Nieminen ryöpyttää lajitietäjiä – ”Monelle ”asiantuntijalle” tuli varmasti yllätyksenä”

Koovee on aloittanut kauden puhtaalla pelillä. Kuva: Roosa Vilkanen/salibandy.fi

Naisten F-Liigakauden suurin yllättäjä tähän mennessä on ollut tamperelainen Koovee. Viime kaudella runkosarjan 9. sijalle sijoittunut tamperelaisjoukkue on aloittanut kauden kolmella voitolla.

Syyskuun päättyessä Pekka Niemisen luostaama joukkue on ainoa, jolla on täysi pistepotti tämän kauden otteluistaan. Nieminen kertoo loistavan alkukauden olevan pitkän työn tulosta.

– Kyllä se työnteosta lähtee, Nieminen kertoo.

– Aloitimme tämän kauden jo huhtikuussa tavoitekeskusteluilla ja kävimme joukkueen kanssa läpi, miten konkreettisesti täytyy toimia arjessa, että pääsemme sinne tavoitteeseen. Siitä naiset ovat ottaneet hienosti koppia. Valmentajat tapaa sanoa, että tämä on pelaajien peli. Heillä on se päävastuu asioista, ja valmentajat vain auttavat. Aika mahtavan startin saimme kaudelle.

Ennen kauden alkua Kooveeta ennustettiin taisteluun viimeisestä pudotuspelipaikasta, tai juuri sen ulkopuolelle. Niemisen mielestä Kooveen taso ja potentiaali oli arvioitu alakanttiin. Hän lähettää terveiset asiantuntijoille.

– Monelle ”asiantuntijalle” tuli varmasti yllätyksenä, jotka eivät tiedä lajista yhtään mitään, vaikka pitävät itseään asiantuntijoina. Olen nähnyt, mitä olemme harjoituksissa ja harjoituspeleissä tehnyt, joten ei se ole tullut yllätyksenä. Kyllä tämä oli odotettua, hän toteaa.

– Epäilijöille sanon: ”Yllätyitkö? Minä en”.

Pelirohkeutta lisää

Koovee aloitti kautensa voitoilla SB-Prosta ja PSS:tä, jotka olivat ennakkoon arvioitu samoille sijoille tai alemmas Kooveehen verrattuna. Viime lauantaina tamperelaisryhmä sai kuitenkin kovan päänahan voittaessaan viime kauden pronssimitalistin FBC Loiston 6–4. Voitokkaan alun takana on pelirohkeuden lisääntyminen.

– Olemme oikeasti alkaneet pelaamaan sillä pelitavalla, jota jo viime vuonna harjoittelimme. Pelaajat ovat vuoden viisaampia. Nyt yksilöt luottaa meidän joukkueen pelitapaan enemmän, ja luottaa pelikavereihin enemmän. Kliseiset jutut ovat alkaneet loksahtaa paikalleen, hän toteaa.

Nieminen pohti myös syitä aiempien kausien heikkoon menestykseen, ja miksi hänen pelitapansa vaikutukset näkyvät vasta toisen kauden alussa.

– Ehkä Kooveessa on aiemmin ollut enemmän fläppitaulupelaamista, että mennään täysin piirrettyjen kuvoiden mukaan. Minun valmennusfilosofian mukaan pelaajien täytyy havannoida ja reagoida erilaisiin tilanteisiin. Nyt se alkaa näkymään meidän otteissa.

Parhaaksi esimerkiksi pelirohkeuden lisääntymisestä Nieminen nostaa Emmiina Hapuojan. 26-vuotias puolustaja on aloittanut kauden liekeissä, tehden kolmeen otteluun 8 maalia, jakaen naisten F-Liigan maalipörssin kärkipaikkaa FBC Loiston Laura Pakarisen kanssa. Hapuoja oli tehnyt saman 8 maalia kahdella viime kaudella yhteensä.

– Viime kaudella hän oli vähän ujo, oikea puolustaja, joka ei uskaltanut nousta yli puolen kentän. Neuvoin häntä jättämään ujostelun ja lähtemään ryntäilemään maalille. Kukaan vastustaja ei kahteen vuoteen tule odottamaan, että menisit maalille. Nyt hän on aloittanut nousemaan enemmän kuin koko urallaan yhteensä ja se näkyy tulostaululla. Pelirohkeutta on tullut reilusti lisää, ja hän luottaa ketjukavereihinsa aivan eri tavalla, että joku paikkaa kun hän nousee, Nieminen kuvailee.

– Tällä kaudella ei ole tarvinut hirveästi paikkailla muuten kuin tuulettamisessa, hän naurahtaa.

Hyvin samankaltaisena viime kaudesta pysyneen Kooveen isoimpana vahvistuksena voi pitää jo viime kaudeksi joukkueeseen tullutta Tuulia Ahoa. Aho ei pelannut loukkaantumisten sävyttämällä kaudella yhtäkään ottelua. Nieminen korostaa 26-vuotiaan Koovee-kasvatin vaikutusta koko joukkueeseen.

– Ihan älytön vaikutus. Tuulia on kokenut pelaaja, joka pystyy omalla tekemisellään paljon meille, niin peleissä kuin harjoituksissakin. Ei ole mikään salamannopea laituri, mutta pystyy sijoittumisellaan ja pelisilmällään korvaamaan sen. Meillä on pelikokemuksellisesti nuori joukkue, joten Tuulian kaltaiset kokeneet pelaajat ovat meille todella arvokkaita.

Niemisen mielestä Aholla on tärkeä ominaisuus, joka joukkueesta aiemmin puuttui.

– Hän uskaltaa myös avata suutaan ja haastaa myös valmennusta. Viime kaudella kaikki vain kuuntelivat valmennusta ja olisivat vaikka juosseet betoniseinään, mikäli valmentaja olisi näin pyytänyt. Tuulia uskaltaa haastaa koko ryhmän edessä myös valmennuksen ja kyseenalaistaa, onko asiassa mitään järkeä. Hän pyytää enemmän perusteluita, miksi asioita pitäisi tehdä niin. Minun mielestäni se kouluttaa myös meitä valmentajia oikeaan suuntaan, hän hehkuttaa.

Loppukauden tavoitteet Nieminen pitää korkealla.

– Sanoin vähän vitsillä Loisto-pelin jälkeen, että jos emme muuta mitään, voitamme mestaruuden. Tavoitesijat ovat siinä 5-8 eli playoff-paikalla. Sinne kun päästään, niin pelataan yksittäisiä pelejä ja pelataan vastustajan mukaan. Eihän se mitali ikinä pahaa tekisi, jos sellaisen saisi.