Pääkirjoitus: IFF jää maailman kärkinelikon jalkoihin ja se pilaa koko kansainvälisen kilpailun

Latvian maajoukkue ei kuulu maailman top4-maihin, mutta sen pelaajia pelaa kärkinelikon kansallisissa sarjoissa. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Suomen MM-valmisteluleiristä nousi kohu länsinaapuria myöten viikonloppuna.

Itse leiri ei ole järin olennainen, vaan se mitä kaikkea tuo järjestely kätkee. Kuten Ruotsin päävalmentaja Thomas Brottman kommentoi sosiaalisen median tilillään Suomi rikkoi EFT-maiden (Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi) välistä sopimusta. Tällaista sopimusta ei missään nimessä pitäisi olla.

Suomessa toimittiin osin oikein, sillä liiga oli maajoukkuetauolla, kuten kansainvälisen liiton kalenterin mukaan voi olla. Teoriassa Suomi toimi myös väärin rikkoessaan EFT-maiden sopimusta pitäessään leirin tässä vaiheessa kautta. Sopimuksella ei kuitenkaan pitäisi olla isossa kuvassa arvoa ja Esa Jussila pahoitteli rikettä täysin turhaan.

Top4-maiden sisältä asia näyttää varmasti yksinkertaiselta, ja tällaiset saunasopimukset ovat ihan ok. Vaan ulkopuolelta asia ei ole ihan näin. Jos ja kun kaikissa maissa ei noudateta maajoukkuetaukoa yhtäläisesti sopimusten vuoksi, myöskään kärkinelikon ulkopuolisten maiden pelaajat eivät ole välttämättä käytettävissä maajoukkueiden palvelukseen, jos he pelaavat maissa, jotka eivät noudata maajoukkuetaukoa samassa rytmissä.

Tällöin vaikkapa latvialaiset, slovakit ja norjalaiset menettävät tärkeimmät pelaajansa tärkeiltä leireiltä, kuten Ruotsissa viime viikolla kohistiin muutamista SSL-pelaajista. On jo sinänsä erikoista, että top4 saa pelata omaa turnaustaan keskenään, mutta myös oman aikataulun noudattaminen on väärin muita maita kohtaan. IFF:n pitäisi puuttua asiaan, mutta se joko hyväksyy asian hiljaa tai ei vain pysty mitään lajin mahtimaille, vaikka haluaisi.

Yksinkertaistaen: Kansainvälisten taukojen pitäisi olla kaikille samat. Jos niitä on liikaa, kuten välillä väitetään, niin ainakin niiden pitäisi olla kaikille MM-maille samat, eikä vain neljälle maalle.

Aiemmassa pääkirjoituksessa ehdotettiin jo koko EFT-systeemin muuttamista Kansojen liigan suuntaan. Tämä ainakin antaisi muille maille mahdollisuuden pysyä kehityksen mukana. Lajin yksi suurista ongelmista on kärkinelikon takainen kilpailu, ja sen osalta kansainvälinen liitto on turhaan antanut lajin parhaille maille vielä lisäetua.

Korjattu useampia sanamuotoja artikkelista: 12.11. klo 12.13 ja 19.17 lisätty linkki koskien Ruotsin keskustelua.