Suomen naisten maajoukkue astui uuteen aikaan huhtikuun alussa, kun ruotsalainen Andreas Harnesk aloitti maajoukkueen päävalmentajana. Harnesk on ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja Suomen maajoukkueissa.
Ensimmäistä puolivuotistaan maajoukkueen peräsimessä Harnesk kuvailee erittäin mielenkiintoisena, mutta kertoo, että ensimmäistä kertaa maajoukkueen päävalmentajana toimivana valmentajana hänellä on joissain asioissa vielä opittavaa.
– Olen saanut tutustua uuteen kulttuuriin, kuinka joukkueet harjoittelevat ja saanut tutustua uusiin pelaajiin ja seuratoimijoihin. Olen nauttinut ensimmäisestä puolivuotisestani, hän sanoo.
Harnesk piti ensimmäisen maajoukkueleirinsä heinäkuussa, ja ensimmäistä kertaa naisten maajoukkue pääsi irti hänen alaisuudessaan syyskuun alussa tuplamaaottelussa Ruotsia vastaan. Ensimmäisessä ottelussa Ruotsi oli parempi selvin luvuin 10-3, mutta toisessa Suomi paransi otteitaan selvästi, voittaen Ruotsin rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-3.
38-vuotias ruotsalainen kehuu pelaajistonsa reaktiota ensimmäisen ottelun tappion jälkeen. Harnesk pitää maajoukkueen tilannetta lupaavana.
– Olin todella iloinen nähdessäni, kuinka pelaajat reagoivat tappion jälkeen. Paransimme peliämme valtavasti. Minulle kehitys on isompi saavutus, kuin se, että olisimme aloittaneet loistavasti, mutta emme kehittyneet.
– Meillä on paljon uusia pelaajia, jotka haluavat olla maailman huipulla. Tämä yhdistettynä vahvaan runkoon, joiden parhaat päivät ovat vielä edessä, saa minut hyvin optimistiseksi. Viime kullasta on jo kauan aikaa (2001). Näen pelaajien silmistä, että kultamitalin voittaminen olisi heille todella iso juttu. Mielestäni edellinen valmennus teki paljon hyviä juttuja, joiden pohjalta meidän on helppo rakentaa samalla kun kehitämme jotain uutta.
Muutoksia taustoilla
Ulkomaalaisen valmentajan palkkauksen johdosta koko maajoukkue on hyvin uuden tilanteen edessä. Sekä Harnesk että apuvalmentaja Alexander Brinkmann toimivat Ruotsista käsin. Toinen apuvalmentaja, Jukka Ruotsalainen, taas valmentaa Sveitsissä. Maajoukkueen valmennus siis tehdään etänä ympäri Eurooppaa. Nykypäivän teknologialla se on onneksi tehty helpoksi. Harnesk kertoo katsovansa jokaisen naisten F-Liigan ottelun ja keskustelevansa aina molempien valmentajien kanssa.
– Katson pelit netin välityksellä. Jokaisen pelin jälkeen juttelen molempien valmentajien kanssa saadakseni paremman kuvan pelistä ja pelaajista. Saan myös laajemman kuvakulman kuin mitä normaalissa tv-lähetyksessä näkyy, jotta näen asioita, jotka jäävät yleensä kameran ulkopuolelle, Harnesk kuvaili.
– Tämä on hyvin pitkälti etätyötä. Juttelen myös pelaajien kanssa paljon etänä. Käytän salibandyyn kaikkinensa noin 12 tuntia joka päivä. Hyvin erilaista kuin seuravalmentaminen, siellä aina keskitytään seuraavaan harjoitukseen ja peliin, kun taas maajoukkuevalmentajana pystyn keskittymään enemmän isoon kuvaan.
Harnesk kertoo yllättyneensä F-Liigan yleisestä tasosta, ja kertoo sarjassa olevan monia pelaajia, joilla on mahdollisuus olla tähtitason pelaajia oikealla harjoittelulla. Kaksi pelaajaa on kuitenkin yllättänyt hänet täysin omalla taitotasollaan.
– Jenna Saario ja Emilia Pietilä ovat paljon parempia kuin oletin, Harnesk toteaa TPS-kaksikosta.
Harnesk ehti viettää jo viime keväänä aikaa Suomessa pelaajia tarkkaillen. Sitä, kuinka usein Harnesk käy Suomessa, ei ole tarkkaan päätetty, mutta hän osaa antaa arvion.
– Olin Suomessa viime keväänä pudotuspelien aikaan, sekä Lahdessa U19- ja 3v3 MM-kisoissa, hän kertoo.
– Olemme alustavasti puhuneet, että vietän yhden viikon joka kuukausi Suomessa.
39-vuotias Ruotsalainen on valmennustiimin ainoa jäsen, joka jatkoi edellisen valmentajan Lasse Kurrosen alaisuudesta Harneskin aikakaudelle. 34-vuotias Brinkmann oli Harneskin oma toive valmennustiimiin. Hän on toiminut yhteensä viiden kauden ajan päävalmentajana Ruotsissa, niin miesten kuin naistenkin joukkueissa.
Brinkmann on vuoden 2021 maailmanmestari, kun hän oli Ruotsin maajoukkueen mukana Helsingissä, päävastuunaan pelianalysointi ja vastustajien tarkkailu. Maalivahtivalmentaja Liisa Kokkonen taas toimii Welhojen F-Liigajoukkueen maalivahtivalmentajana. Harnesk kehuu uutta valmennusryhmäänsä vuolaasti.
– Olen nauttinut heidän kanssa työskentelystä. Kaikki ovat lämpimiä ja kunnianhimoisia ihmisiä. Minulla on korkeat odotukset, että teemme parhaamme ja osaan olla sen suhteen vaativa, hän totesi.
Lue myös:
Analyysi: Tällaisen valmentajan Suomi saa Andreas Harneskista – ”Salibandynörtti”
Kuuluisan 1-6-finaalitappion kärsinyt Pär Mårts on Harneskin esikuva: ”Hän on loistava valmentaja ja hieno ihminen”