Naisten liigan jumbo on aloittanut kauden maalierolla 6-47: ”Tämä pitää nähdä prosessina”

PSS juhli SM-pronssia keväällä 2023, mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa. Arkistokuva: Jarmo Koskela/salibandy.fi

Viisi ottelua, kuusi tehtyä maalia. Keskiarvollisesti kahdeksan maalin tappio jokaisesta ottelusta ja sitä kautta naisten F-Liigan jumbosijoitus. Kesän aikana rajusti uudistuneen PSS:n alkukausi on sarjataulukon mukaan ollut vaikea.

PSS:n ohjelma ei ole toki ollut kaikkein helpoin mahdollinen. Se on kohdannut koko viime kauden mitalikolmikon, sarjan kakkostilaa pitävän SB-Pron ja kauden hyvin aloittaneen Kooveen.

PSS:n uusi päävalmentaja Katja Ulmanen pitää realiteetit mielessään.

– Tietysti maalinteon kannalta voisi toivoa, että olisimme tehneet enemmän maaleja. En kuitenkaan usko, että kukaan olisi odottanut meidän hankkivan näistä peleistä pisteitä. Meillä on kuitenkin ollut vastassa viime kauden mitalikolmikko ja varmasti kaikkien papereissa tämän kauden suurin yllättäjä Koovee, Ulmanen sanoo.

Joukkue on ollut vastaantulija jokaisessa ottelussaan yhtä lukuunottamatta. Nuori porvoolaisryhmä laittoi SB-Pron todella tiukalle, häviten 3-4. Ulmaselle kyseinen ottelu antoi luottoa tulevasta.

– Pystyimme haastamaan SB-Pron, joten se herättelee meidän toiveita siitä, että pystymme sarjassa haastamaan muita joukkueita. Se on paperilla todella kova ja kokenut joukkue, hän toteaa.

Uudistuneen joukkueen peräsimessä

PSS:n joukkue uudistui rajusti kesän aikana. Talousvaikeuksista kärsinyt joukkue menetti lähes koko joukkueensa. Ovet ovat käyneet Porvoossa tiuhaan muutenkin viime vuosina. Vain Arla Salo on jäljellä kolmen vuoden takaisesta mestarijoukkueesta.

Tällä kaudella joukkueen rungon muodostaa Ulmasen viime kaudella valmentaneen T21-joukkueen pelaajat. Hyppy liigatasolle on suuri, kuten kauden avauspeli FBC Loistoa vastaan osoitti. Ulmasen mielestä kaksi edellistä ottelua mestarisuosikkeja vastaan ovat huonoja mittareita siitä, onko kehitystä tapahtunut.

– Seuraavat kierrokset näyttävät kuinka paljon olemme edistyneet. Olimme Classicin ja TPS:n pyörityksessä pari peliä, joten on hyvä nähdä olemmeko saaneet puolustuspeliä sellaiseen kuntoon, että pystymme haastamaan meidäntasoisia joukkueita, Ulmanen pohti.

Ensimmäistä kertaa aikuisten pääsarjatasolla valmentava Ulmanen on myös itse uudessa tilanteessa. Hän tiedostaa, että oppimista on vielä hänellä itselläänkin.

– Juuri puhuin jollekin, että pelaajieni tapaan minä olen kokematon tällä tasolla. Joka pelitapahtumasta ja harjoituksesta minäkin opin lisää. Teemme valmennustiimin kanssa hyvin yhteistyötä ja tuemme toisiamme. Meillä on myös pelaajien kanssa todella avointa vuorovaikutusta. Teemme töitä yhdessä. Pelitempo on varmaankin isoin ero juniorisarjoihin, Ulmanen kertoo.

PSS:n taustojen ongelmat näkyivät ulospäin valmentajavalintojen viivästymisenä. Päävalmentajavalintaa jouduttiin odottamaan pitkään, ja uudelle valmentajalle jäi vain vähän aikaa valmistaa joukkue uuteen kauteen. Ulmasen kohdalla näin ei kuitenkaan ollut. Hänet nimitettiin PSS:n päävalmentajaksi jo huhtikuussa.

– Kyllähän se antaa pelaajille selkeän suunnan mitä kohti mennään. Ylipäätään en usko joukkueen rakentamisen olevan kenellekään helppoa. Se toi meille selkeyttä ja tiesimme pelaajarungon hyvissä ajoin, Ulmanen sanoo.

– Jos ajattelen omasta näkökulmasta, niin mitä aiemmin jatko on selvillä, sitä helpompi on lähteä kohti seuraavaa kautta. Tämä pitää nähdä prosessina. Pikavoittoja ei ole.

Vaikka kauden alun tulokset ovat olleet perinteikkään porvoolaisjoukkueen kannalta karmeita, on tulokasvalmentaja Ulmanen luottavainen tuloskäyrän osoittavan ylöspäin.

– Emme todellakaan ole sillä ajatuksella, että tipumme sarjasta. Joka peliin mennään tekemään omaa parasta, ja se riittää mihin se riittää. Tavoite on edelleen se, että ei tarvitsisi edes karsia. Siihen me uskomme itse, hän vannoo.