Puolia pitäisi vaihtaa – ”Ei kait perustelu voi olla oikeasti joku hygienia?”

Puolten vaihtaminen puhutti. Kuva: Esa Jokinen/F-liiga

Viime viikolla kysyttiin Viikon kysymyksessä siitä, että pitäisikö salibandyn pääsarjajoukkueiden vaihtaa puolia kesken ottelun, kuten ennen koronapandemiaa tehtiin.

Keskusteluissa niin somessa kuin foorumillakin moni toi perustellusti esille miksi puolia kannattaisi vaihtaa kesken pelin. Kuitenkin äänestystulos oli kohtuullisen tiukka. Puolia tulisi vaihtaa kaikkiaan 53,8:n prosentin mukaan. 46,2 % vastaajista oli sitä mieltä, että voidaan jatkaa kuten nyt, että puolia ei vaihdeta lainkaan kesken salibandyottelun.

Kysymys puoltenvaihdosta nousi esille eritoten EräViikingit-OLS -pelin yhteydessä, jolloin puolia vaihdettiin ihan siksi, että toinen maali oli vääntynyt. Aiemmin sitä, että ei ole vaihdettu puolia on perusteltu esimerkiksi sillä, että on hygienisempaa, että joukkueet ovat samoilla puolilla ja penkkien vaihtaminen on työlästä.

Aihetta sivuttiin myös viime viikon pääkirjoituksessa. Foorumilla oli tarjolla asiasta hyviä argumentteja puolesta ja vastaan, vaikka asia ei ole yksiselitteinen:

”Puollan puolien vaihtamista. Ei mikään isoja tunteita nostattava kysymys henkilökohtaisesti. Pääkirjoituksessa esitetyt perusteet ovat sen verran vakuuttavat, että en ala niitä itse tähän kirjaamaan. Eritteet olivat viime vuonna painavin peruste, jolla perusteltiin muista maista poikkeavaa käytäntöä. Jos ne oikeasti ovat iso ongelma, niin niihin pitää puuttua eri keinoin”, TeroT sanoitti.

Jippii piti puolien vaihtamista järkevänä.

”Tottakai pitäisi. Ei kait perustelu voi olla oikeasti joku hygienia? Joukkueen sisälläkö ollaan keskenään niin samanlaisia, että pöpöt ovat jotenkin dramaattisesti erilaiset joukkueen ulkopuolella? Aivan höpöhöpöä. ”Huollon Harri pitää sitten huolen, ettei kukaan saada sitä loppilaisvirusta…”

Vaihto olisi olennainen jo siksikin, että katsojat näkisivät omilta paikoiltaan pelin eri osa-alueet. Classicin Ideapark-pelithän ovat tässä jo televisiointenakin hyvä esimerkki ja yksinään jo erittäin hyvä syy, miksi puolia pitäisi vaihtaa. Joudut käyttämään kiikareita nähdäksesi mitä oikeasti toisella maalilla tapahtuu. Ei kait se nyt ole oikeasti tarkoituksenmukaista. Painoittaisin tässä tasapuolisuutta. Jos istut toisessa päässä, niin ainakin 1/3 pelistä on edes jotenkin nähtävissä.

Säbässä pitäisi olla se sama mikä on fudiksessa. Arvotaan se, kuka saa päättää millä puolella pelataan. Kotietu on jo valmiiksi niin suuri etu, että puolen valitseminen pitäisi ehdottomasti ottaa pois yhtälöstä.”

Usea kommentoija toi esille tasapuolisuuden lisäksi myös sitä, että jos puolia vaihdettaisiin, niin se olisi tärkeää myös ottelun katsojille viihdearvon vuoksi. Käyttäjä Offspring oli selkeästi puolien vaihtamista vastaan:

Ei pitäisi. Olosuhteet ovat nykyään yleensä aina käytännössä identtiset. Eri rooleista perusteluja tälle:

Katsojat:
Mieluinen paikka ajateltu suhteessa kentän tapahtumiin. Yksi haluaa sijoittua oman joukkueen puolustuspäähän ja toinen hyökkäykseen. Kenttäpuolten vaihtuessa vaatii siirtymistä kesken ottelun, tai kompromissia paikan suhteen.

Ultrat:
Sijoittuminen mietitty yleensä tarkaan ottelutapahtumia silmällä pitäen. Täsä kuihtuvassa lajissa kannustusryhmän arvo on valtava ja heidän tarpeensa ovat erityisen merkittävät.

Pelaajat:
Pelaajat vuotavat verta, räkivät ja sylkevät, jättävät nenäliinat lattialla tai penkeille. Omissa eritteissä on parempi pysyä kuin vieraan tuliaisissa.

Huolto:
Jäätävä mailojen ja muiden tarvikkeiden kanniskelu älytöntä ja turhaa. Viimeisetkin vapaaehtoiset saadaan lopettamaan kun käsketään muun puuhan lisäksi kantaa tavaraa sinne ja tänne.