Pääkirjoitus: Yleisömäärän voi laskea vain yhdellä tavalla – muut tavat ovat tilastojen kaunistelua

Oulussa ei tarvitse paisutella. OLS vetää mukavasti yleisöä pelistä toiseen. Kuva: Henri Keränen/F-liiga

F-liiga tiedotti viime viikolla muutoksesta koskien yleisömäärien laskutapaa.

Jutussa kerrottiin, että yleisömäärien ilmoitustapaa ”yhtenäistetään”, mikä on outoa ajattelua, sillä käytännössä yksittäisen ottelun yleisömäärän voi faktisesti laskea vain yhdellä tavalla. F-liigoissa ja Inssi-Divareissa ne lasketaan jatkossa näin:

”Tästä lähtien F-liigassa sekä Inssi-Divareissa yleisömäärät kertovat myytyjen lippujen sekä myytyjen kausikorttien määrän. Mikäli otteluun on jaettu ilmaislippuja, niiden osalta mukaan lasketaan vain paikalle tulleet katsojat.”

Tällä yhtenäistetään salibandysarjojen yleisömäärien laskutapoja suhteessa muihin suomalaisiin urheilusarjoihin, tiedote kertoi. Se pitää varmasti paikkansa, mutta kokonaisuutena muutos vaikuttaa väkinäiseltä, eikä pitäisi ottaa muista lajeista mallia vain siksi, että muissa lajeissa vääristellään tilastoja. Salibandyssakin toki vääristelyä on tapahtunut ja tapahtuu.

Todellisuudessa kaikki seura eivät tule edelleenkään tekemään samoin kuin kaikki muut, sillä vertailukelpoisuus aiempiin kausiin saattaa kadota muuttamalla laskutapaa, ja tällöin voi tulla virheellinen kuva omasta kehityksestä. Kausikorttien laskeminen vain olemassaolonsa takia kuulostaa sekin liioittelulta, sillä seurahan voi tarjota vaikka junioreilleen kausikortit, mutta kukaan ei silti käy peleissä.

Liiga tiedotti samalla, että syyskuun yleisökeskiarvo oli 611 katsojaa, mikä on paljon enemmän kuin koko viime kauden keskiarvo. Lokakuussa keskiarvo on ollut vitosella alkava, mutta sarja sai kauteen oikein hyvän startin SPV:n johdolla. Onko lukema vertailukelpoinen viime vuoden matalaan keskiarvoon 514 tai koronaa edeltäviin lukemiin, joiden (jo nyt) uskotaan rikkoutuvan? Ei ole, jos laskutapaa on muutettu. Sen sijaan tämän kauden lukuja voi verrata tulevan kauden lukuihin.

On yksi varma tapa laskea yleisömäärät: lasketaan ne ihmiset, jotka tulevat paikalle otteluun, ja sehän faktisesti myös ottelun yleisömäärä. Yleisön määrä ottelussa. Yleisö+sen määrä kyseisessä ottelussa. Jokin muu laskutapa ansaitsee jonkin ihan muun termin.

Vähemmän mietitty seikka on se, että pitäisikö yleisömäärän käsitettä vähän laajentaa ja puhua katsojamäärästä? Entä jos siihen laskettaisiin mukaan myös lähetysten huippusalaiset katsojaluvut? Se voisi antaa paljon realistisemman käsityksen siitä, että kuinka moni on oikeasti katsonut ottelua. Tätä kautta seurat voisivat antaa realistisemman kuvan vetovoimastaan, mitä yleisömääriä ilmoittammalla esimerkiksi kumppaneilta haetaan.

Tällöin ei välttämättä tarvitsisi pohtia miten otteluiden yleisömääriä voidaan paisutella keinotekoisesti.