Kotihalliin palannut EräViikingit kiusaa kärkijoukkueita: ”Se on luonut meille itseluottamusta”

EräViikingit kiusasi hallitsevaa mestaria Oilersia yli 2000 koululaisen edessä. Kuva: Juha Hautakangas/salibandy.fi

Viime kaudella miesten F-liigan putoamiskarsinnoissa pelannut EräViikingit otti tammikuun puolenvälin molemmin puolin tärkeät voitot liigan paremman puoliskon Classicista ja SPV:stä. Voitot kertovat helsinkiläisjoukkueen koko kauden tarinaa.

EräViikinkien päävalmentaja Miro Mäkelä kertoo, ettei tulokset tulleet isojen muutosten voimalla.

– Emme ole muuttanut mitään, vaan luottaneet prosessiin. Koko kausi on harjoiteltu laadukkaasti ja pelattu ihan hyviä pelejä, varsinkin top-6 joukkueita vastaan. Pisteitä ei olla niistä saatu, mutta olemme pysyneet kamppailussa loppuun asti. Näissä muutamassa pelissä hommat ovat napsuneet kohdalleen.

EräViikingit on häntäpään joukkueeksi ollut erittäin harvinainen tällä kaudella. Se on pelannut hyviä otteluita kärkijoukkueita vastaan, mutta on ollut ajoittain vaikeuksissa niitä joukkueita vastaan, jotka taistelevat heidän kanssaan samoista sijoista.

Pieni syväluotaus kauden numeroihin paljastaa trendin. EräViikingit on saanut tällä kaudella yhdeksän pistettä 11 ottelusta top-6 joukkueita vastaan. Alemman puoliskon joukkueita vastaan heillä on vain yksi piste enemmän 10 ottelusta.

Maaliero on kuitenkin paras mittari EräViikingin tapauksessa. Top-6 joukkueita vastaan maaliero on -16, kun taas bottom-6 joukkueita vastaan se on peräti -28, vaikka otteluita on yksi vähemmän pelattuna. Helsinkiläisseuran suurimmat tappiot ovat tulleet nimenomaan bottom-6 joukkueita vastaan, kuten seitsemän maalin tappio OLS:ille marraskuun lopussa ja 11 maalin tappio Happeelle kauden avauksessa.

– Uskon sen liittyvän meidän harjoitteluun. Viime vuoteen verrattuna meidän harjoitusten intensiteetti on noussut, ja se intensiteetti mitä pystymme treeneissä tekemään on lähempänä peliä top-7 joukkueita vastaan. Silloin meidän peruspelimme on lähempänä sitä, mitä se on arjessa, ja mihin pelaajat ovat tottuneet.

– Muita joukkueita vastaan intensiteetti ei nouse niin korkeaksi. Olemme usein olleet tilanteessa, jossa meidän pitäisi itse pystyä sitä kentälle luomaan, mutta se tuottaa meille vaikeuksia.

– On helppo hypätä luontevaan intensiteettiin ja antaa pelin viedä. Kun pitäisi itse olla ohjaksissa ja luoda sellainen rytmi, mikä meille sopii, emme ole onnistuneet siinä 60 minuutin mitassa samoista sijoista taistelevia joukkueita vastaan, hän pohti.

EräViikinkien tammikuun otteluohjelma on ollut erittäin vaikea. Tammikuun aikana he pelaavat yhteensä kahdeksan ottelua, joista kaikki on sarjan kärkikuusikon joukkueita vastaan. Otteluruuhkaan kruunaa helmikuun ensimmäisen viikonlopun kotiottelu SPV:tä vastaan, jolloin kuukauden sisään joukkue on pelannut yhdeksän ottelua ennen pientä hengähdystaukoa.

Otteluiden vaikeus ei tuo Mäkelän mielestä ylimääräistä haastetta läheskään yhtä paljon kuin tammikuun otteluruuhka.

– En näe sen olevan sen erilaisempi haaste. Jossain kohtaa ne jengit pitää kuitenkin kohdata. Se on luonut meille itseluottamusta, kun olemme pystyneet pelaamaan hyviä pelejä kärkijoukkueita vastaan.

