaan hyppäävät.

– Näiden asioiden kanssa pitää pystyä elämään ja niihin pitää pystyä reagoimaan. Kuuluu asiaan, että pelaajia voi jäädä pois. Sama juttu voi olla myös kisoissa, että sitä ei koskaan tiedä mikä tilanne on.

Jos mietitään vähän pidemmälle ja eritoten alunperin valittua joukkuetta, niin kentälliset joita haetaan, vaikuttaisivat olevan pitkälti seurapohjaisia. Salon ympärille on rakenneltu vanhaa Classic-kenttää, Kainulaisen ympärille vähän löyhemmin Oilers-kentällistä ja Joona Rantalan ympärille KrP-kenttää.

– Pitää paikkansa, että seurapohjaisia kentällisiä haetaan. Meillä on rajallinen määrä yhteisiä tapahtumia. Se ajaa siihen, että haetaan jossain määrin valmiita kombinaatioita. Ehkei kokonaisia viisikoita sentään, mutta tietynlainen seurapohjaisuus ei ole pelkästään Suomen tapa, vaan se on ollut myös muilla mailla.

– Niin kauan kuin minä muistan, niin jonkinlaista seurapohjaisuutta on käytetty. Varsinkin näissä kisoissa, jotka on pelattu keskellä kautta. Aika usein ketjujen ydinjoukko on löytynyt samoista seuroista. Koen, että se on toimiva tapa, Jussila linjaa.

Rasmus Kainulainen pelasi kesällä Latviaa vastaan, mutta ei ole ollut mukana syksyn maaotteluissa. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Vasemmat laidat ja niiden puute

Suomelle on haettu ahkerasti erityisesti vasemman laidan hyökkääjiä, joka tuntuu olevan jatkuva murheenkryyni maajoukkueessa. Vasemman laidan pelaajien puolelta on pyrkimys udella Rasmus Kainulaisen (Köniz, Sveitsi), Peter Kotilaisen (Floorball Thurgau, Sveitsi), Samuli Junnilan (Indians), Tiitus Salokankaan (Classic), Tuomas Ojalan (TPS) ja Kevin Söderlingin (Linköping) tilannetta maajoukkueen suhteen. Heistä kukaan ei ole tuoreimmalla listalla edes varalla.

Näistä Kainulaisen puuttumista koko pitkältä listalta on ihmetelty eritoten. Muilla listan nimillä on ollut jonkinlainen rooli vuonna 2023 alkaneessa MM-projektissa paitsi Söderlingillä ja Kotilaisella, jotka eivät ole olleet mukana tapahtumissa. Huippukauden 2023-24 pelannut Kainulainen on listan ainoa pelaaja, joka ei ole right.

Kainulainen ei ole enää lainkaan mukana edes varapelaajana. Mikä on hänen tilanteensa maajoukkueessa?

– En kommentoi pelaajia, jotka eivät ole mukana. Pahoittelut tylsästä vastauksesta, mutta jos pelaaja ei ole mukana, niin en koe että voin kommentoida heidän tilanteessa. Eivät ole tällä hetkellä mukana, Jussila kommentoi yksiselitteisesti.

Kevin Söderling on ollut kerran maajoukkueen mukana vuonna 2017. Miksi häntä ei koskaan edes kokeilla maajoukkueen vasempaan laitaan?

– On ollut jossain määrin tutkan alla, mutta en sano sen enempää. Kaikkia näitä mainittuja pelaajia on tarkkailtu.

Puhutaan sitten pelaajasta joka on mukana, mutta ei ole vasen laita. Iiskola otettiin mukaan varapelaajan listalta joukkueeseen. Espoolaishyökkääjä on pelannut vain kerran aiemmin maajoukkueessa ja se oli vuoden 2018 MM-karsinnoissa, joten hän ei ole ollut aiemmin mukana nykyisen projektin tapahtumissa.

– En koe, että hänen osakkeet olisivat nousseet pelkästään tässä vaiheessa. Pelasi huippukauden 2022-23 ja loppukaudesta tuli loukkaantuminen, joka vei leikkauspöydän kautta pitkälle huilille, silloin kun meidän projekti alkoi. Silloin taisi juuri sarjakauden alkuun kuntoutua. Sen kevään taisi pelata vain pelit, eikä treenannut ollenkaan.

– Viime kausi ei lähtenyt ihan heti lentoon, kun kesällä ei oltu saatu kunnolla tehtyä treenejä ja silloin rupesi peli kulkemaan, kun meillä oli jo ollut tapahtumat. Nilkka murtuneena taisi pelata viime finaalit ja melkein koko pudotuspelit. Sen jälkeen tuli taas huilia, jonka takia ei ollut käytettävissä esimerkiksi kesätapahtumissa, Jussila selittää ja jatkaa.

– Huonoa tuuria on ollut ja nyt sattumien kautta pääsee näyttämään. On huippuvireessä tällä hetkellä. Tuo tosi paljon karvausvoimaa ja ymmärrystä siitä miten karvataan. Tuo nopeutta ja juonikkuutta ja on vimpan päälle peluri. En osaa sanoa mikä oli silloin neljän vuoden aikana, mutta meidän projektin kannalta on ollut ikäviä loukkeja, mutta tietysti hänen itsensä kannalta ikäviä loukkaantumisia. Kyvyt on aina olleet olemassa ja on valtava arvostus pelaajaa sekä taitoja kohtaan.

Suomi pääsee pelaamaan kotiyleisön edessä. Miten näet sen vaikutuksen tapahtumaan?

– Näen sen äärimmäisen positiivisena juttuna. Aistin jätkistä, että on intoa näyttää omaa osaamistaan kotiyleisön edessä ja se tietynlainen boosti mikä tänne Rauman suunnalle on saatu. Taustat ovat tehneet valtavasti töitä täällä, että puiteet ovat huiput. Yleisöä tuntuu kiinnostavan. Ennakkomyynti, ainakin mitä mulle on väritetty, on ollut tosi hyvää.

– Jätkät on kyllä innoissaan, että pääsee pelaamaan. Näitä koti-EFT-turnauksia ei kerry pelaajalle montaa uran aikana. Odotus on valtava sen osalta, että päästään pelaamaan ja toivottavasti pystytään lietsomaan omilla esityksillä lisää irti kannustusta yleisöstä. Sitä kautta saadaan yleisölle hieno tapahtuma ja meille samoin.

Euro Floorball Tour 18.-20.10.2024, Turku ja Rauma, Miehet ja U19-miehet

Otteluohjelma

Perjantai 18.10. (Turku, Kupittaan palloiluhalli)
klo 9.30 Ruotsi – Sveitsi (U19)
klo 12.30 Ruotsi – Sveitsi (miehet)
klo 15.30 Suomi – Tshekki (U19)
klo 18.30 Suomi – Tshekki (miehet)

Lauantai 19.10. (Rauma, Kivikylän Areena)
klo 10 Tshekki – Ruotsi (U19)
klo 12 Suomi – Sveitsi (U19) (Karin Kampuksen avajaisottelu, vapaa pääsy)
klo 13 Tshekki – Ruotsi (miehet)
klo 16 Suomi – Sveitsi (miehet)
klo 19 SalBa – Karhut (Inssi-Divari)

Sunnuntai 20.10. (Rauma, Kivikylän Areena)
klo 9 Sveitsi – Tshekki (U19)
klo 12 Suomi – Ruotsi (U19)
klo 15 Sveitsi – Tshekki (miehet)
klo 18 Suomi – Ruotsi (miehet)