– Enemmän haastetta luo se, että tammikuun aikana pelataan yhdeksän peliä kovalla rytmillä. Se on varmasti isompi haaste kuin se, ketä vastaan pelataan. Enemmän olen huolissani siitä kuormasta, joka pelaajille tulee tämän ”fiksun” otteluohjelman takia.

Voittojen ansiosta EräViikingit on noussut neljän pisteen päähän ottelun enemmän pelanneesta FBC Turusta, joka pitää hallussaan viimeistä pudotuspelipaikkaa. Vaikka jutussa aiemmin pyöriteltiin sarjataulukon numeroita, siihen ei ole EräViikingeissä ruvettu, kun runkosarjaa on jäljellä noin kolmannes.

– Tavoite on koko ajan ollut, että keväällä pelataan pudotuspelejä. 33 pelin jälkeen katsotaan, missä kohtaa sarjataulukkoa ollaan ja olemme varmasti sillä sijalla, millä kuuluukin. Tässä kohtaa en ole juurikaan sitä tuijotellut. En edes tiennyt eroa pudotuspeliviivaan, ennen kuin joku sen Classic-pelin jälkeen kertoi. Nyt ei ole vielä sellainen hetki, että taulukkoa tarvitsi tuijotella, Mäkelä vakuutti.

Paluu kotiin

EräViikingit teki kauan odotetun paluun kotihalliinsa täksi kaudeksi, kun se sai poikkeusluvan avulla mahdollisuuden palata legendaariseen Mosahalliin. Vuonna 2002 alipainekuplan tilalle avattu halli on toiminut seuran kotihallina siitä huolimatta, että miesten edustusjoukkue ei ole liian pienen yleisökapasiteetin takia siellä pelannutkaan.

Edellisen kerran Mosahalli toimi liigahallina miesten sarjassa yli kymmenen vuotta sitten. Paluu on näkynyt myös yleisömäärissä. Vaikka EräViikinkien ja Oilersin välinen koululaisottelu jätetään pois laskuista, on yleisökeskiarvo noussut roimasti.

Mäkelä kokee paluun kotiin olleen mieluisa niin omille kuin vastustajankin pelaajille.

– Koko seuran toiminta painottuu Pohjois-Helsingin alueelle, ja paljon seuraihmisiä ja junioreita asuu Mosahallin lähellä. Onhan se paljon hauskempaa pelata Mosahallilla yleisön edessä, kuin tyhjällä Energia Areenalla. Vaikka siellä on huikeat puitteet, fiilis siellä oli ajoittain todella ankea. Sinne oli erinäisistä syistä vaikea saada yleisöä.

– Nyt olemme pystyneet aktivoimaan seuran jäsenistöä ja saanut miesten edustusjoukkueen lähemmäs seuraa. Se näkyy katsomossa. Mosahalli on huikea paikka pelata ja siellä on hyvä meininki. Uskon, että vastustajat ovat samaa mieltä.

Kausi on tuonut tullessaan myös muita suuria muutoksia EräViikingeissä, sillä TPS:ssä pitkään toiminut Perttu Kytöhonka aloitti loppiaisena seuran urheilujohtajana.

Mäkelän ja Kytöhongan yhteistyö on vasta alkanut, ja sen tuloksia tullaan näkemään myöhemmin. Mäkelä kertoo tulevaisuuden keskustelujen tapahtuvan taustalla, mutta itse hän pitää keskittymisen nykyhetkessä.

– Aika erilainen tilanne, kun Perttu hyppäsi kesken kauden mukaan. Meillä on nykyisen ryhmän kanssa prosessi aloitettu jo kauan sitten. Minun mielestäni yhteistyö on lähtenyt hyvin liikenteeseen.

– Mietimme, minkälaista ryhmää haluamme jatkossa koota EräViikinkeihin. Tiedän, että Perttu on käynyt paljon keskusteluita pelaajien kanssa, ja me keskustelemme lähes päivittäin. Sen syvemmälle ei ole tässä liikkuvassa junassa viety, eikä vielä ole tarkoituskaan. Meillä pelit pyörii ja keskittyminen on siinä. Taustalla rakennetaan tulevaa.